QUO VADIS aneb kam kráčíš, formule F1,Formule 1, construct, konstrukce,J.Král | Constructors F1

etina English Rusky

QUO VADIS aneb kam kráčíš, formule F1,Formule 1, construct, konstrukce,J.Král | Constructors F1 Constructors F1

QUO VADIS aneb kam kráčíš, formule

Jiří Král | 5.5.11 | Komentáře - J.Král 2011

S nostalgií vzpomínám na sedmdesátá a osmdesátá léta kdy v česku nebylo jednoduché vidět z

S nostalgií vzpomínám na sedmdesátá a osmdesátá léta kdy v česku nebylo jednoduché vidět závod F1, ale byl to poctivý sport. Sport se ale dnes změnil na obchod, díky astronomickým nákladům se z F1 stala uzavřená soutěž a sledování F1 už není welness…

Minulý rok sice přinesl ve Formuli 1 hodně vzruchu, ale ne na závodních tratích. Nejdříve se automobilky prostřednictvím FOTA pokusily celý šampionát ovládnout, aby ho vzápětí většina opustila.

Formule 1 se delší dobu potýká se ztrátou divácké atraktivity. Absence předjíždění začala tížít Bernie Ecclestoneho i FIA, která se pokusila tuto situaci změnit administrativně. Zřídila Overtaking Working Group, ale po třech letech činnosti je její výsledek diskutabilní – Velká cena se rozhodne v prvních 500 metrech, prohlásil letos v Malajsii Mark Webber. Startovní pole je rozdělené na několik špičkových stájí a zbytek světa. Na trati se prakticky nepředjíždí, závody rozhoduje rychlost mechaniků při tankování (do loňska) nebo přezouvání v boxech. V lepším případě nepřízeň počasí. Kanada potvrdila, že Formule 1 je jen příslušenstvím pneumatik. Pro závod byla jedna dodaná směs téměř nefunkční (i tak lze dramatičnosti závodu pomoci) a ve Valencii jsme se dozvěděli, že mimo ideální stopu je tolik nadrolených pneumatik, že se tudy vlastně nedá jet.

Pro sezonu 2011 má být předjíždění umožněno tím, že jezdec vzadu bude moci přestavět křídlo a zmenšit jeho odpor, zatímco jezdec před ním ne. Je to podobné jako kdyby při souboji ve stoupání na Touremalet při Tour de France zadní cyklista směl použít doping a přední ne…

Po sezoně končí Bridgestone. Nový dodavatel pneumatik Pirelli uvažuje v budoucnu o přechodu na 18“ kola. Znamenalo by to odstranění největšího anachronismu formulových vozů, změnou průměru ráfků ze 13 na 18 palců by konečně bylo místo na adekvátní brzdy pro zpomalení z rychlosti 300 km/h a tím zvýšení pasivní bezpečnosti.

Od sezony 2013 bude s největší pravděpodobností pohonnou jednotkou přeplňovaný řadový čtyřválec, který umožní zeštíhlení trupu. To by následně mohlo umožnit FIA vytvořit předpisy, které by opravdu pomohly předjíždění i snížení nákladů - přes proklamovaný záměr snížit náklady technické předpisy stále silně omezující kreativitu konstruktérů, takže nakonec rozhodují tisíce hodin v aerodynamických tunelech a CFD simulacích, umožňující získat několik desetin na kolo.

Poslední závod opět poukázal na nebezpečnost odkrytých kol (F1 i GP2). Nově vznikající projekty INDY 2012 mají všechny krytá kola. Delta nebo Wings jdou dokonce podobnou cestou jako před čtyřmi roky česká formule Bohemia (obr. 1,2). Ta má přítlačná křídla integrovaná do karoserie a nemá tzv. aerodynamické dno, čímž umožňuje jízdu v těsném závěsu a bezpečné předjíždění. Absence desítek wingletů sníží náklady na vývoj snížením počtu hodin strávených v aerodynamických tunelech a CFD.

Ohlášené rozpočtové stropy silné týmy okamžitě bojkotovaly s odůvodněním, že by museli propustit některé zaměstnance a že F1 je technologická špička. Zrušené testování je nahrazeno vyspělými simulátory, takže i tato úspora se jeví velice diskutabilní. Otázkou tedy je, jestli si F1 opravdu přeje snížení nákladů, nebo uzavření soutěže, po vzoru NHL, pro několik týmů s větším počtem aut?

Spojíme teď oba problémy dohromady – potřebu předjíždět a snížit náklady. Co z toho vyplývá – zredukovat turbulenci za vozem, která narušuje aerodynamiku následujícího vozu. Odstranit nutnost nákladných testů v tunelu a CFD používáním desítek aerodynamických prvků. Výsledek našeho uvažování je naskicován na obr. 3. Jednoduchá aerodynamika, kola se sériovými pneumatikami 18“/20“ chráněná proti zahákování. Obdobně jako v MS Rallye (S2000) s použitím motoru, který je odvozen od pohonných jednotek nejpoužívanější třídy a s rekuperací energie (KERS). S takovou koncepcí může FIA deklarovat přínos vývoje F1 pro sériovou produkci.

 

 









 

 

 









 

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com