Ojnice F1, 2013, formule 1, grand prix | Constructors F1

etina English Rusky

Ojnice F1, 2013, formule 1, grand prix | Constructors F1 Constructors F1

Ojnice

Miroslav Sanytrák/Boris Dacko | 10.2.08 | Válce

Úkolem ojnice je přenášet síly z pístního čepu na klikový hřídel a zároveň převést přímočarý pohyb pístu na otáčivý. Po mechanické stránce je ojnice vysoce namáhaným dílem, neboť je vystavena namáhání tlakem, které vzápětí střídá namáhání tahem, ale také setrvačné síly od kmitavého a současně otáčivého pohybu. Proti ojnicím sériových motorů zaujmou ojnice motoru F1 především svou robustností, která se odvíjí především z podstatně většího zatížení, které si lze mimo jiné představit i z dosahované rychlosti pístu, která činí přibližně 50 m/s. Běžné ojnice se vypočítávají zjednodušeně, a sice podle teorie, že jedna třetina délky ojnice na straně pístu vykonává přímočarý pohyb a zbývající dvě třetiny u klikového hřídele pohyb otáčivý. Ve skutečnosti však každý bod ojnice vykonává odlišný a složitý pohyb.

zvětšit

Ojnice motoru F1 je proto vypočítávaná více podrobně, čímž lze docílit vysoké pevnosti a současně co nejnižší hmotnosti. Podobně jako ojnice sériových motorů i ty v motorech F1 musí být v oblasti oka pro čep klikového hřídele dělené, což vyplývá ze skutečnosti, že klikový hřídel je vyhotoven v jednom nedělitelném díle a ojnici by jinak nebylo možné na čep nasadit.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com