Velká cena F1 Brazílie - po - F1, Formule 1, grand prix, okruhy, závody, motor, monopost, AMG | Constructors F1

etina English Rusky

Velká cena F1 Brazílie - po - F1, Formule 1, grand prix, okruhy, závody, motor, monopost, AMG | Constructors F1 Constructors F1

Velká cena F1 Brazílie - po -

Miroslav Sanytrák / foto Jiří Křenek | 2.11.08 | Komentáře - M.Sanytrák 2008

Konečně jsem se dostal k napsání komentáře, trvalo mi to dost dlouho, neboť jsem stále přemýšlel o k

Konečně jsem se dostal k napsání komentáře F1, trvalo mi to dost dlouho, neboť jsem stále přemýšlel o konci závodu, jak vše dopadlo, co kdo udělal, či neudělal pro vítězství v šampionátu.

V posledním závodě se mělo rozhodnout o mistru světa, aspirantem byl především Lewis Hamilton, ale mohl jim být i Felipe Massa. Celý závod se vyvíjel celkem slibně pro pilota italské stáje Scuderia Ferrari Felipeho Massu, který zdárně obstál i v kvalifikaci a postavil se na první místo na startu. Prognózy, kdo a jak musí dojet jsem komentoval před závodem, skutečností bylo, že i kdyby F.Massa vyhrál, musel by zajet Lewis Hamilton do pátého místa, při dojezdu obou pilotů. Velkou roli mohlo zahrát počasí, což se nakonec ukázalo jako opodstatněné.

Startovní rošt GP F1 Brazílie:
F.Massa J.Trulli
K. Räikkönen L.Hamilton
H.Kovalainen F.Alonso
S.Vettel N.Heidfeld
S.Bourdais T.Glock
N.Piquet M.Webber
R.Kubica D.Coulhartd
R.Barrichello K.Nakajima
J.Button N.Rosberg
G.Fisichella A.Sutil

Po startu se L.Hamilton propadl na šesté místo, v prvním kole odpadl ze svého posledního závodu smolař D.Coulhartd. Během deštivého počasí se pomalu probil na pátou pozici, i přes výměnou gum v boxech, kdy si stále F.Massa držel první místo, byl na páté pozici brit. Tři kola před koncem závodu předjel Hamiltona dravec Vettel a šampionem v tu chvíli byl Felipe.Napětí nejen na v boxech a na tribunách, ale i u televizních obrazovek houstlo. Na prvním místě byl Felipe, na šestém místě Hamilton. Už už projížděl F.Massa cílem jást zachvátil Ferrari, ale tak na deset vteřin, protože nakonec se ukázalo, že v posledních vteřinách posledního kola se propadl nečekaně T.Glock ze čtvrtého místa na šestou pozici a Hamilton tak dojel na páté. Do té doby jezdil T.Glock naprosto bez chyb a nebylo vidět, že by se něco dělo s jeho monopostem.Felipe Massa dostal informaci do vozu a bylo znát, jak mu tečou slzy dojetím z nezdaru, o jeho vítězství rozhodly poslední vteřiny a ač vyhrál velkou cenu Brazílie, o bod prohrál titul mistra světa s L.Hamiltonem.

Výsledek posledního kola komentoval kde, kdo. Někteří tvrdí, že Timo Glock Lewise Hamiltona v poslední chvíli pustil, jiní říkají, že to bylo pneumatikami. Nechci šahat Timovi do svědomí, domnívám se, ž se jedná o rovného člověka, co je však ve Formuli 1 rovné a přípustné??, když jde o prestiž a velké peníze!!! Zda skutečně T.Glock Lewise pustil uvidíme v následujících letech, neboť v tom případě jej zaměstná McLarenMercedes do 2 let, příští rok by to bylo okaté, ten následující může být již vše zapomenuto. To jsou však pouhé spekulace, za které se omlouvám, jde o pouhý komentář. Poslední velkou cenu tedy vyhrál F.Massa před F.Alonsem a svým stájovým kolegou K. Räikkönen. Lewis Hamilton díky umístění na pátém místě se stal šampionem.

Když si zhodnotíme celou sezonu a přihlédneme i k předcházejícím, podáme si otázku, kdo by si zasloužil vítězství více. Slyšel jsem ji často celý rok 2008. Lewis přišel o mistra světa v roce 2007 a stal se naším Skokanem roku v F1, Felipe byl nosičem vody za éry Michaela Schumachera i pomohl v roce 2007 k vítězství Kimimu, stáj a tým Scuderia Ferrari mu měla co vracet! Felipe je naším Skokanem roku F1 2006. Sport je ale sport, rozhřešení udává nejen tempo, technika a technologie, ale především lidé ( mimo jiné se zabývám personálním managementem, který mne živí a mezi týmy ač ne ve F1, jsem stále, a předesílám , že disciplína je disciplínou všude, cepovat a cepovat tým je nutností a velkou diplomacií šéfa týmu) .

