Světový pohár v ecoRally opět s centrem v Českém Krumlově ecoRally, rally, mistrovství světa, f1, formula | Constructors F1

etina English Rusky

Světový pohár v ecoRally opět s centrem v Českém Krumlově ecoRally, rally, mistrovství světa, f1, formula | Constructors F1 Constructors F1

Světový pohár v ecoRally opět s centrem v Českém Krumlově

ACR PRESS | 14.3.24 | Aktuálně

ecoRally 2024

V polovině března se na jihu Čech uskuteční již dvanáctý ročník průkopnické soutěže v rallye pravidelnosti s vozy na elektrický pohon. Českokrumlovský podnik patří jako jediný z českého kalendáře do světového poháru Bridgestone FIA ecoRally Cup, zároveň bude první soutěží nového ročníku ČEZ Mistrovství ČR v ecoRally.

1

Regularity rallye neboli rallye pravidelnosti má tradici zejména na jihu Evropy a spočívá v přesném udržování pořadatelem předepsané průměrné rychlosti. Zabydlela se ale i v Českém Krumlově, kde se jezdí od roku 2012. Podnik, který byl původně součástí doprovodného programu tradiční Rallye Český Krumlov, se v průběhu let osamostatnil a napevno zakotvil také ve světovém kalendáři FIA.

12.ČEZ Czech New Energies Rallye je letos již čtvrtou soutěží mezinárodního kalendáře, a i tentokrát do Krumlova dorazí kompletní světová špička. Z čela průběžného pořadí přijede česká posádka Michal Ždárský – Jakub Nábělek, která dokázala v loňské sezoně poprvé vybojovat titul světových šampionů a na jihu Čech se jim pravidelně daří. „Do Českého Krumlova se vždy velmi těšíme, je to náš domácí a oblíbený závod, který je vždy pečlivě nachystán a dokáže svou náročností všem zamotat hlavu,“ dodává Michal Žďárský, který zde dokázal společně se svým navigátorem dvakrát zvítězit. Na paty mu budou šlapat loňští vicemistři Guido Guerrini – Artur Prusak a řada dalších zahraničních posádek z celkem deseti zastoupených národností.

Titulárním partnerem Czech New Energies Rallye, konané letos 15. a 16. března, bude již potřetí Skupina ČEZ. Novinkou letošního roku je i to, že český šampionát získává premiérově pod hlavičkou Autoklubu České republiky oficiální statut Mistrovství ČR, jehož hodnocení bude spočívat dle řádů FIA v kombinaci regularity a spotřeby zúčastněných elektrických vozidel. Samotná trasa soutěže bude zlehka kopírovat loňský formát se slavnostním startem u Jaderné elektrárny Temelín s řadou atraktivních novinek. Zatímco přejímky posádek a soutěžních vozidel proběhnou v Českých Budějovicích, celá sobotní etapa zavede účastníky na tratě soutěže mistrovství světa Central European Rally, kde se na podzim proháněly největší hvězdy světového rallyesportu včetně Sebastiena Ogiera, Kalle Rovanpery, Otta Tänaka či Thierryho Neuvilla.

„Letos jsme chtěli celé akci dát ještě větší přesah a propojení s technickým vzděláváním. Přejímky spolu s odbornou konferencí určenou pro studenty proto proběhnou v samotném místě startu na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích, následně bude možné navštívit virtuální prohlídku Jaderné elektrárny Temelín. Na posádky čeká náročná trať jak osvědčených zkoušek Rallye Český Krumlov, tak zmíněné části mistrovství světa Central European Rally. Celkem soutěžící čeká ve dvou dnech téměř 600 kilometrů, z toho 350 patří měřeným testům,“ upřesňuje informace k trase Pavel Kacerovský, ředitel soutěže.

2

Uzavřené parkoviště soutěžních vozů, kde za podpory technologického partnera, společnosti Phoenix Contact a dodavatele nabíjecí infrastruktury, společnosti ELEXIM a jejího řešení MyBox, vyroste dostatečná kapacita pro nabíjení více než třiceti přihlášených vozidel, se pro tento rok přesune do zrekonstruovaného areálu českokrumlovského pivovaru, nově Port 1560, v centru města, kde v sobotu večer zároveň proběhne slavnostní vyhlášení vítězů. Na startu se kromě osvědčených posádek a úřadujících mistrů světového poháru objeví i řada celebrit a sportovců z jiných disciplín. Za volantem elektrického Peugeotu nebude chybět herec Radim Fiala, s vozem Hyundai pojede moderátor Jan Říha s dakarským závodníkem Davidem Pabiškou, do Škody Enyaq usedne českokrumlovský starosta Alexandr Nogrády a zbrusu nový supersportovní vůz Hyundai Ioniq 5 N na jihočeských silnicích představí v rámci soutěže ostřílený automobilový jezdec Václav Janík.

Podrobný program a další informace o 12. ročníku ČEZ Czech New Energies Rallye naleznete na webových stránkách www.cner.cz.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com