175 let Siemens Siemens, Halske, Johann, 1., říjen, 18č7 | Constructors F1

etina English Rusky

175 let Siemens Siemens, Halske, Johann, 1., říjen, 18č7 | Constructors F1 Constructors F1

175 let Siemens

Siemens/PRESS | 12.10.22 | Siemens s.r.o. , cena Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce

Siemens s.r.o. 2022

Dne 12. října 1847 zahájila firma Siemens výrobu ručičkových telegrafů v malé dílně zadního domovního traktu v berlínské ulici Schoeneberger Strasse. Tehdy měla pouhých deset zaměstnanců. Dnes – po 175 letech – pro ni po celém světě pracuje přes 300 tisíc lidí. S ročními tržbami ve výši zhruba 62 miliard eur se tak jedná o jeden z největších technologických podniků na světě. Werner von Siemens a strojní inženýr Johann Georg Halske dokončili oficiální založení společnosti jen 11 dnů před zahájením výroby, tj. 1. října 1847.

Společnost Siemens je od svého založení pro miliony lidí mnohem více než jen zaměstnavatel. Představuje totiž i jejich domov a způsob života. Do dnešního dne ve firmě pracovaly přibližně čtyři miliony lidí po celém světě. Z geografického hlediska zůstává největší lokalitou, kde firma působí, Německo s 85 tisíci zaměstnanců.

Během posledních 175 let Siemens vytvářel historii průmyslu a technologických inovací a pomáhal měnit každodenní život lidí po celém světě. V roce 1847 zkonstruoval Werner von Siemens ručičkový telegraf, který se později stal firemním produktem číslo jedna a který představoval jeden z nejvýznamnějších vynálezů své doby. Díky využití elektřiny totiž umožnil mnohem rychlejší a spolehlivější přenos zpráv na dlouhé vzdálenosti. Mezi těmito zprávami bylo i oznámení volby německého císaře frankfurtským národním sněmem v kostele Paulskirche v roce 1849. Všechny tyto pokrokové inovace představovaly začátek globální konektivity. Neméně průlomovou událostí byl i jeho vynález dynama v roce 1866. Tato krabice, velikosti psacího stroje, byla prvním přístrojem, který dokázal hospodárně přeměnit mechanickou energii na elektřinu, což otevřelo cestu do éry elektrické energie.

Společnost Siemens se však zasloužila o mnohem víc než jen o milníky technologického vývoje. Svou dobu předběhla i v otázkách sociálních. Například již roku 1872 připravila pro své zaměstnance penzijní fond. Na úrovni státu byly podobné příspěvky v Německu zakotveny zákonem až zhruba o 20 let později.

2

Svoji první pobočku na území českých zemí zřídila společnost Siemens v roce 1890. Mezi první realizace patřila dodávka plynové pece harrachovské sklárně z roku 1869, velmi významný milník představuje také dodávka důmyslného osvětlení dnešního Stavovského divadla z roku 1885. Dnes má Siemens v České republice přes 10 tisíc zaměstnanců, 7 výrobních závodů, 14 vývojových oddělení a center, 10 globálních kompetenčních center, 2 centra sdílených služeb a 11 obchodních a realizačních center. 

„Naším cílem je neustále se zlepšovat a předvídat nové technologie a trendy, abychom zůstali agilní,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel koncernu Siemens, Roland Busch. „Chceme i v příštích 175 letech nadále hrát vedoucí roli po celém světě. Siemens je v den svých 175. narozenin připraven na budoucnost a má mimořádně dobrou pozici i z hlediska strategie, obchodu a technologií. Zůstáváme na čele v oblasti digitalizace a udržitelnosti, což jsou dva hlavní úkoly, které jsou ve stěžejním zájmu světa i našich zákazníků. 

„Jsme součástí epochální změny, podobné, jakou svět zažil v 19. století,“ uvedla Nathalie von Siemens, která je potomkem zakladatele společnosti. „Když se podíváme na dobu před 175 lety, byl to začátek průmyslové revoluce, u jejíhož zrodu Werner von Siemens stál. Dnes digitalizace mění naši společnost se stejnou silou, jakou se tehdy šířila industrializace a elektrifikace. Wernerovy zkušenosti jsou i dnes pro nás velmi aktuální, neboť společnost, kterou založil, pomáhá tuto epochální změnu utvářet a řídit.“

Siemens se dnes soustředí na nejrůznější průmyslová odvětví, infrastrukturu, dopravu a zdravotnictví a je předním technologickým podnikem v oblasti digitalizace. Od roku 2008 investoval deset miliard eur do různých softwarových společností. V loňském fiskálním roce vynaložil zhruba pět miliard eur na výzkum a vývoj a výzkumníci společnosti nechali zaregistrovat přibližně čtyři a půl tisíce vynálezů, což je asi dvacet vynálezů za pracovní den. Firma je hnacím motorem digitální transformace i díky spojení hardwaru a softwaru a reálného a digitálního světa v rámci provozních a informačních technologií. Na základě tohoto přístupu mohou následně zákazníci i partneři zvyšovat svou produktivitu a konkurenceschopnost a urychlit zavádění inovací.

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com