NORBERT KISS: Aktuální šampion se dívá vpřed do sezony 2016 Truck, F1, formule 1, motorsport | Constructors F1

etina English Rusky

NORBERT KISS: Aktuální šampion se dívá vpřed do sezony 2016 Truck, F1, formule 1, motorsport | Constructors F1 Constructors F1

NORBERT KISS: Aktuální šampion se dívá vpřed do sezony 2016

Mgr.J.Foukal/Autodrom Most | 8.3.16 | Aktuálně

TRUCK 2016

Společnost AUTODROM MOST postupně zprostředkuje rozhovory se všemi účastníky letošního ročníku evropského šampionátu tahačů. Sérii zahájí – jak jinak – úřadující mistr Evropy, maďarský závodník Norbert Kiss (na snímku jako vítěz jednoho ze závodů loňského seriálu ME na autodromu). Mostecký závodní okruh, pro který je Czech Truck Prix neprestižnějším podnikem v každoročním kalendáři, přivítá letos truckerské týmy, jejich doprovod a desetitisíce diváků o víkendu 2. až 4. září.

ROZHOVORY S ÚČASTNÍKY MISTROVSTVÍ EVROPY TAHAČŮ (1. díl)

Norberte, na čem jste pracoval během dlouhé zimy?

Byla to jistě dlouhá zima. Dáváme dohromady vše potřebné pro tento rok. Pilovali jsme také náš program, a to již od návratu z posledního závodu roku 2015 v Le Mans. Připravovali jsme rozpočet a všechny plány s cílem pokusit se obhájit titul a zajistit si tak už třetí prvenství. Usilovně na tom pracujeme. Samozřejmě, pokud jste vyhrál šampionát, tak se to může zdát trochu jednodušší. Stále je ale řada věcí, které je možné vylepšit, a být tak v co nejlepší formě pro sezonu 2016.

Když se podíváte zpátky na rok 2015, jak byste shrnul tak skvělou sezonu?

Když se podíváme na výsledky, musíme být hrdí. Celý tým odvedl skvělou práci. V posledních čtyřech letech se každým rokem zlepšuje. Sezona 2014 byla příjemná, ale loni to bylo až neuvěřitelné, přispěly k tomu některé změny. Poprvé, co soutěžím v truckracingu, jsem měl stejný motor jako Jochen (Hahn) a také například jako Antonio (Albacete). Bylo vidět, že Buggyry se zlepšovaly. Především Adam (Lacko) se mi uměl přiblížit, takže se povedl dobrý závod i s jinými motory než MAN. Po technické stránce jsme byli konečně na stejné úrovni, takže jsme na výzvu odpověděli dobře a tým OXXO opravdu udělal kus práce.

Hungaroring víkend v minulé sezoně byl speciální. Jaké jsou vaše hlavní vzpomínky?

Domácí závod je vždy důležitý a my se na něj těšili po velmi dlouhé době. Sjelo se hodně diváků, fandili velmi hlasitě, všichni fanoušci v Maďarsku byli nadšení. Stále si pouštím film ze závodů a musím se usmívat. Byl to zvláštní víkend. Maďarsko je poměrně malá země, i proto je pro nás tolik důležité, když se podaří takovýto sportovní úspěch. Byl to nejlepší víkend mé závodní kariéry. Bral jsem pole position a vyhrál dva závody. Jsem proto velmi spokojen.

Koho vnímáte jako hlavního vyzyvatele v roce 2016?

Je to opravdu těžké říci, hodně se toho ještě může změnit, například předpisy. Týmy se také zdokonalují a rozvíjejí. Zkušenosti a znalosti, které jsme získali v posledních čtyřech sezonách, jsou velmi cenné a my se snažíme navázat a vytěžit z nich maximum pro letošní rok. Buggyra bude silná. Jochen (Hahn) a Antonio

 

 

(Albacete) jsem si jist, také, jako vždycky. Doufejme, že budeme znovu vpředu a předvedeme další boj o vítězství.

Cítíš novou éru ve FIA ETRC v této sezoně, a to zejména s novými promotéry?

Vypadá to, že se blíží pro tahače velmi dobré období a já se těším, co přinese budoucnost. ETRA (European Truck Racing Association) chystá mnoho vylepšení. Uvidíme tedy, jak se věci vyvinou. Myslím, že je toho hodně, nač se mohou fanoušci v roce 2016 a dalších letech těšit.

Norbert Team Informace OXXO Racing Team vstoupil do FIA Evropského poháru tahačů v roce 2008. Balázs Szobi, pilot a spolumajitel týmu, obdržel titul Skokana tohoto roku, když v šampionátu skončil na 15. příčce. O rok později se Szobi umístil dokonce na desáté pozici, v následujícím roce ale tragicky zahynul při leteckém neštěstí. Norbert Kiss se poté připojil k týmu a začal velmi dobře, když už ve svém druhém závodním víkendu zaznamenal vítězství. "Norbi" Kiss byl korunován Skokanem roku v roce 2011. V letech 2012 - 2014 tým získal další vítězství a dosáhl lepšího pořadí v šampionátu. Rok 2013 OXXO Racing Teamu s 'Norbi " Kissem završil na cenném čtvrtém místě FIA ETRC. V roce 2014 Kiss bojoval o vítězství v šampionátu. Výhrou v posledním závodě v Le Mans útok na titul proměnil v titul mistra Evropy. V loňském roce se tým i nadále rozvíjel, když OXXO Racing Team překonal téměř každý existující rekord v historii truck racingu. Obhajobu titulu si Kiss zajistil již sedm závodů před koncem sezony. OXXO Racing - TEAM AXXYSS MOTORSPORT je tak dvojnásobným mistrem Evropy. K tomuto úspěchu přispělo 17 pole position, 31 pódiových umístění a 19 vítězství v závodě. Více na www.oxxoracing.com.

 

Přílohy k tiskové zprávě:

Foto – Norbert Kiss jako vítěz jednoho ze závodů loňského seriálu ME na autodromu (autor: Autodrom Most)

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com