Velká cena České republiky v motokrosu je za dveřmi! O víkendu 16.-17. července v západočeském Lokti opět uvidíte nejlepší motokrosové závodníky světa v kategoriích MXGP a MX2. motokros, loket, motorky | Constructors F1

etina English Rusky

Velká cena České republiky v motokrosu je za dveřmi! O víkendu 16.-17. července v západočeském Lokti opět uvidíte nejlepší motokrosové závodníky světa v kategoriích MXGP a MX2. motokros, loket, motorky | Constructors F1 Constructors F1

Velká cena České republiky v motokrosu je za dveřmi! O víkendu 16.-17. července v západočeském Lokti opět uvidíte nejlepší motokrosové závodníky světa v kategoriích MXGP a MX2.

Bc. Jakub Schimmer/AČR | 11.7.22 | Aktuálně

MS světa v motokrosu - Loket 2022

Na domácí trati budeme fandit stálým účastníkům světového šampionátu v kategorii MX2, Petru Polákovi a Jakubu Terešákovi. Ale to není všechno, motokrosový víkend v Loketských serpentinách nabízí další skvělé závody.

i

1

Třídy EMX65 a EMX85 čeká finálový závod, a tak budeme svědky korunovace letošních mistrů Evropy v nejmladších kategoriích. I v těchto kategoriích budeme mít příležitost fandit českým reprezentantům. Další mistr Evropy bude znám v EMX2T – dvoutaktních dvěstěpadesátkách. Jediný závod šampionátu se totiž pojede právě v Lokti!

Součástí víkendu bude i tradiční a oblíbená MXGP Academy, která je určena pro domácí motokrosové podhoubí a jejich rodiče. Zároveň se tady představí dvěma závody European Junior E-motocross Series, Loket bude čtvrtou zastávkou nové série pro závodníky ve věku 6-8 let na elektrických motorkách.

Diváky do Lokte zve Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR a člen Představenstva Mezinárodní motocyklové federace FIM: „Srdečně vás zvu na třináctý podnik letošního seriálu FIM Motocross World Championship, oblíbené MXGP of Czech Republic v Lokti. Pro světový motokros je Loket opravdovým pojmem, patří mezi legendární podniky s dlouhou tradicí. Svědčí o tom fakt, že smlouvu na pořádání MXGP jsme s promotérem podepsali v prosinci 2020 na pět let, kontrakt tedy pokrývá závody až do roku 2025. Skvělá vizitka Autoklubu ČR díky zdejším vynikajícím pořadatelům s obrovskými zkušenostmi z Automoto klub Loket v AČR. Patří mezi mezinárodní pořadatelskou elitu a český závod mistrovství světa v motokrosu se řadí mezi nejprestižnější podniky českého motorsportu.“

Pořadatelem závodu MS je AMK Loket v AČR. Jeho ikonou je bezesporu Zdeněk Dvořák, ředitel závodu: „Pořádáme tento závod společně s Autoklubem ČR, bez jejich spolupráce by se takovýto podnik uskutečnit nedal. Ohledně trati jdeme do finále, po závodu MS sajdkár se musel její profil vrátit zpět do podoby pro motokros, především co se skoků týče. Myslím si, že divácká návštěvnost bude velká, má být hezké počasí a více jak měsíc se v Evropě MXGP nejelo. Pro diváky bude opět připraven velký stan, bohaté občerstvení, kemp, večerní program, zkrátka vše v tom stejném stylu, jako jste v Lokti zvyklí,“ zve fanoušky motokrosu do Lokte muž s nepřehlédnutelným dlouhým bílým vousem.

3

A jak to vypadá v jednotlivých kategoriích, které budou v Lokti na programu?

MXGP: Slovinec Tim Gajser (Honda, 535b.) má letos opět výbornou formu – svůj náskok na soupeře v této královské třídě stále s přehledem navyšuje a ovládl s plným počtem bodů i poslední dvanáctý závod světového motokrosového kolotoče v Indonésii. Pravdou však je, že mu situaci notně ulehčil loňský mistr světa Holanďan Jeffrey Herlings (KTM), který se těsně před letošní sezonou zranil. Na marodce byl dlouho i exmistr světa Romain Febvre z Francie (Kawasaki, 68b.). V Lokti by ale měl Febvre patřit k nejlepším, neboť v Indonésii již bral ve druhé jízdě třetí místo. Souboj se tak soustřeďuje o další příčky v celkovém pořadí. Zde je prozatím na druhém místě španělský dravý pilot Jorge Prado (GASGAS, 410b.), pět bodů za nim je Švýcar Jeremy Seewer (Yamaha, 405b.). Pro šampionát je velká škoda, že se v německém Teutschentalu vážně zranil loňský šampion třídy MX2 Maxime Renaux (Yamaha, 365b.), protože hned po přestupu do královské kubatury šlapal nejlepším tvrdě na paty.

Do Lokte se chystá také několik českých reprezentantů, v čele s Martinem Krčem (Osička MX Team, KTM), který si letos odbyl světovou premiéru v Německu, kde určitě nabral zkušenosti před domácím závodem. „Na Loket se moc těším, minule v Teutschentalu to sice na nejlepší světovou dvacítku nestačilo, ale závod jsem si nakonec užil. Pochopitelně na domácí půdě se budu snažit podat co nejlepší výkon a pokud dosáhnu na nějaký ten bodík, budu moc rád, navíc jsou to další důležité zkušenosti,“ prohlásil Martin Krč, který je v českém mistrovství po klání v Kaplici průběžně třetí.

