FIA WTCC – Mistrovství světa cestovních vozů - Automotodrom Brno FIA, F1, Formule 1, motorsport | Constructors F1

etina English Rusky

FIA WTCC – Mistrovství světa cestovních vozů - Automotodrom Brno FIA, F1, Formule 1, motorsport | Constructors F1 Constructors F1

FIA WTCC – Mistrovství světa cestovních vozů - Automotodrom Brno

Miroslav Sanytrák | 19.6.07 | Aktuálně

15.-17.června 2007

Mistrovství světa cestovních vozů absolvovalo loni na brněnském Masarykově okruhu úspěšnou premiéru, a tak se už předem čekala slušná divácká návštěva. Přesto bylo pro pořadatele dvaapadesát tisíc fanoušků příjemným překvapením, které potvrdilo současný hlad po atraktivních okruhových závodech.

Ve startovním poli světového šampionátu sice chyběl český jezdec, ale i tak se bylo na co dívat, protože dramatických momentů se na brněnské trati událo během víkendu dost. A domácí hvězdy a hvězdičky se alespoň představily v pohárových kláních. Za volanty octavií byli opět vidět Erik Janiš, Michal Matějovský a Michal Vorba, u BMW 1 Challenge se zase pozornost soustředila na Lukáše Peška a Chantal Poullainovou.

Porteiro poprvé zazářil
Loni svedly o brněnské stupně vítězů až nečekaně rovnocenný souboj vozy BMW, Chevrolet a Seat. V táboře bavoráků nakonec slavili jedno vítězství a dvě druhá místa, Chevrolet vyhrál zásluhou Huffa a španělské barvy skončily dvakrát třetí. Tentokrát však měla dominantní postavení značka BMW, která vyhrála, co se dalo, a zapakovala si tak triumf z prvního podniku v brazilské Curitibě. Převahu továrních bavoráků naznačila už sobotní kvalifikace, ve které jim patřila první tři místa. A to i přes verdikt komisařů, kteří anulovali nejlepší časy Němce Jörga Müllera a Brazilce Farfuse, tedy jezdců, kteří letos bojují o titul. Důvodem bylo, že svá nejrychlejší kola zajeli při vyvěšených žlutých vlajkách po nehodě O´Briena se Seatem. Müller se tak propadl na sedmé a Farfus na deváté místo. Ovšem to nemohlo pranic ubrat na radosti Španěla Porteira, který letos poprvé vstoupil do šampionátu cestovních vozů a v Brně zajel v kvalifikaci nejrychlejší čas, který znamenal pole position. Na členité brněnské trati byl handicap pouhých pěti kilogramů více než příjemný. Druhý byl vedoucí jezdec šampionátu Brit Priaulx, který ale vezl šedesát kilo navíc, a třetí skončil v kvalifikaci populární veterán Ital Zanardi. Ten na tom byl vůbec nejlépe, protože měl nulový handicap. Za nimi skončila dvojice Seatů Španěla Geného a belgického soukromníka Corthalse, šestý byl nejlepší Chevrolet Švýcara Menuho.

Priaulx sestřelen z prvního místa
Úsměvy z tváří šéfů BMW se ale vytratily při nájezdu do první zatáčky úvodního závodu. Porteiro sice držel první pozici, ale Corthals se prosmýkl kolem Zanardiho a zamířil do skuliny mezi Porteira a Priaulxe. Britský jezdec ale tenhle prostor nekompromisně zavřel a oba vozy skončily v kačírku. Priaulx odešel smutně po svých do boxů, Belgičan pokračoval. V prvním kole ještě skončily v sobě vozy Coronela s Rangonim, a tak na trať musel safety car. Pak už se situace ustálila. V čele dál jezdil Porteiro, následován Müllerem a Zanardim, na čtvrté místo postoupil Farfus a za ním s odstupem jezdili Larini, Francouz Muller a Ital Tarquini. Osmou pozici hlídal Menu, který si byl vědom toho, že mu zajišťuje start do druhého závodu z pole position. „Věděl jsem, že když neudělám chybu, vyhraji. To se povedlo, ale nájezd do první zatáčky byl hodně tvrdý“, řekl Porteiro, který tak získal první vítězství. Spokojen byl i Zanardi, který stál letos poprvé na stupních vítězů. „Výsledek byl důležitý hlavně pro tým. V úvodu jsem ale dostal pěknou ránu a řízení moc nefungovalo.“ Kategorii soukromníků vyhrál Ital Pedala před Corthalsem.

Menu udělal chybu
Ve druhém závodě šel do čela Menu. Tarquini dlouho nevydržel neodolávat útokům Zanardiho, který postupoval za švýcarským jezdcem. Napínavé drama rozhodla, jak nakonec ukázaly televizní kamery, drobná chybička Menuho. Ten v jedné ze zatáček vyjel z ideální stopy a Zanardi okamžitě zareagoval. Dostal se před Švýcara, ale ten ho zezadu trefil a při tom skončil mimo trať. Zanardi měl poškozené kolo, takže musel do boxů a ještě si vysloužil desetisekundovou penalizaci. Tarquini měl cestu k vítězství volnou, ale nevyužil toho. Müller s Farfusem nasadili ostré tempo a dostali se před něho, později se to povedlo i Porteirovi. Německý jezdec Jörg Müller si dojel pro letošní druhé vítězství, které ho posunulo na druhé místo celkově, Farfus se naopak druhým místem ujal vedení šampionátu. Priaulx sice vytěžil z minima maximum, když z 22. místa na startu dojel sedmý a připsal si dva body, ale klesl na celkové třetí místo a ztrácí devět bodů na Farfuse. Čest Chevroletu zachraňoval Larini, který jako jediný z týmu dojel a ještě si připsal tři body za šesté místo. Celkově je bývalý pilot F1 čtvrtý, ale medailové příčky se mu v Brně výrazně vzdálily. Stejně jako Francouzi Mullerovi, který po šestém místě v prvním závodě do druhého nenastoupil pro poruchu převodovky. Ze soukromníků byl tentokrát nejlepší Ital d´Aste s BMW.

Výsledky WTCC – Brno

1. závod:
1. Porteiro (E, BMW), 2. J. Müller (D, BMW), 3. Zanardi (I, BMW), 4. Farfus (BRA, BMW), 5. Larini (I, Chevrolet), 6. Y. Muller (F, Seat), 7. Tarquini (I, Seat), 8. Menu (CH, Chevrolet)

2. závod:
1. J. Müller, 2. Farfus, 3. Porteiro, 4. Tarquini, 5. Thompson (Alfa Romeo), 6. Larini, 7. Priaulx (GB, BMW), 8. Gené (E, Seat)

Pořadí v MS.
Jezdci: 1. Farfus 53, 2. J. Müller 49, 3. Priaulx 44, 4. Larini 32, 5. Y. Muller 31 Značky: 1. BMW 142, 2. Seat 101, 3. Chevrolet 84, 4. Alfa Romeo 48 

Šampionát pokračuje 8. července na městském okruhu v portugalském Portu.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com