Mostecký autodrom hostil kurz pro motocyklisty „Učme se přežít“ Autodrom Most, okruhy , závody | Constructors F1

etina English Rusky

Mostecký autodrom hostil kurz pro motocyklisty „Učme se přežít“ Autodrom Most, okruhy , závody | Constructors F1 Constructors F1

Mostecký autodrom hostil kurz pro motocyklisty „Učme se přežít“

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 28.8.18 | Aktuality

Autodrom Most 2018

Zdokonalovací kurz pro motocyklisty, který je součástí dlouhodobého projektu „Učme se přežít“, měl v pondělí premiéru v Ústeckém kraji.

1

Role hostitele se ujal mostecký autodrom, který disponuje vhodnými výcvikovými plochami polygonu s moderními technologiemi. O celodenní bezplatný kurz pro 60 motocyklistů byl enormní zájem. Účastníci se v teoretické části v učebně a poté při praktických jízdách na polygonu seznámili se zásadami bezpečného chování na silnicích.

2

Motocyklisté patří k nejohroženější skupině účastníků silničního provozu. Jen v loňském roce jich při nehodách zemřelo 64, dalších 418 utrpělo závažná zranění. Více než polovinu smrtelných havárií zavinili sami motocyklisté, zbytek mají na svědomí řidiči automobilů. „Mnozí z těch, kteří naším kurzem prošli, nám zpětně potvrzují, že nabyté znalosti a dovednosti jim umožnily vyřešit nejednu kritickou situaci v silničním provozu a včas zareagovat například na automobilistu, který je přehlédl či jinak vážně ohrozil,“ uvedl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

3

Ústecký kraj považuje podle náměstka hejtmana pro dopravu Jaroslava Komínka bezpečnost silničního provozu za jednu ze svých priorit. „Pochopitelně myslíme i na motocyklisty. Proto jsme se rozhodli zorganizovat pro ně zdokonalovací kurz ve spolupráci s Týmem silniční bezpečnosti a BESIPEM. Chceme na něj navázat i v letech příštích. Dosud jsme organizovali například kurzy bezpečné jízdy pro řidiči Správy a údržby silnic či řidiče referentských vozidel,“ upřesnil.

5

V teoretické části kurzu se motocyklisté podrobně seznámili se správnou technikou jízdy, zásadami správného chování při dopravní nehodě a efektivním poskytováním první pomoci. Nevyhnuli se ani tematice dopravní psychologie a sebepoznání. V navazující praktické části s instruktory procvičovali řadu důležitých jezdeckých technik, například brzdění v různých rychlostech a v náklonu, vedení pohledu, jízdu v nestabilním režimu, plynulé přenášení těžiště, průjezd zatáčkou nebo výhybný manévr.

Velkou pozornost instruktoři věnovali i zásadám takzvané defenzivní jízdy. Předvídavý styl jízdy a správné reakce na pochybení druhého mohou nejednou zabránit nehodě, v jejímž důsledku může dojít k vážnému zranění. „Účastníkům kurzů proto opakovaně zdůrazňujeme klíčovou zásadu, že při řízení motocyklu může mít i malá chyba – byť nezaviněná - tragické následky. A většinou to bývá motocyklista, který zaplatí svým zdravím či dokonce životem,“ upozornil ústecký krajský koordinátor samostatného oddělení ministerstva dopravy BESIP Jan Pechout.

Projekt „Učme se přežít“, zaměřený na prevenci vzniku nehod motocyklistů, vznikl v roce 2010. Zdokonalovací kurz v Mostě byl letos šestý v pořadí, v Ústeckém kraji však vůbec prvním.

Mostecký autodrom nabízí kurzy bezpečné jízdy celoročně. Jejich náplň se přizpůsobuje různým skupinám, například ženám, rodinným příslušníkům či pracovním kolektivům. Kurzy využívají plochy polygonu, které jsou největším a nejkomplexnějším zařízením svého druhu u nás. Svou dispozicí, instalovanými technologiemi a dalšími navazujícími aktivitami nabízejí na ploše 13 hektarů jedinečné podmínky pro výuku a výcvik řidičů ve všech oblastech problematiky řízení vozidel veškerých druhů a tonáží.

Galerie

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com