Na Ogaru po stopách Malé dohody startuje od Autoklubu ČR AČR, doprava, historici, auto | Constructors F1

etina English Rusky

Na Ogaru po stopách Malé dohody startuje od Autoklubu ČR AČR, doprava, historici, auto | Constructors F1 Constructors F1

Na Ogaru po stopách Malé dohody startuje od Autoklubu ČR

AČR PRESS | 19.7.23 | Aktuality

AČR 2023

 V sobotu 22. července 2023 v 7.00 hodin odstartuje vzpomínková jízda Na Ogaru po stopách Malé dohody. Je připomínkou soutěže Malou dohodou, kterou v roce 1937 pořádal Autoklub Republiky Československé. A stejně jako tehdy, slavnostní start proběhne před klubovým domem Autoklubu ČR v Opletalově ulici. Vzpomínkovou jízdu pořádá Motoveterán klub Ogar. Motocykly Ogar byly třetí nejprodávanější značkou motorek za první republiky.

1

„Myšlenka jet ve stopách Malé dohody vznikla už někdy v roce 2010, od té doby jsme absolvovali dvě expedice do Švédska a Španělska, abychom vyzkoušeli techniku i připravenost týmu. Víme, že trasa Malé dohody mezi Prahou, Bratislavou, Bukureští a Bělehradem byla opravdu náročná. Samozřejmě ji nepojedeme jako tenkrát na rychlost, i tak se ale bude jednat sportovní výkon,“ předeslal Tomáš Rokos, předseda pořádajícího klubu. Trasa měří 3800 kilometrů a je rozvržena do 13 etap. Po stopách Malé dohody pojede celkem devět motocyklů značky Ogar s doprovodným vozidlem. „Itinerář je co nejvíce podobný původní trase, z Prahy míříme po staré kolínské silnici na Český Brod, Čáslav, Golčův Jeníkov, Havlíčkův Brod, Jihlavu a Náměšť nad Oslavou, kde bude hodinová pauza na oběd. Dojezd sem máme naplánovaný na půl jednou,“ přiblížil první kilometry Tomáš Rokos. Už teď totiž ví o spoustě majitelů veteránů, kteří se chtějí ke vzpomínkové jízdě alespoň symbolicky připojit na pár kilometrů. První den bude končit v Břeclavi, ráno následuje přejezd do Slovenské republiky. „Také tady už máme nahlášen doprovod nejen motocyklů Ogar z místních veteránských klubů,“ doplnil Tomáš Rokos.

2

Návrat ze srbského Bělehradu povede přes Maďarsko a oproti původnímu závodu ho jezdci na Ogarech absolvují po vlastní ose. Do Prahy je naplánován příjezd v sobotu 5. srpna 2023 v podvečerních hodinách před sídlo Motoveterán klubu Ogar v Lahovičkách, Praha 5.Z celé akce vznikne filmový dokument. „Natáčet jsme začali už samotnou přípravu, máme špičkovou techniku, po celou dobu cesty nás bude doprovázet kameraman. Dokument rádi nabídneme případným zájemcům o produkci,“ uzavřel Tomáš Rokos.

Mezinárodní motoristická soutěž MALOU DOHODOU byla největší sportovní akcí, kterou pořádal Autoklub Republiky Československé v meziválečném období. Na organizaci spolupracoval s královskými kluby Rumunska a Jugoslávie. S oběma zeměmi mělo Československo uzavřenou spojeneckou smlouvu, která nesla název Malá dohoda. Záštitu nad soutěží převzali nejvyšší představitelé všech tří států. V napjaté mezinárodní atmosféře způsobené hitlerovským režimem měla akce také hospodářský a politický přesah, prezentovala soběstačnost a spolupráci zemí Malé dohody.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com