Přihlášen k závodu je také Dušan Drdaj (PP Racing, GASGAS), čtvrtý jezdec MMČR. K Lokti Dušan dodal: „MXGP zde pojedu se světovou elitou poprvé, ovšem už jsem s nimi závodil loni v Turecku, takže na domácí atmosféru se moc těším – bývá výjimečná, chci také poděkovat rodině a týmu PP Racing.“

K datu 1. července byly na soupisce MXGP ještě Pavel Dvořáček (MTX Racing Team, Yamaha) a Roman Mňuk (Mňuk Racing Team, Yamaha). V MXGP uvidíme také závodníky ze Slovenska. Šimon Jošt (Osička MX Team, KTM) si letos vede dobře v EMX Open, kde po čtyřech podnicích drží průběžné sedmé místo. Dále se ukáže divákům Pavol Repčák a Denis Poláš.

MX2: V této třídě se přetahují o červenou tabulku lídra šampionátu Belgičan Jago Geerts (Yamaha, 498b.) a Francouz Tom Vialle (KTM, 502b.). Momentálně se do vedení dostal Vialle, neboť opanoval obě jízdy v Indonésii, naopak Belgičan druhou rundu pokazil. V Lokti to proto bude zejména napínavý souboj těchto mladých divočáků. Situaci jim bude jistě chtít znepříjemnit Němec Simon Laengenfelder (GASGAS, 395b.), který však na tuto dominantní dvojici ztrácí už přes 100 bodů.

Z pohledu českých příznivců budeme zvědavi na vystoupení našich borců, kteří se letos objevovali na závodech MS. Především na Petra Poláka (Honda, 76b.), který figuruje v průběžné klasifikaci jako dvacátý a k blížícímu se závodu řekl: „Letos jsem přestoupil do týmu JM Honda Racing a prozatím vše funguje, jak má. V seriálu MX2 jsem celkově na dvacáté pozici, což je mé dosud nejlepší umístění, no a v samotné rozjížďce potom 12. pozice. Loketské Serpentiny znám velice dobře, vždyť jsme na takových tratích vyrůstali. Momentálně se cítím dobře, takže se budu snažit podat zde co nejlepší výkon, atakovat hranici TOP10 by bylo skvělé.“

Druhý do party je Jakub Terešák (JD Gunnex KTM Racing Team, 51b.). Také on letos sbírá důležité body a po loňských neustálých peripetiích s koleny to vypadá, že Kuba by na domácí půdě své konto mohl rozšířit o zajímavý příděl. „Ano, trať v Lokti mně sedí a pokud se podaří dobrý start, chtěl bych být kolem patnáctého místa – snem je ale TOP10. Za dlouhodobou podporu děkuji rodině a týmu JD Gunnex KTM,“ prohlásil Terešák. 

Na dvou závodech do boje zasáhl také slovenský rychlík Tomáš Kohút (Osička MX Team, KTM, 22b.), ale jeho priorita je prozatím v EMX Open, kde je na pěkném třetím místě a na druhou příčku ztrácí pouze dva body. K datu 1. července byli dále přihlášeni – Adam Dušek (KRTZ Motorsport, GASGAS), Jan Wagenknecht (HT Group Racing, Husqvarna) a Martin Venhoda (Q Racing Team, Husqvarna) a ještě Petr Rathouský (Orion Racing Team, KTM, CEMF).

EMX 2T: V tomto jednorázovém závodě evropského klání dvoutaktů se z českých reprezentantů představí závodící legenda Petr Bartoš (Orion Racing, KTM), který v minulosti v této třídě zaznamenal v Lokti pódiový úspěch, dále pak Jiří Matějec (HT Group RT, KTM) a Pavel Doubek (Motosport Chýnov v AČR, KTM).

EMX65 a EMX85: Ve finálových závodech těchto tříd se z českých jezdců, kteří patří do severozápadní zóny, bohužel nikdo přímo nekvalifikoval, ale měli bychom na startu některé z nich vidět na tzv. „divokou kartu“. Z této zóny se však kvalifikace podařila aktuálně průběžnému lídru MMČR Junior třídy 65ccm Slovákovi Maximu Zimmermanovi (EMX65). Z ostatních tří evropských kvalifikačních zón si přímý postup zajistili např. Rakušané Ricardo Bauer či Elias Felbermair (oba EMX65), Maďaři Aron Katona a Ferenc Orlov (oba EMX85ccm) a Polák Dawid Zaremba (EMX85). Všechny tyto mladé závodníky dobře známe z pódií českého juniorského motokrosového šampionátu.

European Junior E-motocross Series (MXE): V této třídě evropských mladíků do osmi let je nominováno celkem 40 jezdců plus dva náhradníci. Čeští jezdci zde bohužel zastoupeni nebudou, jedním z hlavních favoritů však bude například Rakušan Elias Eder, který v barvách tuzemského Motosportu Chýnov patří letos k absolutní špičce juniorského MMČR ve třídě 50ccm.

V sobotu se v Loketských serpentinách rozburácejí motory již v 7:20 hod., nedělní program začne v 8:40 hod. Užijte si v Lokti opravdu nabitý závodní víkend špičkového motokrosu, ale i doprovodný program, který určitě bude, stejně jako vždy, skvěle připraven. Přejeme vám nezapomenutelné sportovní zážitky, jezdcům hodně štěstí na trati a pořadatelům bezproblémový průběh závodního víkendu!

Předprodej vstupenek: https://www.ticketportal.cz/event/Motocross-Grand-Prix-of-Czech-Republic

Evžen Zadražil a Petr Kovář, komentátoři závodu

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com