Jiří Mičánek má třetího juniora: „Dveře mají otevřené i další, chceme si vychovat profesionály“ Eset, Cup, Buggyra, Racing, | Constructors F1

etina English Rusky

Jiří Mičánek má třetího juniora: „Dveře mají otevřené i další, chceme si vychovat profesionály“ Eset, Cup, Buggyra, Racing, | Constructors F1 Constructors F1

Jiří Mičánek má třetího juniora: „Dveře mají otevřené i další, chceme si vychovat profesionály“

Buggyra Press | 18.5.23 | Aktuálně

Eset Cup 2023 - Mičánek Motorsport

Už tři nadějní jezdci trénují v juniorském programu Mičánek Motorsport powered by Buggyra. K Jáchymu Galášovi a Matěji Pavlíčkovi, kteří mají na kontě společně už osm pohárů z letošního ESET Cup, přibyl teprve patnáctiletý Petr Kocián.

Vybudovat program, který je běžný v motorsportu v západní Evropě. A v něm si vychovat novou generaci profesionálů. To je cíl, se kterým manažer týmu Mičánek Motorsport powered by Buggyra dává šanci dalším mladým jezdcům. „Vidíme v tom velký potenciál a částečně i díru na trhu. Mladí piloti v Česku projdou motokárami, někteří pak zamíří do formulí, jiní do seriálů typu Clio Cup. Nad touto úrovní je ale prázdno a do „velkých“ aut je obrovský skok. My se chceme stát součástí té cesty jezdce a usnadit mu tu cestu ke „gétéčkům“ na evropské úrovni. To, co nabízíme, je zkrátka mezistupeň mezi pomalým závoděním a světovou úrovní,“ říká Jiří Mičánek jr.

1

Jak vypadá tréninkový režim juniorů?
Tady existuje nějaká představa, že závodění je napůl pro zábavu, ale já jsem přesvědčený, že rychlý závodník musí mít kondici atleta. Všichni junioři tak absolvují každý den kondiční trénink, chodí pravidelně plavat, běhat, hodně času tráví na simulátorech, aby si najezdili tratě. Součástí je i mediální trénink, snažíme se je zkrátka vychovat všestranně. Aby na tom byli dobře po fyzické, technické i mentální stránce.

Do role kouče nastoupil váš profesionální jezdec Josef Záruba.
To, co teď Pepa učí juniory, absolvoval on pod mým vedením, takže se na to skvěle hodí. Myslím, že mu ta role sedla skvěle, rozumí si i s kluky, ke kterým má věkově blíž než já nebo třeba Broněk Formánek. Do koučinku se zapojuje v rámci svých možností i Karol Basz, náš profesionální jezdec v Super Trofeo Europe.

Na české poměry je takový přístup poměrně výjimečný.
Ano, ale v zahraničí je to normální. Využívám zkušenosti, které mám z působení v AV Formula ve Španělsku. Tam je takovýto přístup k výchově jezdců standardní. A je to vidět v jejich konkurenceschopnosti na té nejvyšší úrovni včetně formule 1

2

Zmínils, že už podobným programem prošel Pepa Záruba… …
a dneska je z něj jeden z nejlepších českých profesionálních okruhových jezdců, kteří dokážou svoje know-how předávat dál. Pepa ale nebyl jediný, stejně jsme v týmu vychovali Michala Makeše, který dokázal být dominantní v první sezoně TCR Eastern Europe, do které nastoupil. To je také výjimečný úspěch.

Jaké jsou plány se třetím jezdcem?
Je ještě hodně mladý, takže naším cílem je, aby teď maximálně trénoval, jel fitness program, jezdil na simulátoru a když všechno půjde dobře, tak příští rok už bude mít věk a schopnosti na to zkusit si nějaký závod.

Je ve hře i jiné auto, tak jak to bylo třeba s Michalem Makešem, který startoval s Cupra Leon v TCR?
Jednoznačně ne. Nechceme mít třetí pomalejší auto. Budeme se soustředit na jeden šampionát s jedním typem vozu. Máme teď k dispozici další auto navíc, další Huracán je ještě na cestě. Máme vyzkoušeno, že závodní víkend zvládáme bez problémů se třemi auty.

3

A pokud se osvědčí, jakou mají junioři v týmu budoucnost?
Jednoznačně se chceme dál soustředit na Super Trofeo Europe. Jsme v tom seriálu pět let, máme tam jméno, těm autům rozumíme. Ten seriál je velmi konkurenční, zároveň s velmi rychlými auty. Je to pro jezdce skvělý krok na cestě třeba i ke GT3. Pro náš tým v tom vidím potenciál vychovat si vlastní profesionály, kteří mohou být oporou v Super Trofeo pro kvalitní jezdce AM.

Podporuje takový přístup i Lamborghini?
Lamborghini má vlastní Young Drivers Program. Jsme s nimi v kontaktu, sledují nás a vidí, že to, co děláme, má viditelné výsledky. Věřím, že cesta tam je pro naše jezdce otevřená.

Počítáš, že budeš další juniorské jezdce ještě nabírat?
Pokud někdo přijde, bude za sebou něco mít, bude mít talent a morálku, tak jej klidně vezmeme. Už teď mám na stole několik zajímavých kontaktů nejen z Česka. To, že to děláme na velmi vysoké úrovni, se rychle rozkřiklo. A výsledky, které zatím zajíždějí Jáchym s Matějem, to jen potvrzují. Otevření jsme všemu

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com