Auto klub Markéta při PSK Olymp představil divoké karty pro SGP a SGP2 Markéta, 2022, SGP, SGP2 | Constructors F1

etina English Rusky

Auto klub Markéta při PSK Olymp představil divoké karty pro SGP a SGP2 Markéta, 2022, SGP, SGP2 | Constructors F1 Constructors F1

Auto klub Markéta při PSK Olymp představil divoké karty pro SGP a SGP2

Markéta Press | 16.5.22 | Aktuality

Markéta 2022

Poslední květnový víkend se v prostorách pražské Markéty uskuteční závody SGP a SGP2. Závody se uskuteční pod patronátem nového promotéra Discovery Sport Events, který fanouškům levých zatáček přinese zcela nový formát, novou fanzónu, bohatý doprovodný program a obrovskou show. Na startu nebudou chybět ani čeští závodníci. Závod SGP2 se navíc zapíše do historie plochodrážního sportu!

1

Kvalifikační kola do MS juniorů

O víkendu 7. a 8. května se konala tři kvalifikační kola do Mistrovství světa juniorů do 21 let (SGP2). Pro české jezdce to byly velmi zdařilé závody, tři pražští junioři se probojovali do finálových závodů. Z Gislaved ve Švédsku postoupil vítězný Jan Kvěch, z Daugavpilsu Daniel Klíma, který dojel na druhém místě a ve slovinském Kršku byl Petr Chlupáč čtvrtý. V Kršku na startovní listině figurovala další tři jména – Bruno Belan, který skončil třináctý, a náhradníci Jakub Exler a Michal Baštecký.

Divoká karta pro SGP2 v Praze

Postupem tří českých jezdců musel pořadatel závodu a místní promotér – Auto klub Markéta – spolu s Autoklubem České republiky rozhodnout o divoké kartě pro pražský závod. Po diskuzi bylo rozhodnuto, že vestu číslo 16 obleče Němka Celina Liebmannová.

Proč právě ona? „Česká republika má již tři nejlepší jezdce U21 ve finálové sérii SGP2. Proto jsme se spolu s Autoklubem České republiky rozhodli dát příležitost jezdcům z jiných federací. Nová éra SGP2 začíná v Praze a chceme podpořit tento milník historie ploché dráhy něčím výjimečným a unikátním. Rádi bychom do tohoto šampionátu vůbec poprvé nominovali závodnici. Divokou kartu obdrží Celina Liebmannová z Německa. Tento důležitý krok pro posílení postavení žen v plochodrážních sportech je významný a Česká republika je velmi poctěna, že může být součástí nové éry série Speedway Grand Prix,“ vysvětlil Pavel Ondrašík, manažer závodů Auto klubu Markéta.

„Mezinárodní motocyklová federace FIM a Autoklub České republiky podporují zapojení žen do motorsportu, proto jsme se rozhodli udělit divokou kartu jí. Je to nadějná jezdkyně, nedostala kartu jen proto, že je žena. Kvalitativně určitě má na to poměřit se s konkurencí v této úrovni,“ přiblížil Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky a člen Představenstva Mezinárodní motocyklové federace FIM. „Jsme rádi, že můžeme vyjít vstříc i našim přátelům z Německá federace motoristického sportu DMSB, kteří odvádějí také skvělou práci v ploché dráze, a to nese výsledky právě v produkci takto kvalitních jezdců a jezdkyň. Věříme, že to přivede do Prahy i německé fanoušky ploché dráhy,“ doplnil Jan Šťovíček.

Pozice náhradníků budou patřit Matouši Kameníkovi se sedmnáctkou a Bruno Belanovi s osmnáctkou.

Divoká karta pro SGP v Praze

Jak většina fanoušků ploché dráhy očekávala, se i stalo. Jan Kvěch bude znovu divokou kartou pro letošní FIM Speedway Grand Prix of Czech Republic. „Honza podává stabilně dobré výkony, v loňském roce ukázal v závodě velkou bojovnost a držel se velmi dobře se světovou špičkou,“ zdůvodnil nominaci Tomáš Topinka, ředitel závodů SGP.

„Byla to jasná volba. Jan Kvěch už dnes patří mezi naše nejlepší jezdce a je nejperspektivnějším českým talentem pro permanentní účast ve světovém šampionátu. Už vloni ukázal, že na SGP má, věřím, že letos bude sahat po finále,“ dodal Jan Šťovíček.

„Děkuji za šanci získat ve druhém roce v pořadí divokou kartu na SGP. Budu čerpat z loňských zkušeností a chyb, které jsem jako jezdec udělal. Jdu do toho znovu naplno a budu chtít zajet nějaký dobrý výsledek,“ prozradil reprezentant Jan Kvěch, který se napřímo kvalifikoval i do závodu SGP2. „Mám dobrý pocit z kvalifikačních jízd, které byly hodně vyrovnané. Nebyl tam nikdo, kdo by hned věděl, že je postupující. Co se týče závodnice na divokou kartu z Německa, tak ji znám z juniorských závodů. Několik jsme jich spolu jeli. Myslím si, že to je dobře. Je to historicky poprvé, kdy bude ve finále žena.“

Náhradnické posty budou patřit Danielu Klímovi (č. 17) a Petru Chlupáčovi (18). Juniorské trio tak budou mít čeští fanoušci možnost vidět v oba dny, protože v pátek se po zdařilých kvalifikací nominovali do seriálu jako stálí jezdci.

 

Předprodej vstupenek probíhá na Ticketportalu, odkaz:

https://www.ticketportal.cz/venue/Stadion-Marketa-U-Vojtesky-11-Praha-6

 

Informace o akreditacích pro novináře:

Akreditace novinářů pro pražský závod je otevřena. Jedna akreditace pokrývá oba závody (SGP2 a SGP). Pokud se chcete zúčastnit závodu coby novináři/fotografové, registrujte se na webových stránkách do 19. května na: www.fimspeedway.com/media/register

Po schválení registrace se na daný závod akreditujete na webových stránkách: www.fimspeedway.com/media/

Akreditaci získají pouze novináři, kteří se přihlásí přes formulář na odkazech viz výše. Na jiné žádosti nelze brát zřetel. V případě dotazů ohledně akreditací kontaktujte promotéra závodu Discovery Sports Event (media@fimspeedway.com).

V den závodu bude otevřeno tiskové středisko, kde vám bude nápomocen Martin Klindera spolu s Ondřejem Myšákem (press@speedway-prague.cz).

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com