Oranžová nádhera - exkluzivně komentuje pan Karel Jílek Karel Jílek, Formule 1, Holandsko, Verstappen, Red Bull,grand prix. | Constructors F1

etina English Rusky

Oranžová nádhera - exkluzivně komentuje pan Karel Jílek Karel Jílek, Formule 1, Holandsko, Verstappen, Red Bull,grand prix. | Constructors F1 Constructors F1

Oranžová nádhera - exkluzivně komentuje pan Karel Jílek

Karel Jílek/foto Jiří Křenek /www.activepictures.cz | 5.9.21 | Komentáře - K.Jílek Sr. 2021

Komentuje Karel Jílek, sr.

Po fiasku ve Spa se následující podnik opravdu vydařil.

1 

Holaňdané, na které se dostalo po více jak  třiceti letech, chtěli ukázat, že na to mají a opravdu se jim to povedlo. Původní trať nákladně inovovali, dokonce jako vzpomínku na dávné časy vytvořili klopené zatáčky, včetně několika umělých horizontů a hlavně rozšířili tribuny pro diváky. Těch přišli desetitisíce, všichni pochopitelně v oranžovém, a tím vytvořili neskutečnou kulisu pro svého favorita. Podívat se přišel i  král, a tak byli vlastně králové dva. Ten první, jinak hlava státu na tribuně, zatím co druhý seděl v kokpitu. Ten se své úlohy zhostil na jedničku, vyhrál i když jen o pár setin kvalifikaci, odstartoval tak, aby předešel pokusúm o kolizi v prvních zatáčkách a prostě nedal Hamiltonovi šanci. To, jak dokázal po celý závod udržovat několika vteřinový náskok i přes zdržování soupeři o kolo zpět, zaslouží obdiv. Je pravda, že mu k tomu hodně pomohla i perfektní režie Red Bullů při přezouvání.

Souboj těchto dvou uchazečů udělal vlastně celý závod, zbývajících osmnáct aktérů byl v podstatě kompars. V něm vynikli již v prvním tréninku oba Wiliamsy couváním do kačírku po průjezdu klopené zatáčky. Ta se ukazovala nad možnosti novodobých monopostů, spoléhajících na neúměrný přítlak. Stejný problém měl pak exmistr Vettel, tomu se však povedly jen polohodiny a ostatní se mu stačili vyhnout.

Ačkoliv se hodně předjíždělo, nedošlo vlastně k žádné kolizi, či návštěvě únikových zon, snad s vyjímkou šikuli Nikity. Ten po výletu trochu rozlámal podlahu a musel skončit. Ostatně oba Haasové jako obvykle spíš překáželi, nečekalo se to od mladého Schumiho, což musí vést manažery Mercedesu k úvahám, zda jablko nepadlo příliš daleko od stromu.

Vítězstvím se Verstappen dostal zpět do čela klasifikace jednotlivců, zatím co Mercedesové udrželi, vlastně zvýšili náskok v týmech. Zásluhu na tom má především odložený nosič vody Bottas, který spolehlivě udržel třetí pozici, na rozdíl od dvojky Red Bullů Péreze, který opět v tréninku boural. Do závodu pak odstartoval z boxu a přes veškeré úsilí se stačil doškrábat na osmou pozici za pouhé čtyři body.

Nakonec pro atraktivitu celého cirkusu F1 je to vlastně dobře. Čím těsnější budou rozdíly v bodování ke konci seriálu, tím to bude napínavější a zajisté to zvýší pošramocenou reputaci covidové sezony.

   

  

  

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com