Massův neohrožený hattrick F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

Massův neohrožený hattrick F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

Massův neohrožený hattrick

Tomáš Leixner, text i foto | 20.8.08 | T. Leixner

Brazilce z Ferrari v GP Turecka formule 1 nerozhodil ani superrychlý Hamilton ISTANBUL – Divoce s

Brazilce z Ferrari v GP Turecka formule 1 nerozhodil ani superrychlý Hamilton

ISTANBUL – Divoce se hájí, když cítí křivdu, i když to nemá smysl. Stačí na něj trochu přitlačit a pravděpodobnost, že udělá chybu, exponenciálně roste. Felipe Massa je takový. Vždy a všude. Je temperamentní a výbušný. Když jej včera v GP Turecka předjel Lewis Hamitlon, zůstal ovšem v naprostém klidu. Jasně věděl: třetí turecký triumf v řadě z pole position bude jeho. Jen se koncentrovat.

Tomáš Leixner, Původní zpravodajství z GP formule 1 v tureckém Istanbulu

Není to pomluva nebo výmysl. Stačí se zaměřit na Massovu jízdu. Velkou chybu udělá výjimečně, ale těm maličkým se za volantem rudého monopostu Ferrari ani dříve pestrobarevného Sauberu nedokázal vyhnout. Ale pořád byl rychlý, někdy až ďábelsky. Pro F1 slušná kvalifikace: je snazší uklidnit rychlého divočáka než pomalého kliďase zrychlit. Jeanu Todtovi, který Ferrari vládnul a Brazilci věřil; jeho synu Nicolasovi, jenž Massovi dělá manažera a osobního rádce; Michaelu Schumacherovi, který jej naučil své umění, protože mu Felipe jako jeden z mála naslouchal a rozuměl; a Robu Smedleymu, jenž mu jako závodní inženýr říká, co má dělat; se to povedlo.
A právě proto Massa v Turecku vyhrál potřetí v řadě. Na dráze, která je vytvořená uměle, takže při výstavbě skálu odstřeloval dynamit, a je tedy technicky extrémně náročná, dokázal excelovat. Po Michaelu Schucherovi je vůbec prvním jezdcem, který se stejným autem získal na nějakém okruhu čistý hattrick. „Neměl bych teď dostat turecký pas?“ ptal se až s dětskou radostí a rozechvělým hlasem po závodě. Působil dojmem, jakoby poprvé v kariéře vyhrál. Přitom šlo už o jeho sedmý triumf. Všechny vybojoval s Ferrari, až na jednu výjimku, kdy startoval druhý, vždy předtím ovládnul i kvalifikaci. Impozantní. Ale také to dokazuje, že potřebuje mít cestu za vítězstvím vymetenou. Mohlo se zdát, že ji včera měl. Jenže když před polovinou závodu předjel Lewis Hamilton, v jehož mclarenu se po zastávce v boxech probudila až neskutečná rychlost, rázem to vypadalo, že vítězem bude Brit.
Přijel k Massovi, hravě jej předjel a zmizel mu za horizontem, kterých je na istanbulské dráze několik. Massa nezpanikařil, nedělal zoufalé obrané manévry, nesnažil se zrychlit, aby neztrácel sekundu a dvě desetiny na kolo, ale třeba jen polovinu. Koncentroval se dál a v hlavě si spočítal: „Hamilton musí absolvovat o jednu zastávku více než já, jinak tak rychlý být nemůže.“
V zápětí mu rychlou kalkulaci potvrdil i inženýr Smedley. „Bylo to od Hamiltona příliš optimistické a věděl jsem, že mám stále obrovskou šanci vyhrát,“ pravil Massa, který z kokpitu vylétl jako píst brok z hlavně střelné zbraně. Na ruce měl vztyčené tři prsty. Kdyby schoval jen palec a ukazoval čtyři, taky by se to dalo vysvětlit: náskok týmového kolegy Räikkönena, s nímž odvážnou strategií na dálku Hamilton ve skutečnosti bojoval, v mistrovství světa o tolik bodů totiž snížil.
Za dva týdny v Monaku se může Finovi ještě přiblížit víc. Nebude ale nervóznější? V Turecku ani jednou nevyužil vyasfaltované únikové zóny, protože neudělal za celý víkend chybu. V ulicích knížectví nejsou. Když předvede stejnou brilanci jako včera, může vyhrát. Jestli ne, rozštípne své ferrari na kompozitové třísky o kovově studené svodidla. Jako už kolikrát předtím. Divočák zkrotnul, pořád se však může vzbouřit.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com