Grand Prix formule 1 Austrálie - Pokračuje to lépe než loni Formule 1, F1, závody, okruhy, týmy, sport, auto, | Constructors F1

etina English Rusky

Grand Prix formule 1 Austrálie - Pokračuje to lépe než loni Formule 1, F1, závody, okruhy, týmy, sport, auto, | Constructors F1 Constructors F1

Grand Prix formule 1 Austrálie - Pokračuje to lépe než loni

L.Pecháček | 2.4.06 | Komentáře - L.Pecháček 2006

Třetí GP letošního šampionátu v australském Melbourne poskytla všem labužníkům Formule 1 nebývalou .....

Třetí GP letošního šampionátu formule 1 v australském Melbourne poskytla všem labužníkům Formule 1 nebývalou podívanou. Páteční a sobotní tréninky sloužili jen k dokonalému vyladění podvozků i motorů. To hlavní přišlo až v sobotní kvalifikaci. V první fázi odpadli slabší jezdci, ve druhé překvapivě Massa s Ferrari, a třetí fáze přinesla očekávaný souboj nejlepších. Všechny časy prvních jezdců se zrodily až v posledních kolech. Honda potvrdila stále stoupající úroveň a Button si zajistil svou 3. pole position v kariéře. Přes půl sekundy horší časy měly Fisichella a Alonso, Räikkönen a Montoya už zaostávali téměř o celou sekundu. Z bratrů Schumacherů byl tentokrát úspěšnější Ralf 6. časem, zatím co Michael měl až 11. čas. Ale protože Villeneuve musel měnit motor a posunul se proto až na 19. místo, startoval nakonec z 10. místa. I to bylo ale pro Ferrari špatné, protože Massa byl až 15.

Albert Park je okruh F1, na němž se 70% vzdálenosti jezdí na plný plyn a pak se musí intenzívně brzdit. Týmy proto volili středně silný přítlak. Jenže teplota tentokrát byla poměrně nízká, necelých 20°C, což bylo proti subtropickým vedrům minulosti hodně málo, a tak měli všichni zase problémy se zahříváním pneumatik. Montoya to demonstroval už v zahřívacím kole perfektními hodinami. Na startu pak zhasl motor Fisichellovi v 1. řadě a musel startovat od boxů. Button sice odolal útoku Alonsa v prvních fázích, ale pak se na trati střetli v chumlu vozů Massa, Rosberg a Trulli a startovní pole bylo rázem o 3 piloty chudší. V 7. kole je následoval Klien po havárii. To už mezi tím byl na trati SAFETY CAR a pak se ještě objevil dvakrát. Alonso už pak nenechal nic náhodě, šel do vedení a nikoho tam nepustil. Před Buttona se brzy dostal i Räikkönen a ze zadu je sledoval Montoya. Velmi dobře si vedl i domácí Webber, který se během prvních zastávek u boxů dostal až na 1. místo! Ale ve 24. kole ho zradila převodovka. Oba Williamsy tak byly mimo hru. O 10 kol později ho následoval Michael Schumacher po divoké havárii. Tím pádem byly mimo hru i oba Ferrari. Po druhých zastávkách se pak ustálilo pořadí Alonso - Räikkönen - Button. Odpadl ještě Montoya. Ale největší překvapení čekalo na Buttona. Ten sice dostal od týmu varování, že motor se přehřívá, ale chtěl dojet do cíle alespoň na 5. místě, kam se postupně propadl. Jenže pár desítek metrů před cílem se z jeho motoru zakouřilo a zastavil se před šachovnicovým praporkem co by kamenem dohodil. Byl z toho pořádně naštvaný.

Celkem odpadlo nejvíce vozů z dosavadního průběhu šampionátu. V 1. závodě to byly 4, ve druhém 8 a tentokrát 9. A tak jsme na stupních vítězů viděli v Austrálii poprvé Ralfa Schumachera s Toyotou. Na dalších místech bodovali Heidfeld, Fisichella, Villeneuve a Barrichello. Osmý sice dojel Scott Speed z týmu Toro Rosso, ale byl potrestán penalizací 25 sekund za nerespektování pravidel a tím si jeden bod připsal Coulthard. Byl to zatím nejzajímavější závod sezony a bude-li šampionát pokračovat takovým způsobem dál, můžeme se těšit na neobyčejnou podívanou.

Pořadí v cíli: 1. Alonso (SPA) Renault, 2. Räikkönen (FIN) McLaren-Mercedes, 3. Ralf Schumacher (GER) Toyota, 4. Heidfeld (GER) BMW-Sauber, 5. Fisichella (ITA) Renault, 6. Villeneuve (CAN) BMW-Sauber, 7. Barrichello (BRA) Honda, 8. Coulthard (SCO) Red Bull. Button byl klasifikován na 10. místě se ztrátou 1 kola (i když mu do cíle zbývalo snad 50 metrů).

Po 3 závodech: Alonso 28, Fisichella a Räikkönen po 14, M.Schumacher a Button po 11, Montoya 9, R.Schumacher 7, Heidfeld a Villeneuve po 5, Massa 4, Webber 3, Barrichello a Rosberg po 2, Coulthard 1.

Pohár konstruktérů: 42 Renault, 23 McLaren, 15 Ferrari, 13 Honda, 10 BMW-Sauber, 7 Toyota, 5 Williams, 2 Red Bull.

Všechny týmy (kromě Renaultu) si ztěžují, že nová pravidla pro ně znamenaly začít úplně od nuly. Nové motory vyžadují novou konstrukci podvozku, novou aerodynamiku i novou koncepci pneumatik. Při tom na změny nebylo dost času (obvykle se oznamují 3 sezony dopředu, tentokrát to byl jen rok). Nyní mají tři neděle na to, aby všechny dosavadní zkušenosti vtělili do nových konstrukcí a připravit lepší vozy pro GP San Marina v Imole.

Kolik kdo měří
184 cm Webber
183 cm Button
182 cm Coulthard
178 cm Ide, Liuzzi,R.Schumacher,Rosberg
177 cm Speed
176 cm Albers
175 cm Räikkönen
174 cm Monteiro, M.Schumacher
173 cm Trulli
172 cm Barrichello, Fisichella
171 cm Alonso
169 cm Klien
168 cm Montoya, Villeneuve
166 cm Massa
164 cm Heidfeld
163 cm Sato

Kolik kdo váží
75 kg M.Schumacher
74 kg Webber
73 kg R.Schumacher
72,5 kg Coulthard
71 kg Barrichello, Rosberg
68,5 kg Button
68 kg Albers, Alonso, Klien, Liuzzi
67 kg Speed, Villeneuve
66 kg Fisichella, Montoya
64 kg Monteiro
63 kg Ide
62 kg Räikkönen
60 kg Sato, Trulli
59 kg Heidfeld, Massa

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com