Slovenský okruh nabídl druhý dvojzávod Hankook Carboniacupu 2023 Carbonia , cup, autodrom,Most, 2023 | Constructors F1

etina English Rusky

Slovenský okruh nabídl druhý dvojzávod Hankook Carboniacupu 2023 Carbonia , cup, autodrom,Most, 2023 | Constructors F1 Constructors F1

Slovenský okruh nabídl druhý dvojzávod Hankook Carboniacupu 2023

Vláďa Rožánek, Carboniacup team 2023 | 19.8.23 | Aktuálně

Carbonia Cup 2023

Trať u Orechovej Potoni hostila letos již druhý dvojzávod, a tím patří velmi zajímavým okruhům, co se bodového hodnocení týká. Na Slovensku se jelo s občasnými vrtochy počasí, a tak občas visela ve vzduchu i správná volba pneumatik, na kterých se dalo ledacos získat, ale také i ztratit. Někdy to nevyšlo a na trati létaly plasty. Startovali nováčci i ostřílení matadoři, několik vozů se zde objevilo z nedalekého Maďarska, či domácí závodníci, kteří se pokusili získat nějaké pěkné umístění na domácí trati. Prostředky do tohoto závodu vložila firma Panattoni, ta se stala garantem a závodní den nesl tedy její jméno Panattoni Racing Day.

1

Skupina A se tentokrát vešla na dráhu celá, a tak byla smečka vozů pěkně pohromadě. Ve skupině A1 vyhrál do 1600ccm Zdeněk Sekyrka s pěknou Škodou 130 RS, a to hned dvakrát. Dvojnásobné vítězství oslavil i Petr Zelenka ve skupině A1.3 se Suzuki Swift. Slovenský jezdec Josef Molnár se Škodou Octavia si pro dvě zlata dojel dvakrát před Pavlem Zemanem s Mazdou RX8 a Gustavem Niedelským na Hondě Type-R ve skupině A2 dvoulitrových vozů. A3 do 3000ccm měl v první jízdě na stupních vítězů trio Adam Baczynski s Porsche 944 S2, a dvojici vozů BMW jezdců Olafa Haeusnera a Dannyho Teubera z Německa. Druhý závod vyšel nejlépe Olafu Haeusnerovi s BMW M3, před BMW 330Ci Maďara Ivana Ivanova a Baczynski s Porsche 944 S2 skončil třetí. Teuber závod nedokončil. A4 do 3500ccm trpěla úbytkem vozů během závodů, a tak zbyli jen honorovaní jezdci v obou dvou jízdách. Navrátilec Karel Kováč s BMW Z3M si dojel pro zlato v první jízdě, před BWM M3 Maďara Ference Taschnera a BMW M3 E36 Christopha Draucha. Druhý závod patřil právě Drauchovi, který zvítězil nad Maďary Taschnerem s BMW a Sziráckim na Seatu Leon MK2. Ve skupině A5 nad 3500ccm zvítězil dvakrát Walter Forster před Atilou Tápaiem s vozy BMW.

2

V A6 se jede letos poprvé, ale na Slovakia Ringu vyhrál dvakrát osamocený vůz Davida Kratochvíla. V A7 pro upravené dvoulitry kraloval osamocený Roman Roubíček s Pragou R1. Tomáš Vojtěch si vyzvedl na Slovensku hned dvě zlata v A8 do 3500ccm upravených vozů, a to s vozem Praga R1, když v první jízdě za ním skončil Rakušan Andreas Höfler na Seatu Leon TCR a Roman Váca s další Pragou R1. Ve druhé jízdě si pořadí na druhém a třetím místě vyměnili. Plasty lítaly z druhého vozu TCR Adama Franty, ale vůz se už těší opravený dalším závodům. V A9 nejsilnějších vozů nad 3500ccm se nejlépe dařilo Michaeli Oliverovi z Rakouska na Porsche GT3. Ten zvítězil v obou závodech, který se zúčastnilo celkem devět vozidel. Dvě druhá místa odváží ToMi s KTM X-Bow GTX stáje RTR Projects a bronzové příčky odvážejí ze Slovenska Kevin Raith z Rakouska s Porsche 911 GT3 a Petr Koukola s dalším vozem KTM X-Bow GTX. Čtvrté a páté místo odvezl do Bulharska nováček Ivan Vlachkov s vozem SIN CAR S1, když mu v zádech byl i Pavel Sovička s Corvette Z06 R. Nová Corvette Z06 stáje Spine CZ si odvezla jedno sedmé místo.

