V Česku se uskutečnil historicky první kurz bezpečné jízdy s elektromobilem Most, autodrom, Jana Svobodová, životní, prostředí, Golf | Constructors F1

etina English Rusky

V Česku se uskutečnil historicky první kurz bezpečné jízdy s elektromobilem Most, autodrom, Jana Svobodová, životní, prostředí, Golf | Constructors F1 Constructors F1

V Česku se uskutečnil historicky první kurz bezpečné jízdy s elektromobilem

Hugo Trkal/Pozitif | 31.1.18 | Aktuality

Most 2018

V Česku se uskutečnil historicky první kurz bezpečné jízdy s elektromobilem

Výcvikové plochy polygonu v Mostě hostily na konci minulého týdne pilotní kurz bezpečné jízdy s elektromobilem, který zatím nemá v Česku obdoby. Na mosteckém autodromu rozšíří nabídku stále populárnějších kurzů bezpečné jízdy s konvenčními auty.

„Očekáváme, že v blízké budoucnosti elektromobilů na českých silnicích výrazně přibyde. I kdyby autoškoly rychle zareagovaly a začaly aspekty elektromobility vysvětlovat novým žadatelům o řidičské průkazy, stávající řidiči a uživatelé elektromobilů by byli odkázáni pouze na to, co se dozví od dealera. Doufáme proto, že se svými bateriemi poháněnými auty přijedou za námi a naučí se dostat z auta maximum jeho užitných vlastností a svým chováním přispějí ke zvýšení bezpečnosti na českých silnicích,“ uvedla ředitelka pro obchod a marketing společnosti AUTODROM MOST Jana Svobodová.

Mezi pozvanými hosty pilotního kurzu nechyběli představitelé vybraných státních institucí a předních firem zabývajících se energetikou, dovozem a výrobou aut. V různých podmínkách si vyzkoušeli jízdní vlastnosti elektromobilu na flotile zbrusu nových vozů Volkswagen e-Golf. Minimálně jeden z vozů bude na autodromu v Mostě zájemcům o kurz k zapůjčení nastálo.

Mezi spokojené absolventy kurzu patří například Lukáš Flídr z oddělení politiky a strategie ministerstva životního prostředí.

„Naše ministerstvo vozidla s alternativním pohonem podporuje, jelikož tato vozidla mají pozitivní vliv na kvalitu ovzduší a jsou méně hlučná. Aktuálně je z Národního programu životního prostředí vypsaná výzva na podporu nákupu vozů na elektrický pohon a CNG pro obce a kraje a organizace jimi zřízené,“ svěřil se. S vozem na elektrický pohon dosud žádnou zkušenost neměl. „Teorii i jízdu jsem si užil. Určitě doporučuji absolvovat kurz každému, nejlépe ve svém voze. Je dobré vědět, co auto dokáže, když víte, jak s ním bezpečně zacházet,“ doplnil Flídr.

Kurz není zaměřený pouze na bezpečnost, kdy řidiči musí brát v potaz mj. fakt, že jejich auto je pro okolní účastníky silničního provozu téměř neslyšné. Jeho autor a zároveň lektor Jiří Patera kurz pojal také technologicky. Posluchačům vysvětluje, jak elektroauta používat správně a jejich vlastnosti využít ve vlastní prospěch. Jízdní vlastnosti elektromobilů se výrazně neliší od konvenčních aut s automatickou převodovkou. Přesto mají specifické vlastnosti, které je od spalovacích aut odlišují.

„Elektroauta mají rychlý nástup točivého momentu a velmi působivou schopnost akcelerace.

To je výhoda například při výjezdu z křižovatky nebo při předjíždění. Uživatelé však brzy zjistí, že ostřejší jízda s elektromobilem rapidně snižuje jeho dojezd. Nejlepších výsledků dosáhne řidič s lehkou nohou na plynu, který dodržuje bezpečnou vzdálenost od ostatních aut a který předvídá vývoj na silnici a podle toho dokáže efektivněji využít energii auta. Elektroauta tak nepřímo řidiče nutí k defenzivnějšímu stylu jízdy, který se odjakživa snažíme vštěpovat také posluchačům všech kurzů bezpečné jízdy tady na autodromu,“ vysvětluje Patera.

Právě schopnost rekuperovat energii z baterií je jedním z klíčových aspektů ježdění s elektromobily. „Když jedeme s tradičním autem z prudkého kopce, abychom ulevili brzdám, podřadíme na některý z nižších rychlostních stupňů a pomáháme přibrzďovat motorem. Elektroauta a konkrétně VW E-Golf, který máme k dispozici zde na kurzu, nabízí možnost hned několika rekuperačních režimů,“ vyjmenoval Patera. Auto tak umí zpomalovat nejen pomocí standardních brzd, ale také elektricky, přičemž kinetická energie vozidla je přeměněna zpátky na elektrickou a ukládá se v bateriích. „Řidič, který se naučí s autem správně pracovat a využívat rekuperaci energie, si může prodloužit dojezd klidně o desítky kilometrů,“ dodal Patera.

Stejně jako přibývá na silnicích aut na elektřinu, přibývá také veřejných dobíjecích stanic. „Jen na autodromu v Mostě už máme dvě. Jednu starší, která plně dobije baterie za 11 hodin, a jednu zbrusu novou od společnosti Siemens, která je mnohem rychlejší – akumulátory eGolfu dobije na 80 % za 30 minut. Plné dobití je možné za 3,5 hodiny. Trend je jasný. Jak bude dobíjecích stanic přibývat, půjde dolů jejich pořizovací cena a bude se zkracovat doba nabíjení,“ tvrdí Jana Svobodová.

Strategií koncernu Volkswagen do roku 2025 je uvést na trh více než 80 elektromobilů, z toho 50 čistě elektrických, zbytek pak plug-in hybridů. „V uvedeném roce by mohl celosvětový prodej elektromobilů se značkou VW dosáhnout jednoho milionu kusů a za celý koncern by to měly být dva až tři miliony. Investice do této sféry se pohybují v desítkách miliard eur a v rámci koncernu funguje po celém světě 37 kompetenčních center a laboratoří,“ vyjmenoval Aleš Neuschl ze společnosti Porsche Česká republika.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com