1000 mil československých míří do Bratislavy. V sobotu je cíl před Národním technickým muzeem v Praze 1000, mil, Bratislava, 2022, | Constructors F1

etina English Rusky

1000 mil československých míří do Bratislavy. V sobotu je cíl před Národním technickým muzeem v Praze 1000, mil, Bratislava, 2022, | Constructors F1 Constructors F1

1000 mil československých míří do Bratislavy. V sobotu je cíl před Národním technickým muzeem v Praze

Bohumil Pácl/AČR | 17.6.22 | Aktuálně

1000 mil československých 2022

Už ve středu odpoledne tisícovky lidí sledovaly nájezd automobilů do závodního depa před Autoklubem ČR.

1


Probíhal podle stejného scénáře jako v dobách největší slávy tehdy vrcholného sportovního podniku. Auta se řadila po technické přejímce do řad za sebou podle startovních čísel. Návštěvníci se mohli vedle obdivování unikátních veteránů zapojit do doprovodného programu. Pro děti byla ve dvoře Pedagogické knihovny J. A. Komenského připravena soutěž „Buď jako Eliška“ s dopravní tématikou a připomínkou královny volantu Elišky Junkové. Na stánku BESIP vedle dětí mohli soutěžit i dospělí o knihu „Jan Amos Komenský v kostce“ autorky M. Pánkové. Vrcholem odpoledního programu se swingovou muzikou byla módní přehlídka dobových kostýmů sběratelky Vlaďky Dobiášové a její agentury. Diváci mohli vidět originály oblečení, které nosili herci Oldřich Nový a Svatopluk Beneš, překvapením na konec byly svatební šaty z roku 1938.

Večer účastníci a hosté přijali pozvání do Smetanova sálu na dobročinnou aukci ve prospěch Nadace Terezy Maxové dětem. Dražily se originální hodinky 1000 mil československých, knihy o motorismu vydané Národním technickém muzeem s podpisem autora, obraz Tatry 77V Yuriye Shevchuka. Autoklub ČR vedle artefaktů výstroje závodníků věnoval do aukce prostřednictvím partnera Koscom hodinky Union Glasshütte. Aukce vynesla 223.500 Kč! „Velmi si vážíme partnerství a podpory, které nevnímáme jako samozřejmé. Děkujeme všem účastníkům, dárcům a zejména řediteli závodu 1000 mil československých, Miroslavu Krejsovi, a jeho týmu, bez jehož úsilí by se aukce nemohla konat,“ řekla Terezie Sverdlinová, ředitelka Nadace Terezy Maxové dětem. Výtěžek aukce podpoří mladé studenty vysokých škol z dětských domovů a náhradní rodinné péče. Dlouhodobou snahou Nadace Terezy Maxové dětem je podpořit co možná nejvyšší vzdělání a lepší šance pro mladé lidi z dětských domovů, doprovodit je do bezpečného samostatného života a vynahradit jim ušlou pozornost a možnosti, které by měli, kdyby vyrůstali ve funkční rodině. Proto Fond pro vysokoškoláky každoročně podporuje mladé lidi, kteří vyrostli v dětských domovech, a hradí jim náklady spojené se studiem jako školné, ubytování, cestové, vzdělávací pomůcky aj.

Ve čtvrtek od 6.00 hodiny byl slavnostní start, rekordních 120 posádek odjíždělo v minutových intervalech. A role startéra se ujal vzácný host, ministr dopravy Martin Kupka. „Letošní ročník 1000 mil československých je oslavou 125 let automobilismu u nás. V roce 1897 totiž vyjel z továrny v Kopřivnici první sériový automobil na českém území, legendární NW Präsident. Jsem rád, že slavná historie našeho automobilového průmyslu žije dál i díky práci nadšenců a veteránských klubů,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

1

Jsem moc rád, že pan ministr Kupka vedle udělení záštity přijal naše pozvání a podpořil akci svou účastí, moc mu za to děkuji. Vzpomínková jízda historických automobilů 1000 mil československých si rok od roku získává stále větší věhlas u nás i v zahraničí,“ doplnil Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Přejeme všem zúčastněným posádkám šťastnou a úspěšnou cestu a doufáme, že jich co největší počet ve svých historických vozech dojede v sobotu do cíle před Národní technické muzeum. Přijďte posádky do cíle přivítat. Na celý den je připraven program pro veřejnost, na Rallye NTM zveme malé závodníky,“ řekl Karel Ksandr, generální ředitel NTM.

Program Národního technického muzea proběhne v dopoledních hodinách v areálu muzea pro jeho návštěvníky a v odpoledních hodinách před muzejní budovou. Na funkčních modelech si bude možné vyzkoušet, jak funguje spalovací motor. Mladší děti zveme na soutěž šlapacích autíček „Rallye NTM“. Děti ve věku 3 až 6 let budou závodit v jízdách pravidelnosti na krásných autíčkách z dílny Czech Pedal Cars. Na všechny malé účastníky čeká odměna a na vítěze sportovní trofej. Součástí odpoledního programu na ploše před muzeem bude také stánek BESIP s programem dopravní bezpečnosti pro děti i dospělé.

 

 

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com