Kapitola o pneumatikách F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

Kapitola o pneumatikách F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

Kapitola o pneumatikách

Miroslav Sanytrák / foto Jiří Křenek | 25.1.05 | Přední kolo

Úkolem pneumatiky je umožňovat bezpečnou jízdu přesným vedením kola při přímé jízdě a v zatáčkách, zajištěním dobré přilnavosti k vozovce a odporem proti smyku.

To vyžaduje sice do jisté míry poddajné boky pneumatiky, avšak současně zajištění dostatečné boční tuhosti pneumatiky. Tato vlastnost je zapotřebí zejména u závodních automobilů. Je dána především konstrukcí pneumatiky. Zejména způsobem kladení kordu a složením gumové směsi.

Vývoj směřuje k širším radiálním pneumatikám, vyznačujícím se menšími valivými odpory a lepší boční stabilitou. Rozměry pneumatik závodních automobilů jsou limitovány technickými předpisy, jež jsou součástí Mezinárodních sportovních řádů.

V předcházejících úvahách jsme zdůraznili, že velikost tření mezi pneumatikou a vozovkou není závislá na velikosti styčné plochy pneumatiky, nýbrž výhradně na hodnotě součinitele tření f a normálné složce zatěžující síly N. Vyjádřeno vzorcem velikost tření T = f x N



zvětšit

Obr. 1

Na obr.1 jsou znázorněny dvě různě široké pneumatiky. Zjednodušeně: je předpokládáno stejné zatížení, stejná pružnost boků pneumatik a tudíž stejný měrný tlak a stejná velikost styčné plochy s vozovkou. Tvar styčné plochy je však velmi rozdílný. Z bočního pohledu je zřejmé, že stlačení široké pneumatiky – ?h2 je menší, než u pneumatiky úzké. Na tvrdé vozovce je tudíž nájezdový úhel ?2 menší než ?1 a v důsledku toho je menší součinitel valivého odporu. Zmenšení valivého odporu zlepšuje využití výkonu motoru.



zvětšit

Obr. 2

V obr.2 je vyjádřená závislost velikosti valivého odporu na rychlosti vozidla. Výhoda široké pneumatiky vyniká při vysokých rychlostech.

Širokoprofilové pneumatiky mají též větší boční tuhost. Projevuje se lepší směrovou stabilitou kola při odvalování pod bočním zatížením, zejména působením setrvačných sil v zatáčkách. Spolu se složením pryžové směsi se závodní pneumatiky staly jedním z nejdůležitějších komponentů formulových automobilů. Domnívám se, že i předepsané drážky v „suchých“ pneumatikách formulových automobilů znamenají pokrok.

Václav Král


Pneumatiky
zvětšit

Obr. 1

zvětšit

Obr. 2

zvětšit

Obr. 3

zvětšit

Obr. 4

zvětšit

Obr. 5

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com