Patnáct vozů nás čekalo na startu sériových vozů skupiny B. V B1 do 1600 dvakrát porazil Jiřího Bártu s Citroenem David Drugda se Suzuki Swift Sport. Michal Zimmer s vozem Honda Civic dvakrát vyhrál nad Polkou Balawejder s vozem Mazda MX5 ve skupině B2 dvoulitrů. První jízdu skupiny B3 si podmanil Milan Zubatý s Fordem Fiesta, když další poháry převzali Martin Hanzl s Alfou Romeo a třetí Luboš Sázava s MG 180. Ve druhé jízdě si to na prvních dvou místech piloti vyměnili a vyhrála tentokrát Alfa Romeo. B4 měla dvojitého vítěze v Radku Zimmerovi s Lotusem Exige a druhá a třetí místa brali Silvestr Ulmann s Nissanem 350Z a Slovák Tibor Horvath se Subaru Impreza. V B5 nad 3500ccm dominoval první jízdě Petr Rada s Porsche 911, který si dojel pro zlato před Polákem Tomaszem Waszynskim s Audi S8 a Petrem Krejsou, který tentokrát startoval s Alfou Romeo Giulia. Druhý závod však vyhrál Pavel Sovička ze stáje Blue Garage Racing s Lotusem Exige 430, před dvěma Petry, tedy Radou s Porsche 911 a Krejsou s Giuliou.

Carbonia Cup

Nejslaběji obsazenou skupinou byla tentokrát skupina C prototypů a speciálních vozů, kam se přihlásilo jen dvanáct speciálů. Bodovalo se pak jen ve třech skupinách. V C1 kde bylo nejvíce vozidel bylo stejné pořadí v obou kláních, a to Daniel Hentschel z Německa, před Švýcarem Philippe Gerberem a Rakušanem Markusem Amesederem na stejných vozech Performer. V C2 pro prototypy zvítězil dvakrát Maďar András Kirschner s Radicalem SR8, před Jürgenem Kapellerem na Radicalu SR3 RS a dalším Rakušanem Friedrichem Franzem s Radicalem SR1. Caterhamy svůj závod nakonec nejely, a tak další honorovaní mohli být jezdci v C5 kde soupeřili jezdci stájí RTR Projects Sergej Pavlovec a Janík Motorsport s Tomášem Ticháčkem, přičemž dvě vítězství bral Pavlovec. Toť ve skupině C tentokrát bohužel vše.

 

 

Patnáct vozů čítala startovní listina formulových vozů. V D1 kraloval Němec Markus Dietze trochu osamocen s vozem F-BMW. V D2 byla podvakrát nejúspěšnější Estonia 21 Němce Käy Hähnera, když dvě druhá místa ukořistil Zdeněk Petan z Chabr Motorsportu s Tomisem 99/02. V nejnabitější skupině D4 do 2000ccm zvítězil v prvním klání Jan Wagenknecht z SBK Motorsport s formulí Renault 2.0, před velkým konkurentem Honzou Riegerem a Lubošem Škardou. Všichni jeli se stejným vozem. Ve druhé jízdě konečně udolal Honza Rieger svého velkého soupeře a dojel si pro vítězství. Třetí dojel i po druhé Luboš Škarda a podruhé před Bulharem Ilievem  Tsvetanem. Dvě pěkná pátá místa veze Radek Kroupa.

Skupina D5 pro monoposty F4 měla za vítěze prvního klání Ralfa Gläsera, před Slovákem Matúšem Rybou a Josefem Hrdličkou, který s monopostem u nás startoval také poprvé, stejně jako Ryba. Josef Hrdlička zůstal na třetím místě i ve druhé jízdě, ale Ryba si dojel pro zlato a Němce Gläsera tentokrát odsunul na stříbrný podest.

 

Nyní nás čeká předposlední klání Hankook Carboniacupu v Maďarsku na pěkné trati u lázeňského komplexu Sárvár. Kdo máte rádi Hankook Carboniacup, držte svým favoritům palce i zde, neboť závěr sezóny se rychle přiblížil. 18. září zase vůní benzínu a spálené nafty na shledanou.

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com