Exkluzivní komentář pana Karla Jílka ke grand prix formule 1 Saúdské Arábie -2021 F1, Saúdská Arábie, Karel Jílek, formule 1, constructors, grand prix, aktuálně, komentáře | Constructors F1

etina English Rusky

Exkluzivní komentář pana Karla Jílka ke grand prix formule 1 Saúdské Arábie -2021 F1, Saúdská Arábie, Karel Jílek, formule 1, constructors, grand prix, aktuálně, komentáře | Constructors F1 Constructors F1

Exkluzivní komentář pana Karla Jílka ke grand prix formule 1 Saúdské Arábie -2021

Karel Jílek sr./foto"www.activepictures.cz | 7.12.21 | Komentáře - K.Jílek Sr. 2021

Komentáře Karla Jílka k dění ve formuli 1 / 2021

U Saudů předčasně rozhodnuto

    Ti připravili v rekordně krátké době úplně nový okruh, nejdelší a nejrychlejší, a také zřejmě značně nebezpečný. Nad síly se ukázal již mladíkům z F2, kteří ani pro havárie nedokončili závěrečný závod. Zabrat však dal i zkušenějším borcům z F1, točilo se jich víc jak polovina, pro havárie jich skončilo šest a mnozí další dojeli s pořádnými šrámy.

    Už v tréninku rozstřelil auto Leclerc, zatím co oba favorité jen drobně chybovali. Hamilton vyfasoval 35 tisíc dolarů pokuty za vážné ohrožení dovedly Nikyty, Verstappen v posledním kole kvalifikace opřel kola o bariéru a nevešel se do první řady. Z té druhé odstartoval jako třetí a jezdil s mírným odstupem za Bottasem, zatím co Hamilton byl suvereně v čele. Vydrželo to až do okamžiku velké rány, kterou dal další z šikulů, kdo jiný než mladý Schumi. Okamžitě vyjel safety car a začalo přezouvání. Z čela zastavili oba Mercedesové, Versi a Gasli pokračovali dál. Rána se ukázala větší než vypadala, poškozená bariéra se musela opravovat a závod byl přerušen.

    K novému startu došlo až za více jak půl hodiny. V čele tedy stáli Versi s Gaslim, oba Mercedesy pak za nimi. Na první roh přijely tři formule vedle sebe Hamilton se pokusil předjet Verstappena, mírně ho vyhnal z trati, ten si ji nechtěně zkrátil a byl rázem v čele. Samotný aktér málem nevytočil další zatáčku a byl předjet i Gaslim. Tahle sestava vydržela jen kolo a závod byl znovu zastaven. Příčinou byla skrumáž, kterou zavinil opět Leclerc, roztočil totiž neštastného Perése a do vzniklé mely narazil v plné rychlosti kdo jiný než Nikyta. Pět aut zůstalo stát, zbytek s drobnými šrámy se vymotal a závod byl zastaven po druhé.

1

Tenkrát bylo zdržení ještě delší, trať se musela zametat a vyčistit od kapalin.

Došlo také ke změně  na startovním roštu. V čele zůstal Gasli vedle Hamíka, Versi byl za získání neoprávněné výhody odsunut do druhé řady. Jak mohl pustit před sebe Hamiltona, když mezi nimi byl ještě Gasli, rozum nebere, ale rozhodnutí z věže bylo i přes protesty Red Bullů neměné.

    Třetí start Verstappenovi vyšel nad očekávání, už na prvním rohu čistě předjel oba soupeře z první řady a začal kralovat v čele. Jel pohodovou jízdu, kdy v každém kole získával náskok pár desetin v technické pasáži, aby ho ztratil na dlouhé rovině, ale ne tolik, aby Hamik mohl použít DRS.

    Zdálo se, že takhle by to vydrželo až do konce, ale problémem se staly několikeré virtuální safety cary po drobných karambolech a z nich vznikajících karbonových úlomků na trati. Po jednom takovém zpomalení došlo k těsnému kontaktu obou vedoucích jezdců. Předjíždějící Hamilton vytlačoval Versiho mimo trať, ten si ji musel nepatrně zkrátit, útoku odolal a pokračoval dál v čele. Režije Red Bullů předpokládala problém, radila Versimu, aby nechal Hamíka předjet, ten poslechl, zpomalil až měl soupeře v zádech a čekal, že předjede. Hamík to však nepochopil a po ještě větším ubrání plynu do něj narazil. S poškozeným předním křídlem neměl už na závodění šanci, a tak opět pomohla věž. Pětisekundová penalizace se v tak kráté době do konce závodu nedala najet, proto to Versi vzdal, nechal se předjet a skončil odevzdaně druhý. Na stupně vítězů se dostal ještě Bottas, když v cílové rovině předjel Gasliho a prakticky rozhodl o vítězství v týmech. Ztrátu čtyřiceti tři bodů lze dohnat pouze prvním a druhým místem v posledním klání, a to jen za předpokladu, že Mercedesy nebudou vúbec bodovat.

    V jednotlivcích mají oba rivalové stejně bodů, teoretická šance je padesát na padesát a pokud se to Hamíkovi nezastaví, pro Versiho prakticky nulová. Když pojede první Hamík, bude závodu ponechán průběh, v opačném případě se u Versiho najde nějaká chybička, aby mohla z věže zasáhnout spravedlnost. Bojovat proti Mercedesům, mafii FiA a množstí petrodolarů Aramca je nad síly Davida proti Goliášovi. Tak, že poslední závod bude jen trapná komedie pro nic netušící diváky, kteří svoje sympatie vyjádřili Versimu alespoň titulem Jezdce závodu.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com