Písek je i v sendvičích F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

Písek je i v sendvičích F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

Písek je i v sendvičích

Tomáš Leixner | 1.7.07 | T. Leixner

MANAMÁ (lex) – V Česku si ho musíte na stavbu objednat, v Bahrajnu si pro něj zajedou dělníci kousek

MANAMÁ (lex) – V Česku si ho musíte na stavbu objednat, v Bahrajnu si pro něj zajedou dělníci kousek za město do pouště. Víc než písku je na ostrůvku v Perském zálivu snad jen ropy. Zatímco v Malajsii se bojí, že se přižene tropický slejvák, na okruh Sakhir se může přihnat písečná bouře. Ani za jednoho se nedá závodit.
V Bahrajnu není větší hrozby a ani jiné podstatné jméno neopakují víc. Písek se dostane všude. Do motoru, do vlasů i do sendvičů. A také každou noc teničkou vrstvou pokryje trať, která je pro monoposty kluzká jako trať.
Vždyť jen během úvodních minut tréninků letěli ve smyku mimo trať Kimi Räikkönen, Fernando Alonso či Jenson Button. Neudělali chybu, nezabrzdili do zatáčky málo, jen se na písku sklouzli do strany.
„Přijde mi, že jezdíme úplně jiné trati než při zimních testech,“ říká David Coulthard. „Zatáčky znám, ale auto v nich jede úplně jinak.“
Nejsou to jen vnitřní pocity pilotů nebo občasné výlety za obrubníky. Při únorových testech se v Bahrajnu jezdily časy okolo jedné minuty a jednatřiceti sekund. Včera byl nejrychlejší Kimi Räikkönen o dvě sekundy pomalejší. Vítěz úvodní závodu sezony v Melbourne určitě nezapomněl, jak se jezdí rychle.
„Vedle písku mi ale vadí i vítr. V nárazech je silný a s autem si dělá, co se mu zamane,“ tvrdí Räikkönen.
Fin měl štěstí, vždycky silnější „fouknutí“ ustál. Jeho krajan Heikki Kovalainen kvůli němu v únoru právě v Bahrajnu boural. Na rovince, v rychlosti přes tři sta kilometrů v hodině. Než mechanici poskládali jeho monopost Renault do původní podoby, stihlo slunce nad dráhou zapadnout a znovu vyjít.
Dnes nebude dráha o moc lepší. Lehounký vánek už od večera zase nanášel na asfalt nová zrnka písku mikroskopických velikostí. Předevčírem přes vyprahlý ostrov přešla silná bouřka. Zůstaly po ní kaluže i špinavá trať, z níž se smyla přilnavá guma…
Formule 1 písek nenávidí, ale také se z něj dá monopost, i když nefunkční, postavit. Dva exempláře jsou vyškrabané přímo v paddocku.

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com