Jak král potkal krále F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

Jak král potkal krále F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

Jak král potkal krále

Tomáš Leixner | 14.5.06 | T. Leixner

BARCELONA – Slzy ve tváři se mu míchaly šampaňským. Až se bude dívat na videu, jaké akrobatické kous

BARCELONA – Slzy ve tváři se mu míchaly šampaňským. Až se bude dívat na videu, jaké akrobatické kousky předváděl na stupních vítězů, nebude tomu snad ani věřit. Extáze. Euforie. Štěstí bez přísad a v koncentrátu. Fernando Alonso: druhý vládce španělského království z Pyrenejského poloostrova.

Potkali se dva králové. Fernando Alonso a Juan Carlos II. Podali se ruce, zadívali se dlouze do očí. Ani nepotřebovali slova. Pak se posadili do speciální formulové verze automobilu Renault Mégane Sports 2005. Alonso si zapnul pás sám, králi s ním pomohli. Zakouřilo se od pneumatik, stříbrné auto se vydalo na okružní jízdu po barcelonské trati.

„Je to první věc, která se mi při pohledu na víkend vybaví. Ani tomu nemůžu věřit, že jsem našeho krále vezl,“ vyznal se Alonso.

Po jízdě se rozloučili. Alonso se soustředil na závod, Juan Carlos II. se posadil do čestné lóže. Oba doufali, že se ještě toho dne potkají. Ale ani jeden si tím nemohl být jistý. Jen se před loučením zadívali na stupně vítězů. Chtěli, aby to bylo tam.

Král blahopřál králi. Alonso se na stupních vítězů sehnul, poklonil se vládci země. A Juan Carlos II. udělal to samé. Klaněl se pánovi formule 1. Ten moment si budou oba pamatovat. A s ním i celý víkend.

„Nikdy nezapomenu. Nikdy,“ vyprávěl dojatý Alonso.

Jen málokdy se po závodě vrací do boxů. Teď přišel. Osprchovaný a vymydlený, vlasy už mu k sobě nelepilo luxusní šampaňské. Poklonil se divákům. A oni mu ve stoje naposledy zatleskali. Nasadil si černé brýle a nechal se odvézt k vrtulníku.

Zamířil hned na letiště. Opustil zemi, která jej po triumfu miluje ještě víc než dřív. Nemohl v ní zůstat, necítil by se svobodný. V ulicích Barcelony či Ovieda by jej lidé ušlapali, ani by se nemohl v klidu najít. V britském Oxfordu může.

Na ten víkend bude Španělsko dlouho vzpomínat. Přitom ještě před loni ani formulí 1 nežilo. Jak kdysi skončila doba ledová, skončila i teď vláda motorek. Pyrenejský poloostrov má další národní sport: po fotbalu i rychlá auta.

Fotografie poskytl
Copyright © Tomáš Leixner

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com