Handicapovaní řidiči si vyzkoušeli kurz bezpečné jízdy Autodrom Most, okruhy , závody .řidič, | Constructors F1

etina English Rusky

Handicapovaní řidiči si vyzkoušeli kurz bezpečné jízdy Autodrom Most, okruhy , závody .řidič, | Constructors F1 Constructors F1

Handicapovaní řidiči si vyzkoušeli kurz bezpečné jízdy

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 8.4.19 | Aktuality

Autodrom Most 2019

Na 2 500 lidí z celé republiky, z toho stovka zdravotně postižených (bez dolních či horních končetin, nevidomých i neslyšících) se v sobotu 6. dubna sjelo do areálu mosteckého autodromu.

Zapojili se opět po roce do bezplatného projektu za podpory společnosti AUTODROM MOST a Ústeckého kraje. Akce volně navázala na úspěšné projekty neziskové organizace Cesta za snem, jejichž cílem je integrovat handicapované lidi do společnosti, také ale vzdělávat a rozvíjet praktické znalosti a zkušenosti zdravých i handicapovaných.

1

Muži a ženy se zdravotním postižením různého druhu a rozsahu se rozdělili do čtyř skupin. Na výcvikových plochách polygonu si postupně vyzkoušeli výhradně ve vlastních vozech upravených na ruční řízení ukázkový kurz bezpečné jízdy pod dohledem zkušených instruktorů autodromu. „Chtěli jsme, aby si zvládání krizových situací, jež mohou každého řidiče kdykoli potkat v běžném provozu, zažili ve svém autě. Aby zjistili, jak se vůz chová, jak reaguje. To vše v bezpečí uzavřeného areálu. Typů ručních řízení je totiž několik, je proto třeba, aby se naučili plně ovládat právě ten svůj,“ vysvětlil jednatel spolku Cesta za snem Tomáš Pchálek.

2

Dvěma vozy upravenými pro ruční řízení disponuje i spolek. „Tato auta jsme při akci půjčovali přítomným novinářům, aby si na vlastní kůži vyzkoušeli, jak se handicapovaným řídí. Jejich komentáře svědčili o tom, že opravdu nejde o nic jednoduchého,“ potvrdil Pchálek.

Organizátoři nabídli i velmi pestrý doprovodný program s řadou atrakcí pro každého. „Handicapovaní se mohli projet také na upravených motokárách s ručním řízením, na čtyřkolkách či v terénu na offroadové dráze ve vozech Škoda Kodiaq. Vyzkoušeli si i naše dva simulátory přestavěné na ruční řízení. Jsou unikátní, jediné v republice. Velký zájem byl o spanilou jízdu ve veteránech značky Škoda po velkém závodním okruhy. Čekaly je také ukázky toho, co dokážou podobně postižení lidé se silnou vůlí, kteří se nevzdali a splnili si svůj sen,“ upřesnil jednatel spolku.

3

Návštěvníci autodromu tak mohli obdivovat exhibici motorkáře Aleše Egera, který před dvěma lety po těžké havárii přišel o pravou nohu. Vrátil se nejen na motocykl, ale vybojoval si zpět i práci řidiče autobusu pražské MHD. Jednu z nejlepších bugin, americkou Can-Am, si nechal předělat na ruční řízení bývalý motokrosový závodník Petr Stanislav, po nehodě upoutaný na invalidní vozík. Ani on ani na vteřinu nezapochyboval, že se vrátí zpátky. Přesvědčil o tom i návštěvníky autodromu. Plně naloženou Škodu Kodiaq pak na svém vozíku táhl na laně k úžasu všech přítomných Daniel Minster, světová špička v kulturistice handicapovaných a strong man. Svou show popírající fyzikální zákony potěšil i několikanásobný tuzemský šampion v mototrialu Matěj Matějíček.

S handicapovanými sportovci si nezadal ani Karel Miklovič z Hrušovan na Chomutovsku. I on je po nehodě upoutaný na invalidní vozík, přesto nyní řídí svou upravenou nákladní Tatru a jezdí pro důlní firmu. „Předvedl, jak do vozu nastupuje a vystupuje. Je to poměrně náročný manévr pomocí navijáku, kdy vytáhne do třímetrové výšky nejprve sebe a poté i svůj vozík. Sklidil zasloužený potlesk,“ popsal Karlovo vystoupení Tomáš Pchálek.

4 

Kurz bezpečné jízdy pro handicapované je už třetí sezonu také v nabídce mosteckého autodromu.

Zdravotně postižený se pod vedením instruktora naučí předvídat a zvládat nejčastější krizové situace. Absolvuje nejprve teoretickou přípravu v učebně, poté následuje praktický výcvik na plochách polygonu. Může si přitom půjčit vůz Škoda Octavia upravený pro ruční řízení bez použití nožních pedálů. Jde o společný projekt Automotoklubu Most a společnosti AUTODROM MOST. Vůz pro výcvik poskytla společnost ŠKODA AUTO, jeho úpravu na ruční řízení finančně podpořil Ústecký kraj. Při objednání kurzu je třeba uvést druh zdravotního postižení, tato informace umožní připravit kurz na míru. Za pronájem vozu zdravotně postižení neplatí.

Vůz ale najde uplatnění i při ostatních akcích na autodromu. „Klademe velký důraz na bezpečnost a prevenci. Upravenou škodovku proto zapůjčíme také zájemcům z řad našich zákazníků, klientů a obchodních partnerů či návštěvníkům z řad široké veřejnosti při velkých a významných akcích autodromu. Vyzkoušejí si, jaké je řídit vůz s handicapem. Snad je přiměje k větší opatrnosti za volantem, když si uvědomí, jaké nástrahy a omezení čekají v běžném životě těžce zdravotně postižené, třeba právě následkem dopravních nehod,“ uvedla obchodní a marketingová ředitelka společnosti AUTODROM MOST Jana Svobodová.

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com