Max Verstappen ujíždí za titulem mistra světa. F1, formule, V.Bottas, max Verstappen, Lewis Hamilto mistr světa, grand prix, Mexiko, | Constructors F1

etina English Rusky

Max Verstappen ujíždí za titulem mistra světa. F1, formule, V.Bottas, max Verstappen, Lewis Hamilto mistr světa, grand prix, Mexiko, | Constructors F1 Constructors F1

Max Verstappen ujíždí za titulem mistra světa.

Karel Jílek/ foto: www.activepictures.cz | 8.11.21 | Komentáře - K.Jílek Sr. 2021

Formule 1 2021-Grand prix Mexika

Debakl trojcípé hvězdy.

   Málokdo z třistasedmdesáti tisíc natěšených diváků to mohl tušit před závodem a již téměř nikdo po tréninku, a přece se to událo. Těch příčin je zřejmě víc, ale nesporným faktem je, že Red Bullové mají komplexně rychlejší auto, dva bezchybné jezdce, kteří tvoří tým, zatím co Mercedes má jen stárnoucí hvězdu a odkopnutého nosice vody, který jede jen sám na sebe.

1

    A že to Bottas umí, předvedl i v Mexiku, když v tréninku porazil týmovou jedničku a získal Fangiovu trofej, kterou pořadatel vypsal na počest jeho vítězství před sedmdesáti lety. To, že oba pak stáli v první řadě zapříčínila chyba v režiji Red Bullů, kteří si nenechali dostatečný odstup a především ambiciozní Tsunoda. Do posledního stintu vyjížděl před nimi, udělal hodiny, oba tím zpomalil a tudíž na ně zbyla jen druhá řada.

    Vlastní start do dlouhé roviny se nejlépe povedl Verstappenovi, kterého měl blokovat právě Bottas a umožnit Hamíkovi hladce odjet. Na první roh přijeli všichni tři vedle sebe, Botas si všímal spíš Hamiltona, souboj na brzdy s Versim vzdal a rázem bylo vše vyřešeno. Verstappen s náskokem vpředu, Pérez v závěsu za Hamiltonem a Bottase k jeho smůle roztočil Ricciardo. Vzdhledem k tomu, že v zápětí došlo ke kolizím, které odnesli jak Tsunoda, tak Schumi, musel zaúřadovat safety car, za kterým se pak v klidu odjelo pět kol. Vlastní závod měl potom až monotonní průběh. Versi odjížděl od Hamíka, toho se jako klíště držel Pérez, zbytek pole ztrácel a Bottas po výměně zničených pneumatik se z posledního místa probíjel dopředu.

    Jako první výměnu pneumatik absolvoval Hamilton, o čtyři kola později Verstappen, a tím se dostal do čela závodu Pérez a vydržel tam k nadšení fandících diváků kolem dvaceti kol. Ti při každém jeho průjezdu vytvářeli statisícovou mexickou vlnu, která jim vydržela až do konce závodu. Perez totiž po pozdní výměně hodně opotřebovaných gum vyjížděl se ztrátou téměř dvaceti  sekund na Hamíka, pět kol před koncem ho sice dojel, ale na spálených penumatikách už neměl sílu na předjetí.

    Závod skončil triumfálním vítězstvím Verstappena, který si celý závod dělal co chtěl, podle potřeby k ochlazení pneumatik zrychloval nebo zpomaloval, ale neustále přitom odjížděl od Hamiltona. Ke konci závodu na tvrdé sadě zajel i nejrychlejší kolo, to mu ale vzal Botas. Totti bleskurychle spočítl předpokládaný zisk bodů pro tým, zastavil Bottase, trápícího se kdesi na chvostu, nechal mu obout nové nejměkčí pneumatiky a jeden bod tak brali Mercedesové. Tím předstihli Red Bully v celkové kalasifikaci týmů, právě o ten jedinný bodík.

    Verstappen si povedeným závodem polepšil o sedm bodů v náskoku, ale hrdinou se stal třetí Pérez. Toho nosili na ramenou s národní vlajkou v rukou, slavila celá jeho rodina, včetně hlavního sponzora miliardáře Carlose Flim Domita., který z toho málem dostal infarkt.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com