Vzpomínání na závody Škoda Pick-up a Škoda Octavia Cup Škoda, Pick-up,Octavia,Cup, F1, konstrukce, | Constructors F1

etina English Rusky

Vzpomínání na závody Škoda Pick-up a Škoda Octavia Cup Škoda, Pick-up,Octavia,Cup, F1, konstrukce, | Constructors F1 Constructors F1

Vzpomínání na závody Škoda Pick-up a Škoda Octavia Cup

Vláďa Rožánek | 18.2.24 | Aktuálně

Škoda Pick-up a Škoda Octavia Cup - Historie

Dnes jsem si k rozhovoru pozval někoho, koho už jsme na stránkách motoristického tisku dlouho neviděli a neslyšeli, ale přesto patří k jezdcům, kteří na začátky Škoda Pick-up nebo Škoda Octavia Cup rádi vzpomínají. Pozvání k rozhovoru přijal pan Petr Majer a jeho otec, který právě s takovou technikou brázdil naše autodromy.

3

Pane Majere, jak vzpomínáte na své závodnické začátky, jezdil jste závody i před startem v Pick-upech?

Pouze jako spolujezdec v rallye. Dvě sezóny se Škodou 110 a následně 120 v mistroství ČSSR v roce 1981-1982.

Zmínil jsem závody okruhových Škoda Pick-up, jak vlastně vznikla myšlenka na účast v tomto seriálu?

Toto vyplynulo ze situace, kdy jsem otevíral nové dealerství značky Škoda a byli jsme osloveni automobilkou, která tento pohár podporovala a začínala s ním. Vnímal jsem to jako příležitost, jak podpořit nové naše dealerství, a také využít technický a lidský potenciál naší společnosti.

 1

Nejzajímavějším momentem těchto závodů bylo srovnání soukromých jezdců s tehdy hodně vyrovnanou technikou, kdo Vám byl největším soupeřem na trati?

V pickupech jsem neměl nějaké konkrétní hlavní lidské soupeře, ale největší soupeř byla naše neznalost přípravy závodního auta, neznalost prostředí a okruhů.

Máte ještě dnes nějakého závodnického kamaráda, se kterým občas zavzpomínáte na tyto hezké závody aut?

Ze závodů mám mnoho kamarádů a s většinou nás i spojoval stejný business, který jsme dělali. Jmenovat můžu Petra Koláře, Petra Levíčka, Josefa Michla, Davida Kostruha, Radima Kůrku a mnoho dalších.

Škoda 

Po Škoda Pick-up přišel další milník, a to závody Škoda Octavia Cupu, tedy ještě jedničkové verze. Byla i tato technika vyrovnaná a jak na tento seriál vzpomínáte?

Bylo to zase o kousek profesionálnější a dospělejší závodění. První ročníky byla technika velmi vyrovnaná a stále ještě dostupná. Auta také byla k poměru nákladů velmi dobře postavená rychlá a technicky to byl velký krok kupředu oproti pickupu.

Jaký závod nebo ocenění si nejvíce ceníte ve své jezdecké kariéře?

Vzpomínám si nejvíce asi na dva závody. Jeden byl hned z prvních závodů v pickupu, kdy v prudkém dešti jsem dokázal předjet celé startovní pole, a díky počasí smazat naše nedostatečné technické znalosti a skončit celkově na druhém místě.

Druhý takový závod už je v Octavia cupu v Brně, kdy jsem měl startovat z prvního místa a kvůli opožděnému startu z důvodu deště a mého pozdního nájezdu před startem jsem nebyl připuštěn a musel jsem startovat jako poslední z boxové uličky. Jako jediný v poli jsem zariskoval a vyjížděl na suchých pneumatikách, kdy stále ale pršelo. Během prvního kola jsem vyjel mimo trať z důvodu velkého množství vody na trati. Přesto se mi podařilo z kačírku dostat zpět na závodní trať, když mezitím celé pole jezdců odjelo ode mě více jak půl kola. Během následujících dvou kol přestalo pršet a trať začala rychle osychat a já jsem během následujících kol předjel skoro celé startovní pole a při nájezdu do předposledního kola jsem byl druhý. Při průjezdu 9 kolem byl závod který byl původně na 10 kol předčasně ukončen a tím jsem přišel o jisté první místo.

 

Přišel pak konec se závoděním a rodinné kormidlo převzal syn Petr Majer, ale už v závodech do vrchu.

Štítky

 


Vůz Škoda Octavaia Cupu

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Motor Pední svtlo Pední spojler Kapota Kamery Pední sklo a strae Baterie Elektrozvod Pední kolo Pedály Podvozek Kliky dveí Pásy Sedadlo Ochranný rám Zadní kídlo Zadní svtlo Nádr volant Tachometr Ty ízení Zrcátko Výfuk a výfukové potrubí Zadní náprava a pérování Zadní kolo a zadní brzda Brzdy Pední náprava a pérování

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com