Grand prix Monaco 2021- exkluzivně komentuje pro constructorsf1.com pan Karel Jílek F1,Formule 1, construct, konstrukce, Karel Jílek | Constructors F1

etina English Rusky

Grand prix Monaco 2021- exkluzivně komentuje pro constructorsf1.com pan Karel Jílek F1,Formule 1, construct, konstrukce, Karel Jílek | Constructors F1 Constructors F1

Grand prix Monaco 2021- exkluzivně komentuje pro constructorsf1.com pan Karel Jílek

Karel Jílek / foto Jiří Křenek | 28.5.21 | Komentáře - K.Jílek Sr. 2021

Karel Jílek opět píše exkluzivně pro constructorsf1

D r u h á    s e z o n a    f o r m u l e    j e d n a    j e d n a   b e z    d i v á k ů

   Velká mediální masáž k přilákání diváků, alespoň těch televizních, a tím zabezpečení  peněz promotérům, slibující čtyři mistry světa, včetně jednoho úřadujícího, tucet mladých simulátorových kohoutů a spoustu soubojů s překvapujícím průběhem, skončila fiaskem. S  vyjímkou jedné zmoklé trati, kde se digitální mladíci teprve seznamovali s couváním do kačírku, žádné vzrůšo.  Spíš „Nuda v Brně“.

   Nepomohla ani možnost závodění mimo trať po vyasfaltovaných únikových zonách, beztrestné přeskakování retardérů, či výlety mimo šikany, ani všemocný DRS, odnaučující brzdění před zatáčkou. Zústala tak jen dominance týmu s největšími finančními prostředky a za nimi rej pestrobarevných krabiček, vybavených nebesy v nichž bezstarostní mladíci, postrádající pud sebezáchovy  hrají ruletu. Všechno je bezpečné, chyby se netrestají, tak jako kdysi, kdy stačila jedna malá a Stirling Moss se nikdy nestal mistrem, zatím co Jochen Rindt se jím stal až po smrti.

Proto se s velkým očekáváním vzhlíželo k Monte Carlu, kde je všechno jako dříve. Závodní trať vede po normální silnici, všude okolo ocelová svodidla, hrozící uražením kolečka při seznámení s nimi, chybí DRS a příliš nepomáhají ani asistenti na obou pedálech. Ten elektronický na brzdovém a skutečný na věži, kde ubírá plyn podle vlastní úvahy. Že to bude tak trochu jinak se ukázalo již v trénincích, kdy neuměltel Nikita a jemu sekundující mladý Schumi se jen pletli ostatním. Vrcholilo to kvalifikací, kdy druhý jmenovaný s autem praštil v půli prvního kola. Naproti tomu místní rodák ve Ferrari předvedl, že i s méně výkonným vozem  se dá kvalifikace vyhrát. Poněkud rozpačitě působil úřadující mistr Hamilton, kterému k plnému soustředění zřejmě příliš nepomáhá jeho angažmá v boji za rovnoprávnost rasových minorit. K sedmému místu v kvalifikaci mu sice přispěla vítězova „nepozornost“ v závěru kvalifikace, kdy obvykle rozhoduje ve svůj prospěch, což ostatně všichni vědí. K podezření z úmyslu nabádá přátelské poplácání od šéfa stáje po jejím skončení, jež se zajisté netýkalo pochvaly za rozbité auto. Že boží mlýny melou se projevilo hned před startem, kdy vyjetá pozice zůstala prázdná-auto se nestačilo opravit.

1

    Proto mohl bezchybný Verstapen proměnit svůj start z první pozice ve vítězství, znamenající posun do čela klasifikace. Částečně tomu pomohla i chybná strategie přezouvání šampiona, který tím skončil až na sedmém místě. Ostatně vedoucí stáj se nijak nepředvedla, minela se zaseklou maticí bottasova Mercedesu byla dost ostudná. Vlastní závod žádné mimořádné vzrušení nepříinesl, všichni jezdili jako husy za sebou, tak jak odstartovali, pořadí se měnilo jen přezouváním. Na konci byl neobvyklý pohled na stupně vítězů, kde byly zasoupeny tři stáje, ale chyběla ta nejúspěšnější, která tím přišla i o první místo v klasifikaci týmů.

Příští Baku jim to vynahradí, dvoukilometrová rovina s použitím DRSu je zase posadí na trůn a všechno dál poběží v zajetých kolejích. Inu peníze až v první řadě, jako vždycky, i když je to jenom sport.

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com