ČESKÝ ZÁVODNÍK FRANKIE VOJTÍŠEK: Upřímný rozhovor Most, autodrom, F1, Formule 1, okruhy | Constructors F1

etina English Rusky

ČESKÝ ZÁVODNÍK FRANKIE VOJTÍŠEK: Upřímný rozhovor Most, autodrom, F1, Formule 1, okruhy | Constructors F1 Constructors F1

ČESKÝ ZÁVODNÍK FRANKIE VOJTÍŠEK: Upřímný rozhovor

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most/foto : Miroslav Grusa | 24.3.16 | FIA ETRC

TRUCK 2016

Společnost AUTODROM MOST postupně zprostředkuje rozhovory se všemi účastníky letošního ročníku evropského šampionátu tahačů. Po úřadujícím mistru Evropy, maďarském závodníkovi Norbertu Kissovi, první dámě truckového seriálu Ellen Lohr a španělském fenoménu Antoniu Albacetem se dostalo na prvního Čecha v soupisce pilotů. Je jím legendární Frankie Vojtíšek. Mostecký závodní okruh, pro který je Czech Truck Prix neprestižnějším podnikem v každoročním kalendáři, přivítá letos truckerské týmy, jejich doprovod a desetitisíce diváků o víkendu 2. až 4. září.

ROZHOVORY S ÚČASTNÍKY MISTROVSTVÍ EVROPY TAHAČŮ (4. díl)

Frankie Vojtíšek se účastní European Truck Racing Championship už od roku 1987.
Od svého debutu až do roku 1999 závodil ve voze LIAZ nebo ŠKODA LIAZ. V letech 2000 až 2009 Frankieho podporovala společnost Renault Trucks, a proto jsme ho mohli vídat v kokpitu speciálu Renault Premium. V roce 2012 pak Renault vyměnil za závodní tahač MAN.

Frankie Vojtíšek absolvoval své první závodní kroky jako účastník autocross buggy na liazce. V roce 1986 se však zamiloval do závodního tahače, a tak začala jeho dlouhá kariéra.

Vojtíšek nabíral zkušenosti i na jedné z nejnáročnějších akcích motorsportu na světě, kterou je Rally Pařiž – Dakar. Zúčastnil se jí v letech 1986 a 1988, kdy dosáhl obrovského úspěchu; s vozem LIAZ truck skončil na stříbrné příčce. V roce 1987 závodil poprvé v rámci European Truck Racing Championship, a to na maďarském okruhu Hungaroring.

V sezoně 2015 se Vojtíšek musel spokojit s dvanáctým místem v evropském šampionátu tahačů, přičemž jeho nejlepší výsledek v jednotlivých závodech bylo páté místo právě v Hungaroringu, kde před devětadvaceti lety debutoval.

S českým rodákem jsme se bavili o přípravě na letošní sezonu FIA ETRC.

Frankie, jaký úspěch si ve Vaší dlouhé kariéře FIA ETRC nejvíc ceníte?

Je toho za těch bezmála třicet let tolik. Nemohu ale zapomenout na svůj úspěch z mezinárodního mistrovství Velké Británie, kde jsem se stal dvakrát vicemistrem. A vůbec z celého ježdění v Anglii mám jen samé krásné vzpomínky. Skvělé to bylo tehdy, když  Denny Hulme, šampion F1 z roku 1967, s námi závodil na Nürburgringu. Ani si nedokážu představit, kolik stránek bych popsal svými vzpomínkami, Obzvláště o mých začátcích, které byly opravdu kouzelné. Doufám, že nový promotér udělá vše možné, proto, aby se trucky staly opět top závodním podnikem. Věřím, že všichni s tímto úkolem promotérovi pomůžeme.


 

Co dělá trucky tak speciálními a jak je to s oblibou u fanoušků?

Truckové závodění je zajímavé pro svůj systém. Když přijde fanoušek na závody, určitě pozná, kdo je vedoucím jezdcem, což je velmi zřetelné díky závodění na okruhu. Dalším bonusem je možnost návštěvy paddocku, kde naši fandové mohou vidět vše na vlastní oči, vyfotit se a dokonce si do tahače třeba i sednout. Diváci jsou součástí závodu, a proto je to tak specifické.

Máte oblíbenou vzpomínku na domácí okruh na autodromu v Mostě?

Nepochybně nemohu opomenout úspěchy a vítězství. Neskutečné pak bylo, když na mostecký autodrom dorazili závodníci z celé Evropy i světa.

Jaké jsou Vaše cíle pro letošní sezonu?

Budeme závodit o vítězství. Pokud nevyhrajeme, nic se ale neděje. Rádi bychom se udrželi v top ten v této sezoně. A když se podaří být mezi prvními pěti, bude to opravdu skvělé.

Kdybyste mohl ve sportovních pravidlech změnit jednu jedinou věc, která by to byla?

 

Bodový systém druhého závodu už je změněn, a to je skvělé. Myslím si, že by bylo fér, kdyby všichni používali stejné pohonné hmoty, jako je to běžné v jiných závodních sériích. Určil by se jeden dodavatel pro všechny závodníky.

Galerie

Štítky

 


Magazin

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com