Závodní okruh mosteckého autodromu přivítá novodobé formule 1 MAxx Formula, F1, construct, závody, autodrom ,Most | Constructors F1

etina English Rusky

Závodní okruh mosteckého autodromu přivítá novodobé formule 1 MAxx Formula, F1, construct, závody, autodrom ,Most | Constructors F1 Constructors F1

Závodní okruh mosteckého autodromu přivítá novodobé formule 1

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 21.11.19 | Aktuálně

Maxx Formula 2020

Skvělou zprávu pro fanoušky motoristického sportu má vedení společnosti AUTODROM MOST.

1

Sezonu 2020 ozdobí divácky velmi atraktivní závodní série, která bude navíc součástí nejprestižnějšího a nejnavštěvovanějšího podniku každoročního kalendáře, evropského šampionátu okruhových tahačů (FIA ETRC) Czech Truck Prix ve dnech 28. až 30. srpna.

„Podařilo se nám dohodnout s promotérem seriálu Maxx Formula, který je vypsaný pro vozy vysokoobjemových monopostů kategorií Formule 1, GP2, F3000, IndyCar, nebo Super League Formula, vyráběných od 90. let do roku 2010. V případě příznivých klimatických podmínek se tedy dá předpokládat, že se dočkáme rychlostního rekordu dráhy. Takto superrychlé speciály u nás budou totiž závodit na novém profilu okruhu poprvé, šikana na konci cílové rovinky přibyla v roce 2008. Piloti si to o víkendu rozdají ve dvou dvacetiminutových závodech,” upřesnil obchodní manažer pro sport společnosti AUTODROM MOST Jakub Krafek.

2

Monoposty jsou nesmírně rychlé, podle něj navíc lahodí oku i sluchu zaníceného fanouška. „Když se zeptáte skalních fandů, která éra formulových vozů byla pro ně nejzajímavější, uvedou přesně toto období, samozřejmě s přesahem do 70. a 80. let minulého století. Přesvědčili jsme se o tom loni v červnu, kdy u nás na okruhu testoval nyní osmašedesátiletý nizozemský podnikatel a stále skvělý jezdec Klaas Zwart,“ uvedl Krafek.

3

Zwart přivezl do Mostu formuli 1 Jaguar R5 F1. Vzbudila obrovský zájem novinářů, na testování se ale přijela podívat i řada fanoušků. V sezoně 2004 tento zeleno-bílo-červený monopost pilotoval ve velkých cenách královské třídy F1 australský pilot Mark Webber. „Zwartovi jsme naměřili 326 kilometrů v hodině. Vytvořil také neoficiální rekord mostecké tratě na jedno kolo, když ten stávající překonal o zhruba deset vteřin. Ani on by neměl v srpnu v Mostě chybět, každopádně stávající rekord Stefana Mückeho z roku 2009 bude ohrožen,“ doplnil Jakub Krafek.

4

Další motivací pro tuzemské fanoušky bude jistě i účast české závodnice v seriálu Maxx Formula. Je jí sympatická Veronika Jaksch, startující ve formuli Dallara GP 2. Vede si velice dobře. V závěrečném vystoupení letošní sezony ve francouzském Dijonu obsadila v prvním i druhém závodě skvělou čtvrtou příčku, ve třídě Advance pak v celkovém pořadí brala bronz.

Fanoušci se mohou těšit, že v Mostě uvidí v přímém souboji až pět moderních monopostů F1 z éry třílitrových a osmiválcových motorů o obsahu 2,4 litru. Budou to věhlasné značky Arrows, Super Aguri, dva monoposty Toro Rosso a již zmíněný Jaguar.

Podrobnosti k závodnímu víkendu Czech Truck Prix, ale také dalším stěžejním podnikům sezony 2020, jimiž jsou ADAC GT Masters a OMV MaxxMotion NASCAR Show, autodrom zveřejní do konce letošního roku.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com