Hankook Carboniacup v tropickém počasí v Mostě Carbonia , cup, autodrom,Most, 2023 | Constructors F1

etina English Rusky

Hankook Carboniacup v tropickém počasí v Mostě Carbonia , cup, autodrom,Most, 2023 | Constructors F1 Constructors F1

Hankook Carboniacup v tropickém počasí v Mostě

Vláďa Rožánek, Carboniacup team 2023 | 20.7.23 | Aktuálně

Carbonia Cup 2023 - Most

Již čtvrtým závodem se přehoupla sezona za její polovinu a podruhé letos startovali závodníci Hankook Carboniacupu na Autodromu v Mostě. Tentokrát ovšem vyměnili chladné dubnové počasí za tropické vedro, a tak pneumatiky dostaly zabrat, ale nejen ty.

Carbonia Cup

Do druhého mosteckého klání vozů Hankook Carboniacupu vložila své finanční prostředky firma F-Drive, a tak den nesl název F-Drive Racing Day, takže o nápoje, které věnovali nebyla nouze a ochlazení přišlo vhod. V některých kategoriích rošty měly plnou nálož, ve skupině C jich tolik nebylo, ale i tak si diváci své favority našli a mohli sledovat počínání na závodní dráze na tribuně, nebo si podchodem dojít techniku prohlédnout do depa. Po následujícím závodu na Slovakia Ringu a v maďarské Pannonii se sem na Grandfinále závodní vozy znovu vrátí a sezonu 2023 tím ukončí. Polovina závodní sezóny utekla velmi rychle.

1 

Závod skupina A musel být opět rozdělen na dva samostatné závody A a A+. Velký zájem jezdců o závody v Mostě tomu tak učinil. Ve skupině A1 upaloval nejrychleji Jiří Mika s Citroenem Saxo, když porazil Josefa Turbana z Německa na Audi 50 a krajana Stefana Scheibra na VW Derby. Ve skupině A1.3 zvítězil Petr Zelenka se Suzuki Swift, když jeho soupeři cíl bohužel neviděli. V A2 trochu překvapil Mirek Pribula s Renaultem Clio a vyhrál před Pavlem Zemanem s Mazdou RX8 a Christianem Heinzem z Německa na BMW 320i. Gustav Niedelský s Hondou Type-R stáje F-Drive dojel čtvrtý. Ve třílitrech A3 dominoval na trati Olaf Haeusner s BMW M3, když za jeho zády skončili s dalším BMW Maik Kralik nebo Audi A3 Dalibora Vopata. V této celé A skupině nedojelo 8 vozů a 4 již do závodu ani nestartovali.

Závod skupiny A+ měl na startu vyšší objemové kategorie, a žrout gum, tedy rozpálený asfalt, sliboval zajímavé souboje. Ve tři a půl litrech A4 si pro zlato dojel Martin Toth s BMW M3 GTR, před Christophem Drauchem s dalším BMW M3 a Riccardo Müllerem na VW Scirocco R-Cup. Walter Forster zvítězil v A5 nad 3500ccm s menšími úpravami na voze BMW. V A6 pro vozy Škoda Octavia III RS vyhrál David Kratochvíl, před Josefem Vágnerem a Bedřichem Prokopem. Ve více upravených dvoulitrech A7 slavil Matěj Chabr s VW Golf 3-B. Radim Smejkal se Seatem Cupra Competicion zvítězil v A8, když žádný další soupeř cíl neviděl. Menší úmrtnost vozů měla A9 nad 3500ccm s většími úpravami motorů. Tam si odvezl zlatý pohár nakonec Sergej Pavlovec z RTR Projects na KTM X-Bow GTX. Další stupně vítězů obsadili Andrew Kunitsa a Patrik Šimek s vozy Porsche 991 GT3. Pavel Sovička skončil čtvrtý s Corvette Z06 GT a pátá skončila Praga R1 jezdce Romana Roubíčka.

2

Závod skupiny B1 vyhrál David Drugda se Suzuki Swift Sport, před Jiřím Zemanem starším s Hondou CRX.

V B2 dojel osamocený nováček Christian Höffken z Německa na BMW E36. Třílitrům vévodil v Mostě ve skupině B3 Martin Hanzl s Alfou Romeo, před Petrem Moučkou s BMW a bronz bral Milan Zubatý na Fordu Fiesta. B4 do 3500ccm vyhrál Lotus Exige Radka Zimmera, když porazil Františka Kodídka s BMW M3 a Nissan 350Z Silvestra Ulmanna. V B5 nad 3500ccm si pro zlatý pohár při F-Drive Racing Day dojel v Mostě Pavel Sovička s Lotusem Exige Cup. Druhé místo obsadila dieselová Alfa Romeo Giulia Jiřího Urbana a třetí dojel do cíle Bavorák Zdeňka Šimoníka, který na minulý Most nevzpomínal s láskou.

4 

Skupina C prototypů a speciálních konstrukcí přivítala na startu jen 11 vozů. Dovolené, či rozbitá technika z Brna jim znemožnila start. V C1 zvítězil Němec Sven Kahnt na Pacemakeru. Rakušan Friedrich Franz oslavil letos první vítězství s Radicalem SR1, když jeho soupeř Peter Kormann s prototypem rakouského výrobce PRC WPR60 Audi Turbo ani napodruhé letos bohužel cíl v Mostě neviděl. Ve slabších Caterhamech C3 si pro vítězství dojel Marek Bláha, před Simone Agliettim. V silnějších verzích skupiny C4 si odvezl zlato Jakub Křeček, před Martinem Křečkem a Tomášem Voldřichem. C5 pro KTM X-Bow patřila ToMimu a druhé místo obsadil Miroslav Šimon.

10 

Skupinu D čekal v Mostě s formulemi plný rošt monokoků podle propustnosti tratě. D1 pro motocyklové motory vyhrál Robert Hanžl s Glorií C8F před německým závodníkem Martinem Waltherem na F-BMW. V automobilových motorech do 1400ccm D2 bral zlato Zdeněk Petan s Tomisem 99-02, před Jürgenem Meissnerem na MT77. Šestnáctistovkám dominoval Niklas Meisenzahl s F-ADAC, před další formulí ADAC Heiko Wernera a formulí Campus Jana Kapra ze stáje JMT Racing. Dvoulitry měly opravdu nadupanou konkurenci 11 monopostů. D4 pak patřila Janu Wagenknechtovi s formulí Renault 2,0, který ani tady nepustil první místo druhému Janu Riegerovi a bronzový podest v silné konkurenci patřil Lubomíru Škardovi. Čtvrté místo obsadil nováček Jakub Kanarek z Polska s Dallarou F308 a pátý skončil další nováček Rakušan Michel Moser s vozem Opel Lotus. Do cíle dorazilo 9 vozů, mezi nimi i nováček Jiří Ruml, a stálý úřastníci Radek Kroupa nebo Tomáš Pavel. V D5 pro vozy specifikace F4 odvezl zlatý pohár Ondřej Fuk, před Němcem Ralfem Gläserem a jeho krajanem Frankem Thallmanem. Jakub Matušek a Marek Skřivan skočili tentokrát bez poháru.

Na jezdce teď čeká další dvojzávod na Slovakia Ringu 9.8. Doufejme, že počasí popřeje hezké závody a my se těšíme, že se zase s vámi na závodní dráze setkáme.

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com