Grand prix Brazílie - exkluzivně komentuje pan Karel Jílek, sr. Karel Jílek, Brazílie, komnetáře, grand rpix, formule 1 | Constructors F1

etina English Rusky

Grand prix Brazílie - exkluzivně komentuje pan Karel Jílek, sr. Karel Jílek, Brazílie, komnetáře, grand rpix, formule 1 | Constructors F1 Constructors F1

Grand prix Brazílie - exkluzivně komentuje pan Karel Jílek, sr.

Miroslav Sanytrák, foto: www.activepictures.cz | 15.11.21 | Komentáře - K.Jílek Sr. 2021

Formule 1-Brazílie 2021-komnetuje Karel Jílek

Šachy v Sao Paulu

Ubývající  čas stejně tak, jako přibývající vrásky na čele, přiměly kluky od Mecedesů, aby konali. Do Brazilie vyměnili Hamiltonův motor za pátý, zřejmě patřičně přirychlený, a to tak, že Verstappen nevěřil vlastním očím. V obou přeformátovaných trénincích dostal vždy více jak polovinu sekundy a způsob jak od něj Mercedes především odjížděl do kopce, se mu zdál nepochopitelný.     

Podezření měl na otvor v zadním křídle, a tak po skončení kvalifikace se šel podívat. Zřejmě nezůstalo jen u pohledu, zkusil si s tím křídélkem trochu zahýbat, což způsobilo obrovský poprask. Dostal okamžitě pokutu padesáti tisíc dolarů, které stejně zřejmně zaplatí pantáta Mateschitz, ale dosáhl toho, že jeden mladý technický komisař vzal svinovací metr a jal se přeměřovat. Ejhle, díra byla opravdu větší. Nepomohlo lkaní Totiho, že nejde o podvod, naměřený rozdíl prý snad vznikl nějakou předchozí drobnou kolilzí, či úmyslným poškozením Versappenem. Hamilton byl z kvalifikace vyloučen a zařazen na konec startovního roštu.

Do následujícího sprintu tudíž Bottas dostal červené botičky a úkol, přeskočit Versiho do první zatáčky a pokud možno ho na pomoc Hamíkovi přibrzďovat. Povedlo se zvlášť, když přispěním Sainze byl Versteppen vyhnán do únikové zony a začínal místo z první, až ze třetí pozice. V průběhu sprintu se sice dostal těsně za mercedosovou dvojku, ale na předjetí neměl. Naproti tomu Hamilton předjížděl jednoho soupeře za druhým jak chtěl a v cíli byl již pátý. Pro start do hlavního závodu to znamenalo jeho posun až na desátou pozici, za výměnu motoru, či zadního křídla.

Vlastní start proběhl obdobně jako sprint, ale v obráceném gardu. Na stejných pneumatikách byl Verstappen na prvním rohu dříve, Bottas jel únikovou zónou a byl ještě předstižen Perézem. Tím měl Versi volnou cestu, začal všem odjížděl, ale ne příliš dlouho. Jeho úmyslům se postavili proti dva dovedové, shodou okolností stejní, jako minule. Tsunoda i Schumi si o někoho postupně urazili přední spojler, musel vyjížet Safety car a náskok se po každé smrskl.

Mezi tím se Hamilton dostal až za Peréze, toho hravě přeskočil a po druhé výměně byl už těsně druhý. Souboj o první místo trval tak pět, šest kol, pak se projevila výkonnost jeho nového motoru, Versi neměl šanci, byl předjet a do konce závodu dostal víc jak deset sekund.V cíli byl nakonec třetí Bottas, který stačil předjet Peréze, ten zase v poledním kole udělal na červených gumách nejrychlejší čas a přispěl jedním bodíkem do týmového hodnocení. Přesto se ztráta Red Bullů zvětšila o sedm bodů, podobně jich ztratil Versi pět v jednotlivcích.

Do posledních třech závodů bude všechno zcela otevřené, kdyby v každém z nich zůstalo stejné pořadí jako v Brazilii, může v konečném výsledku dojít k rovnosti bodů a bude  rozhodovat ten jediný za nejrychleší kolo. Je tedy na co se těšit, dívaci zůstanou v napěti do poslední chvíle.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com