Adepti Zlatého volantu - České setkání na Sardinii | Constructors F1

etina English Rusky

Adepti Zlatého volantu - České setkání na Sardinii | Constructors F1 Constructors F1

Adepti Zlatého volantu - České setkání na Sardinii

Kristýna Žitná/Agentura POZITIF,s.r.o. | 21.6.18 | Zlatá,ý,é, řídítka,volant, oko

Sedmá soutěž mistrovství světa v rallye Italská rallye se konala na šotolinových cestách ostrova Sardinie.

 

Po delší době se zde setkali dva naši nejúspěšnější soutěžní jezdci posledních let - Jan Kopecký a Martin Prokop. Jejich hlavní cíle pro letošní sezonu jsou ale odlišné.


Martin Prokop po delší době oživil svou Fionu, tedy Ford Fiesta WRC minulé generace, a vydal se bez větší přípravy na prašné cesty na Sardinii, kde se právě před rokem naposledy postavil na start soutěže mistrovství světa. Juniorský mistr světa z roku 2009 už tři roky není stálým účastníkem světového šampionátu, protože jeho hlavním zájmem jsou dnes terénní soutěže, především Rallye Dakar.

2

Po vynikajícím sedmém místě v letošním Dakaru, nejlepším umístění českého jezdce v kategorii automobilů, Martin Prokop s pick-upem Ford F-150 Raptor, přezdívaným Shrek, startuje ve Světovém poháru FIA v terénních soutěžích (Cross Country). A tam se mu opravdu daří. Šampionát začal v mrazu na zasněžených cestách Karélie při Baja Russia. Tam Prokop dojel na druhém místě. Pak už následovaly klasické písčité soutěže a na úvod čtvrté místo v Dubaji.

1

Třetí soutěží byla Abu Dhabi Desert Challenge.

V nádherných dunách Martin Prokop, kterého zde poprvé navigoval David Pabiška, vyhrál druhou etapu a ujal se celkového vedení v soutěži. Vítězstvím ve čtvrté etapě svůj náskok ještě zvýšil a po bezchybné jízdě pětietapovou soutěž vyhrál.
Následovala Qatar XC Rally a páté místo v cíli. Zatím poslední soutěží Světového poháru byla pro

Martina Prokopa náročná, velmi dobře obsazená Kazachstánská rallye a celkově 4. místo. Po pěti soutěžích je Martin Prokop na celkově třetím místě ve Světovém poháru FIA.
Italská rallye na Sardinii byla pro Martina Prokopa a jeho spolujezdce Jana Tománka tak trochu tréninkem, protože další soutěží Světového poháru FIA v Cross Country (šestou z celkem 11) bude už za pár dní Italská Baja. Přestávka od posledního startu s vozem WRC nebyla na Prokopovi znát a až do samotného závěru soutěže se držel v první desítce. Mistrovský bod mu nakonec unikl až při závěrečné Power Stage, kdy se neubránil nástupu jezdců s vozy WRC nové generace.


Jan Kopecký se s továrním vozem Škoda Fabia R5 opět zaměřuje především na domácí šampionát, kde vyhrál všechny tři letos odjeté soutěže. Jako doplňkový program pro něj jsou starty ve vybraných soutěžích mistrovství světa FIA, kde Škoda Motorsport usiluje o další titul v kategorii WRC2. Také zde je úspěšnost Jana Kopeckého stoprocentní. Po vítězství v záludné zimní legendě Rallye Monte Carlo vyhrál také Francouzskou rallye na Korsice, která se jezdí na klikatých asfaltových silnicích.

 

Další výlet na Středomořský ostrov znamenal pro Kopeckého změnu, protože na Sardinii se jezdí po prašných rozbitých cestách. Jenže ve čtvrtek Sardinii zaplavil hustý déšť, takže většina cest byla kluzká a blátivá. V náročných podmínkách jeli Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem bezchybně. Po opatrném startu byli v kategorii WRC2 po druhém dni soutěže na druhém místě. V sobotu Kopecký zrychlil a ujal se vedení. Nezastavily ho ani dva defekty při ukázkové zkoušce, která se jela na rallycrossové trati, takže musel etapu opatrně dojíždět bez rezervy. V neděli do cíle soutěže
v přístavu Alghero vedení s přehledem udržel. Navíc si devátým místem v celkové klasifikaci připsal další body do mistrovství světa jezdců WRC.

22

V klasifikaci šampionátu WRC2 je nyní Jan Kopecký na druhém místě za dalším jezdcem Škody Motorsport, obhájcem titulu Pontusem Tidemandem, který na Sardinii nestartoval. Tidemand letos už odjel čtyři soutěže, z nichž tři vyhrál a jednou byl druhý. Šéf Škoda Motorsportu Michal Hrabánek k tomu říká: „V souvislosti s jezdeckým titulem plánujeme, že se Pontus i Jan zúčastní během sezóny stejného počtu soutěží, takže budou mít stejnou šanci na vítězství a vyhraje ten nejlepší!“ Letos se zatím Kopecký s Tidemandem v jedné soutěži nesetkali.

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com