Ochranný bezpečnostní oblouk monopostu formule 1 stav svalú hlavy, další spekulace. F1,Formule 1,monopost, oblouk , bezpečnost, vidtelnost,svaly,krk, sloupek, | Constructors F1

etina English Rusky

Ochranný bezpečnostní oblouk monopostu formule 1 stav svalú hlavy, další spekulace. F1,Formule 1,monopost, oblouk , bezpečnost, vidtelnost,svaly,krk, sloupek, | Constructors F1 Constructors F1

Ochranný bezpečnostní oblouk monopostu formule 1 stav svalú hlavy, další spekulace.

Miroslav Sanytrák / foto Jiří Křenek | 24.3.18 | Skelet

F1 2018

Opět spekulace či pravda? Jak je to s viděním pilota formule 1 za současného stavu ochranného oblouku a námahy svalů krku? 

Nikdy jsem v monopostu neseděl, ale z logiky věci si představme, že sedíme na sedačce a před námi v zorném úhlu uprostřed je sloupek ochranného rámu, v podstatě pilot je zvyklý na hledí přilby a nyní má před sebou právě ten sloupek!!! Oči jsou určitou souhrou, tedy nemůžeme "koukat" jedním  okem tam a druhým jinam, mezi očima máme nos,al eten nevnímáme, mám jej "přilepen " na obličeji, kdežto sloupek mám mezi očima taky, ale v určité v zdálenosti a tedy vidíme ho. Logicky je jasné, že se hlavou - očima budeme vyhýbat pohledu tak, abychom sloupek co nejméně viděli-vnímali.Když jedeme rovně a k tomu prší, i voda bude rozstříkávána jinak než jenom přímo na přilbu.

 

1

Jak bude sloupek působit během dlouhého závodu? 

Jedeme rovně a v určitě se budeme snažit hlavu natočit na jednu stranu "okna" či druhou stranu "okna" vymezujícího právě obloukem . V případě zatáčky, tahle náročnost se ještě zvýší a může se stát, že oči najednou budou vidět sloupek i rozmazaně a následné rozmazaně celý obraz, budou unavené. Testování je něco jiného, 2 hodinový závod bude náročný. Otáčení hlavou, kterou si pilot bude pomáhat,aby oči viděli lépe, nastane náročnost nejen na svaly krku, ale i trapézy.

Domněnky-svaly krku?

Zdvihač hlavy(musculus sternocleidomastoideus),podkožní sval krku (platysma),svaly kloněné (musculi scaleni) dostávájí zabrat už tak, nesou navíc helmu.Více namáhaným bude i trapézový sval (trapezoid).  Nyní otáčení hlavou z běžného "provozu" během závodu bez ochranného rámu bude pohyb jiný a určitě pohybů bude více, vlastně se vyhýbat vidění právě sloupku rámu. Jsem přesvědčen, že bude zapotřebí zvýšit kondiční cvičení i s helmou na hlavě. Zajímavé by bylo změřit interakci svalů bez ochranného rámu a s ním, nevím zda to vůbec jde. Fyzioterapeuti budou mít po závodě s piloty určitě více práce. 

 

Uvažoval jsem udělat střední slopuek  průhledný, ze silného plexiskla.Pevnost však tohoto materiálu se nevyrovná kevralu. Bojím se, že ochranný rám by mohl díky střednímu sloupku mohl zapříčinit i skrat očí a tím havárii!!!!!Námaha většího otáčení, vyhýbání se sloupku , určitě může způsobit i větší tlak na páteř a způsobit bolest hlavy, spíše bodnou bolest hlavy a pak to bude pro pilota velmi , velmi nepříjemné. Zkoušel někdo simulaci pilota po dobu 2 hodin nepřetržitého "provozu" se sloupkem ochranného rámu" před ním????

Pitotovo trubice a anténky. 

Mimochodem Pitotova trubice či anténky na předku čumáku monopostu jsou v úplně jiném zorném úhlu pilota než je střední sloupek ochranného rámu. To jsou pouze omluvy, že už v zorném úhlu pilota něco je! 

 

 

 

 

 

 

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com