Shrnutí vrchařské sezóny 2022 Janík Motorosport, IHCC, FIA, Nutrend, Racing, sezón, vrchy, 2022 | Constructors F1

etina English Rusky

Shrnutí vrchařské sezóny 2022 Janík Motorosport, IHCC, FIA, Nutrend, Racing, sezón, vrchy, 2022 | Constructors F1 Constructors F1

Shrnutí vrchařské sezóny 2022

Janík Motorsport | 16.12.22 | Aktuálně

Zhodnocení vrchařské sezóny - Janík Motorsport 2022

Hluk motorů aut týmu Hyundai Janík Motorsport utichl jak na mezinárodní okruhové scéně, tak ale také na té vrchařské. A to jak na domácích, tak i evropských tratích. A také v tomto případě se pro tým jedná o příjemné ohlédnutí.

1

Za volanty aut v bílo, případně modro červených týmových barvách usedlo celkem pět závodníků. Vedle majitele týmu Václava Janíka ještě David Dědek, Jiří Svoboda, Marek Rybníček a Jaromír Malý. Týmoví závodníci se v součtu zúčastnili osmi podniků Mistrovství České republiky i Evropy.

Sezónu otevřel Brněnský drak 2022, který byl prvním závodem mezinárodního devítidílného Maverick Hill Climb Czech 2022 a zároveň prvním závodem České trofeje. A hned na konci první akce sezóny se týmová garáž jen blýskala drahými kovy. Jiří Svoboda si v monopostu Lola B03/51 dojel pro celkové třetí místo. David Dědek a Marek Rybníček přidali každý po dvou stříbrech. A zlatou pečeť dal víkendu Václav Janík. Ten při své premiéře v Hyundai i30N TCR ovládl oba dva závody ve skupině 3, což byl zároveň historický zápis v závodech do vrchu pro značku Hyundai.

2

Pátý letošní týmový vrchař, Jaromír Malý, si svou premiéru za volantem Hyundai i30N TCR, ale zároveň i v závodech do vrchu, odkroutil v Náměšti nad Oslavou v rámci MANN-FILTER Zámeckého vrchu 2022. A vedlo se mu slušně. Ve svém prvním závodním víkendu si dojel pro výborné čtvrté místo. Na svém domácím podniku nesměl chybět ani Marek Rybníček s KTM X-Bow GTX. A co by to bylo za domácí závod, kdyby ho celý neovládl. Dvě první místa hovoří jasnou řečí.

3

Legendou a srdcovou záležitostí. Tak přesně tím je pro tým Janík Motorsport závod ECCE HOMO. Na bezmála osmikilometrové trati, která se klikatí za humny od týmových garáží ve Šternberku a je hodnocená jako jedna z nejlepších tratí závodů do vrchu v Evropě, nesmí týmová auta v žádném případě chybět. Jednačtyřicátý ročník přilákal na start více než 200 závodníků a barvy Janík Motorsport byly vidět. Ve skupině 2 dojeli kousek od sebe Václav Janík a Jaromír Malý, oba s Hyundai i30N TCR. V cíli jim patřilo páté, respektive sedmé místo. Jiří Svoboda s Lolou B02/50 dokončil závod jako čtvrtý ve skupině D/E2-SS-3000. David Dědek za volantem Normy M20FC ovládl skupinu CN/E2-SC-2000 i svou kategorii 2. A Marek Rybníček s KTM-Xbow GTX zvítězil v kategorii 1 a zároveň vybojoval 3. místo v Mistrovství Evropy.

Šedesáté čtvrté a šedesáté páté dějství napsal v roce 2022 závod Ústecká 21 v Ústí nad Orlicí. Jaromír Malý dojel čtvrtý a pátý ve skupině 2. David Dědek si odvezl poháry za druhé a první místo ve skupině E2-SC-2000 a Marek Rybníček dva zlaté poháry za sobotní vítězství ve skupině 2 a nedělní absolutní prvenství v cestovních vozech.

David Dědek se následně představil v dalším závodě Mistrovství Evropy. Na super náročné trati v severoitalském Trentu se mu bohužel kvůli nehodě nepodařilo dovézt Normu do cíle a závod nedokončil.

Týmovým závodníkům se nepřestalo dařit ani v druhé polovině sezóny v pokračujícím Mistrovství ČR. Jaromír Malý si odvezl dva bronzy z Vrbenského vrchu plus bronz a páté místo z Albrechtického kopce. V prvně jmenovaném závodě startoval v týmových barvách ještě Marek Rybníček s KTM, který v obou dnech dominoval skupině 2 i kategorii 1 a v absolutním pořadí celého závodu dojel na 2. místě. Na Albrechtickém kopci potom vyhrál sobotní závod ve skupině 2 i absolutně a v neděli znovu vyhrál svou skupinu a absolutně dojel 3. V Albrechticích doplnil týmovou sestavu ještě David Dědek s Normou, který v sobotním závodě vyhrál skupinu E2-SC-2000 a v neděli v ní dojel druhý.

Vrchařská sezóna 2022 vyvrcholila v polovině října tam, kde na začátku dubna začala, a to na Masarykově okruhu v Brně. A stejně jako v sezónním prologu, tak i v jejím epilogu se tým dočkal několika pódiových umístění. Marek Rybníček za volantem Nova Proto NP 01 a Václav Janík ve vypůjčeném KTM od Marka Rybníčka dojeli shodně druzí ve svých skupinách.  David Dědek s Normou M20FC svou skupinu vyhrál a absolutně dojel na pátém místě. Jiří Svoboda s Lolou B02/50 poslední závod sezóny bohužel nedokončil.

Při pohledu na výsledky jednotlivých závodů je jasné, že nejcennější sbírku pohárů posbíral po českých a moravských kopcích Marek Rybníček. Celkově si v roce 2022 díky svým výkonům vyjel první místo ve skupině 2 a v kategorii 1. V absolutním hodnocení Mistrovství České republiky mu patří stříbrná příčka. V kategorii 1 byli hodnoceni ještě Václav Janík (8.) a Jaromír Malý (12.). V kategorii 2 potom David Dědek na šestém a Jiří Svoboda na dvanáctém místě. A na závěr pohled do absolutního pořadí. David Dědek skončil šestý, Jiří Svoboda jedenáctý, Václav Janík sedmnáctý a Jaromír Malý dvaadvacátý.

 

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com