NOVÝ PROJEKT MARIÁNSKOLÁZEŇSKÉHO AUTOSPEKTRA Auto, F1, formule 1, autospektrum, | Constructors F1

etina English Rusky

NOVÝ PROJEKT MARIÁNSKOLÁZEŇSKÉHO AUTOSPEKTRA Auto, F1, formule 1, autospektrum, | Constructors F1 Constructors F1

NOVÝ PROJEKT MARIÁNSKOLÁZEŇSKÉHO AUTOSPEKTRA

Jan Koudelka, /Otakar Zenkl | 31.3.21 | Aktuality

AUTOSPEKTRUM 2021

Poměrně dlouho nebylo slyšet o známém výrobci závodních vozů a současně sportovním týmu Autospektrum 2000 z Mariánských Lázní.

1

Otakar Zenkl – jeden ze zakladatelů stejnojmenné společnosti je duchovním otcem škodováckých závodních pikapů a prvních generací Octavia Cupu. Nejmilejší mu ale stále zůstávají automobilové soutěže, a tak se společně se svým synem rozhodl konečně posunout na výsluní českého rallysportu.

2

A popravdě řečeno, nebude to nic malého. Dlouhou dobu se v soukromém spolku VUML (Výzkumný ústav Mariánské Lázně), připravuje s velkou finanční podporou partnerů speciál Škoda Favorit 136 L pro Otakara Zenkla mladšího. Léta vývoje, poznatky továrních i soukromých týmů, špičkových pilotů a mládí stráveném na závodech brzy přinesou své ovoce.

Celý projekt krátce popisuje Otakar Zenkl: „Po mnoha letech pátrání, zkoušení a několika nevýrazných projektech typu Cvrček, Knajzl nebo ten, jak se jmenuje, jo Kresta, jsme konečně našli svoje místo. Máme velké cíle a oproti konkurentům navíc špičkovou techniku složenou z několika sériových vozů Škoda Favorit. Těch jsme po celé republice koupili už asi čtyřicet, takže náhradních dílů máme kupu. Velkou výhodu vidím také v pohonné jednotce, která má na dnešní dobu nevídané čtyři válce. Otakar začal na motokárách a průpravu má skvělou. Vždyť už ve svých třech letech seděl na klíně třeba Kopeckému, Pechovi nebo zmíněnému Krestovi.“

3

Našlápnuto má mladý Ota skvěle a věří si natolik, že vynechal úvodní Valašku, aby svým soupeřům nechal nějaký náskok. Tento sympatický jezdec začal jako prodavač samolepek v servisních zónách českých soutěží a tím si vydělal první vlastní peníze. Po boku svého otce prolezl zázemí mnoha týmů, všechno pečlivě sledoval a neuniklo mu ani slovo. Teď je připraven poprat se o mety nejvyšší. „Mám doma nakopírované rozpisy téměř všech českých rychlostních zkoušek od našich předních jezdců a každý den se je učím nazpaměť. Víceméně bych ani nepotřeboval spolujezdce, ale když je teď ten Daniel Elena bez práce……………….,“ vypráví skromně mladý jezdec a pokračuje: „Prvotní nastavení jsme převzali z testu na Kokoříně od Ládi Křečka, motor doladil táta se Sváťou Kvaizarem. Teď makám na fyzické kondici a trénuji s Emilem Trinerem výjezdy na cílovou rampu. Než se nějak rozhoupe ten Elena, pojede se mnou zatím Tomáš Střeska. Už se těšíme na své první absolutní vítězství. Po dlouhé době bude mít Koudy alespoň zase o čem psát.“

Společnost Autospektrum se jako tehdejší pobočka AZNP Mladá Boleslav stala v osmdesátých letech minulého století prvním dealerským týmem Škoda a po mnoha letech se pod názvem Autospektrum Škoda Team do našeho domácího mistrovství vrací. Navazuje tak na úspěchy Václava Červeného, který tehdy startoval za AZNP Mariánské Lázně a bojoval například s Josefem Motyčkou z AZNP Kosmonosy, nebo Jiřím Jónem z AZNP Libouchec.

Otakar Zenkl mladší se stane dalším oficiálně podporovaným jezdcem a doplní tak Jana Kopeckého, Filipa Mareše, Dominka Stříteského, Jana Černého, Věroslava Cvrčka, Miroslava Jakeše, Adama Březíka a Davida Tomka.

Kdy nový tým poprvé vyrazí na závody není ještě úplně jasné, ale o mariánskolázeňském Autospekru, které právě 1. dubna slaví 70 let od svého vzniku, letos ještě určitě uslyšíme.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com