Personální změny v Scuderia Ferrari během roku, kdy došlo ke změně šéfa týmu - J.Todt byl odejit a zůstala mu sice funkce ředitele a v týmu se pohyboval dál, ač v civilním oblečení, což samo o sobě mnohé naznačovalo. Michael Schumacher rozdával rady F.Massovi, na šéfofskou židli usedl S.Domenicali, dřívější technický ředitel. Přiznám se, že jsem obrovským fandou Ferrari, i jsem pro dřívější zastoupení Ferrari v ČR dělal personální věci, srdce mi pro Ferrari buší každý den, na domě stále vlaje vlajka Ferrari, pracovnu mám zařízenou jako byste seděli v pracovně J.Todta. Zde však musím být objektivním a spravedlivým komentátorem, o což se snažím. Nechci komentovat práci šéfa týmu pana S.Domenicaliho, mám ho konec konců docela rád, je to sympatický a nadaný člověk, vždy mi ve všem vyhověl. Na výsledku umístění Felipeho se tentokrát během celého mistrovství tým ale dost negativně podepsal. Chyby v boxech v personální disciplíně jsou neoddiskutovatelné, laborování s technologii semafórku, ze kterého nakonec byl asi nejvíce vystresovaný Felipe, to je doslova hrůza. Ač i já jsem ten, kdo chce být vždy vítězem, prvním na druhé straně přechodu, podporuji novinky, zde se ukázalo, že nevyzkoušené, nevycepované pionýrství v zavedení semafórku se nevyplatilo a Scuderia Ferrari si ustřihla obrovskou ostudu. Já jsem se styděl pomalu „vyjít na ulici“. Zdárně jsem však odolával a omlouval tým na veřejnosti kolegů novinářů i známých, kterých je požehnaně. Slýchal jsem…..to by se J.Todtovy nestalo….A to komentuji jednu z příhod, kterých bylo během sezony několik. Nejsem žádným panelákovým psychicky pokrouceným chcípákem, ale když píši tyhle řádky, dobře na duši mi skutečně není, ale to je úděl komentátora-fandy Ferrari.

Stáj McLaren Mercedes udělala vše proto, aby dosáhla po dlouhých několika letech na titul, který jí Scuderia Ferrari v předcházejícím roce sebrala „o fous“. Personální změny v týmu nenastaly, ač během roku proběhly různé šumy. Obavou byla spíše psychická vyrovnanost Lewise Hamiltona, který negativům zdárně odolal a spíše mu škodilo, že je podceňován. Musel dokázat zvítězit.

Z dalších stájí hodnotím technický pokrok u Force India, i když na konci sezony došlo k personálním změnám a tým se bude pravděpodobně v roce 2009 dost posunovat na přední místa, i když již s motory od McLarenu Mercedesu, přičemž přejít od úspěšných Ferrari k McLarenu je pravděpodobně i vidina dalších podpor od Mercedesu. Velice kladně hodnotím velký technický posun u Renaultu, kde pilot Fernando Alonso dostal ke konci sezony vůz odpovídající jeho kvalitám. Dostatečně se uplatnil i technický pokrok u BMP Sauberu, který bude v příštím roce bojovat o titul mistra světa.

Lewis Hamilton se tak stal nejmladším pilotem- Mistrem světa ve Formuli 1. Užij si vítězství Lewisi.

Felipe vzhůru do boje, příští rok jsi na řadě!!! Ale pozor velkým bojovníkem bude Robert Kubica.

Konečné pořadí formule 1 po osmnácti závodech:
1. L.Hamilton 98
2. F.Massa 97
3. K. Räikkönen 75
4. R.Kubica 75
5. F.Alonso 61
6. N.Heidfled 60
7. H.Kovalainen 53
8. S.Vettel 35
9. J.Trulli 31
10 T.Glock 25
11. M.Webber 21
12. N.Picquet 19
13. N.Rosberg 17
14. R.Barrichello 11
15. K.Nakajima 9
16. D.Coulthard 8
17. S.Bourdais 4
18. J.Button 3
19. T.Sato 0
20. A.Sutil 0
21. G.Fisichella 0
22. A.Davidson 0

Přehled nejmladších mistrů světa F1:
1. Lewis Hamilton 2008 Brit. 23 let 9 měsíců 26 dnů
2. Fernando Alonso 2005 Šp. 24 let 1 měsíc 27 dnů
3. Emerson Fittipaldi 1972 Brazil. 25 let 8 měsíců 29 dnů
4. Michael Schumacher 1994 Něm. 25 let 10 měsíců 10 dnů





J. Button


K. Nakajima


L. Hamilton

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com