ČEŠTÍ VRCHAŘI ODSTARTOVALI SEZÓNU NA SLOVAKIA RINGU Vrchy, FIA, F1, formule 1, EVO, | Constructors F1

etina English Rusky

ČEŠTÍ VRCHAŘI ODSTARTOVALI SEZÓNU NA SLOVAKIA RINGU Vrchy, FIA, F1, formule 1, EVO, | Constructors F1 Constructors F1

ČEŠTÍ VRCHAŘI ODSTARTOVALI SEZÓNU NA SLOVAKIA RINGU

AČR PRESS | 10.4.24 | Aktuálně

Vrchy 2024

Mistrovství České republiky v závodech automobilů do vrchu odstartovalo letošní sezónu netradičně na okruhu Slovakia Ring. Jednodenní podnik, při kterém se odjely dva samostatné závody, je započítáván do celkových výsledků, ale většina závodníků ho považovala za skvělou příležitost k odzkoušení techniky a rozjetí se po zimní přestávce.

1

Už v průběhu loňského roku došlo k dohodě se slovenskými kolegy, na základě které se vybrané podniky Mistrovství České republiky pojedou na slovenských tratích a naopak slovenští jezdci zavítají do České republiky. Oba šampionáty zůstávají uzavřené, což znamená, že si účastníci navzájem nebudou ubírat body do celkového hodnocení.

2

I když je teprve začátek dubna, počasí nad Slovakia Ringem přineslo vyloženě letní teploty, což přispělo k příjemné atmosféře úvodního podniku.

První závod v kategorii otevřených vozů vyhrál Václav Janík, druhý dojel Petr Vítek a třetí Jiří Špalek. V kategorii uzavřených vozů zvítězil Marek Rybníček před Pavlem Bejdou a Lukášem Kellerem.Pořadí ve druhém závodě zůstalo v kategorii II stejné (Janík, Vítek, Špalek), v kategorii I opět zvítězil Marek Rybníček, druhý skončil Lukáš Keller a třetí Pavel Bejda.

3

„I když to pochopitelně není klasický závod do vrchu, vítáme vždy příležitost dostat auto před sezónou opět do ruky, vyzkoušet vše potřebné, doladit nastavení a zkrátka dostat sebe, techniku i celý tým do formy. Na Slovakia Ring jsme přijeli v kompletním složení, užili jsme si závody, k čemuž pochopitelně přispělo i super počasí, takže jsme spokojení,“ prohlásil absolutní vítěz úvodního podniku a majitel týmu ORLEN Janík Motorsport, Václav Janík (Norma M20 FC, ORLEN I Janík Motorsport).

„Jsem spokojený nejen s výsledkem, ale také s přístupem slovenských kolegů a pořadatelů. Vyšli nám vstříc a je vidět, že mají stejně jako my zájem o další spolupráci. Závod byl na rozjetí super, v rychlých zatáčkách bylo znát velké boční přetížení, a to si fakt užívám. Na klasické kopcové trati se tohle zažije málokdy. Po pravdě, mně by stačilo méně pohárů, přivezl jsem si jich zbytečně moc,“ přiznává s úsměvem druhý muž v pořadí a člen komise ZAV Petr Vítek.

„Po půlroční pauze jsme naši Normu vytáhli z dílny, takže jsme tenhle závod brali jako funkční test před sezónou. Řešili jsme menší problém na podvozku, který se nám podařilo najít a z větší části odstranit. Ještě to dopilujeme doma a už se těšíme na ty opravdové kopce se vším, co k nim patří,“ prozradil Jiří Špalek (Norma M20 F EVO, Komvet Racing).

„Dvě vítězství jsou pochopitelně dobrým vstupem do sezóny. Dopoledne jsme řešili drobný technický problém, ale jinak vše fungovalo skvěle. Vyzkoušeli jsme auto před sezónou, přes zimu jsme na něm hodně zapracovali, a věřím, že to bude znát na časech. Těším se na další závody a zvu všechny fanoušky k nám do Náměšti na Zámecký vrch,“ zhodnotil úvodní závod Marek Rybníček (KTM  X-BOW GTX, LIQUI MOLY Racing Team).

„Byl to můj první závod s Toyotou Yaris, takže jsme chtěli především vyzkoušet nastavení podvozku na staré a nové pneumatiky a já jsem se potřeboval s autem více poznat. Oproti chronicky známým tratím se na Slovakia Ringu poznalo, kdo se umí rychle adaptovat na nové prostředí a komu to trvá déle. Možná i proto byly větší rozdíly v časech. Pochopitelně to není srovnatelné s klasickým závodem do vrchu, tohle je přeci jen okruh a hlavní rozdíl je především v délce zatáček. Na normálním kopci se nikde tak dlouho neopíráme do pneumatik. Ale jinak to bylo fajn a já jsem si vyzkoušel, co bylo potřeba,“ komentoval nedělní závodní den Jaromír Malý (Toyota Yaris, Komvet Racing).

Následujícím podnikem Mistrovství ČR v závodech automobilů do vrchu je populární Zámecký vrch v Náměšti nad Oslavou, jehož 43. pokračování proběhne v obvyklém jarním termínu 3. – 5. května 2024.

 

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com