Ruleta ve Spa F1, formule, 1, Skokan, skokan roku , skokan roku F1 | Constructors F1

etina English Rusky

Ruleta ve Spa F1, formule, 1, Skokan, skokan roku , skokan roku F1 | Constructors F1 Constructors F1

Ruleta ve Spa

Karel Jílek ,sr./foto J.Křenek | 30.8.10 | Komentáře - K.Jílek Sr. 2010

Po prázdninách očekávaný první vrchol sezony na nádherném přírodním okruhu splnil konečně očekávání ....

Po prázdninách očekávaný první vrchol sezony na nádherném přírodním okruhu splnil konečně očekávání všech fanoušků. Postarala se o to nejen trať, ale tradičně proměnlivé počasí. V důsledku těchto okolností se dalo předpokládat množství jezdeckých chyb a ty dělali skoro všichni.

Již v prvním kole kvalifikace se roztočil Petrov, vzápětí kolidovali Trulli s di Grassim, v kačírku skončili mnozí další. Do druhé části poprvé postoupili dva jezdci z nových týmů, naopak do třetí se nedostali oba Mercedesy. V té se rozpoutal boj o pole position mezi Red Bullem a McLarenem, kterým zdatně sekundoval Kubica. V top desítce byli sice i oba vozy Ferrari, avšak Alonso jako poslední. Vešly se tam i oba Williamsy a Sutil.

Vlastní závod začal chybou Webera, který se z prvního místa propadl až na sedmé,pak hromadnou skrumáží a velkou ránou Barrichella. Ten na tvrdých gumách nedobrzdil a trefil Alonsa. V dalším kole se pošťuchoval Button s Kubicou, kterého sice předjel, ale za cenu mírného poškození předního křídla.To však nebránilo McLarenům v pokusu o další double, když v předu ujížděl Hamilton a Button brzdil celý vláček za sebou. Vettel, který se po restartu dostal přes Kubicu, začal dotírat na Buttona.V sedmnáctém kole svoji snahu přehnal, při brzdění před šikanou se roztočil, a loňského mistra vyřadil ze závodu a možná i z boje o titul. Sám přišel o přední křídlo, následným průjezdem boxovou uličkou o jakoukoliv šanci na výsledek. Stačil pak odstřelit Luizziho, proříznout si pnematiku a opět dokázat, že na boj o titul ještě nedorost.Znovu zapršelo, Hamilton na suchých gumách se štěstím projel kačírkem a nic nerozbil. Při následné zastávce prvních čtyř nedobrzdil pit stop Kubica ve prospěch Webera, který se mezitím probil o čtyři místa vpřed. Před koncem závodu se ještě roztočil Alonso, zoufale bojující o jediný bod, přišel o přední závěs a způsobil další výjezd saffety caru. Po jeho zajetí předjel ještě Rosberg stájového kolegu a zařadil se za nenápadně jedoucího pátého Sutilla. Ten podobně jako čtvrtý Massa se nedopustil žádné chyby a připsal si svoje nejlepší umístění, obdobné tomu na začátku sezony v Malajsii. Na osmém místě bral body Kobajaši před Petrovem, za kterého si díky trestu Alguersuariho posunul Liuzzi.

 

Na závěr je třeba konstatovat, že velká cena Belgie byla proti Budapešti skutečně jiná káva. V celém startovním poli se čile předjíždělo, vyjíždělo z trati, zčásti i kolidovalo. A uspěli se štěstím jen ti nejlepší. Z top týmů mimo Mercedes uspěl vždy jen jeden jezdec, byť Button vypadl ne vlastní vinnou. Uspěly oba vozy Renaultu i Force India, výborný výsledek si připsal Sutill. McLaren se na bod přiblížil Red Bullu v poháru konstruktérů v boji o titul z pěti reálných uchazečů zůstali v podstatě jen dva, když Hamilton přeskočil Webbera, zatím co ostatní tři nebodovali.


Webber, Hamilton


Kubica


Rosberg

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com