Autodrom proškolí tisíce řidičů hasičských a policejních vozů Most, autodrom, F1, Formule 1, okruhy | Constructors F1

etina English Rusky

Autodrom proškolí tisíce řidičů hasičských a policejních vozů Most, autodrom, F1, Formule 1, okruhy | Constructors F1 Constructors F1

Autodrom proškolí tisíce řidičů hasičských a policejních vozů

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 4.7.16 | Aktuality

Most 2016

Certifikát za úspěšné zvládnutí kurzu bezpečné jízdy na mosteckém autodromu získalo v pondělí 4. července 16 řidičů speciálních hasičských vozů. Jsou prvními z více než čtyř tisíc hasičů a policistů, jimž postupně do konce roku 2018 instruktoři v Mostě poradí, jak auta používaná ve složkách integrovaného záchranného systému (IZS) co nejlépe, přitom bezpečně ovládat.

Při teoretické výuce v učebně a praktickém výcviku na plochách polygonu se řidiči osobních a SUV vozů naučí zvládat nejčastější krizové situace, s nimiž se setkávají každý den v běžném silničním provozu. „Zaměřujeme se také na to, aby dokázali tyto situace předvídat a předcházet jim. Samozřejmě - na rozdíl od běžných řidičů – je riziko vyšší. Záchranáři totiž musejí být u nehody, požáru či přírodní katastrofy co nejdříve. Praktickou část je tak třeba nacvičovat i ve vyšších rychlostech,“ vysvětlil vedoucí instruktor společnosti AUTODROM MOST Jakub Michalovič.

Řidiči hasičských vozů si při praktické výuce vyzkoušeli brzdění a vyhýbací manévry na suché, mokré nebo velmi kluzké vozovce, připomínající sníh či námrazu. Učili se také zvládat smyk zadní a přední nápravy a brzdění a vyhýbání se překážce v kopci a zatáčce. „Je to jedinečná příležitost auto si pořádně osahat, seznámit se s jeho limity a poznat také své reakce a možnosti,“ doplnil Michalovič.

Kurzy bezpečné jízdy využívají plochy polygonu, které jsou největším a nejkomplexnějším zařízením svého druhu u nás. Svou dispozicí, instalovanými technologiemi a dalšími navazujícími aktivitami nabízejí na ploše 13 hektarů jedinečné podmínky pro výuku a výcvik řidičů ve všech oblastech problematiky řízení vozidel veškerých druhů a tonáží.

Kurz absolvoval také Martin Klabík z centrální hasičské stanice v Děčíně, který jezdí už 16 let k zásahům jako řidič SUV. „Byl jsem výcvikem mile překvapený, přálo nám počasí, nechyběl adrenalin. Polygon je vybaven zajímavými a moderními technologiemi. Mohli jsme si tak vyzkoušet v praxi, jak se chovají naše auta a co si k nim můžeme dovolit,“ svěřil se se svými pocity.

Do zajištění výcviku řidičů složek IZS, konkrétně hasičů a příslušníků Policie ČR, se zapojí kromě mosteckého autodromu dalších pět center bezpečné jízdy v Čechách i na Moravě. Veřejnou zakázku za 96,81 milionu korun, kterou zaštiťuje ministerstvo vnitra, zadal Záchranný útvar HZS ČR v Hlučíně. Školení absolvuje po dobu tří let postupně 25 080 řidičů hasičských a policejních vozů z celé České republiky.

„Nabídku jsme podali jako konsorcium firem, o výcvik se podělíme rovným dílem. Důvodem je, aby dojezdová vzdálenost do místa kurzu byla ze sídla hasičských sborů a policejních služeben co nejkratší. Vzhledem k nárokům kladeným na výcvik a potřebnému vybavení moderními technologiemi přesto nemůžeme zajistit, aby se kurz bezpečné jízdy pro řidiče ISZ mohl uskutečnit v každém ze čtrnácti krajů,“ vysvětlil koordinátor projektu za společnost AUTODROM MOST Luděk Diviš.

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com