Před GP F1 Evropy F1, formule, 1, Skokan, skokan roku , skokan roku F1 | Constructors F1

etina English Rusky

Před GP F1 Evropy F1, formule, 1, Skokan, skokan roku , skokan roku F1 | Constructors F1 Constructors F1

Před GP F1 Evropy

Exkluzivně Petr Minařík/foto Jiří Křenek | 22.6.12 | Komentáře - P.Minařík 2012

O tom, že první třetina mistrovství světa vozů F1 skončila šokem, není pochyb: sedm závodů ......

O tom, že první třetina mistrovství světa vozů F1 skončila šokem, není pochyb: sedm závodů přineslo sedm různých vítězů. Takže otázka, může-li tato tendence pokračovat, vcelku doprovází i následující podnik šampionátu - Velkou cenu Evropy. Zvláště, když to rozhodně není vyloučené. Vždyť ve frontě na výhru stojí Grosjean či Räikkonen, stejně jako třeba Schumacher...

GP F1 Evropy, která má o této raritě rozhodnout a která je osmým závodem mistrovství světa, se letos jede samostatně už po dvaadvacáté. Není ovšem vyloučené, že naposledy. To proto, že i ve Španělsku by se napříště měl jet pouze jediný závod F1 a trať, vedoucí kolem přístavu ve Valencii, by se o něj měla pravidelně dělit s okruhem Montmeló, ležícím nedaleko Barcelony. Tohle rozhodnutí ale nikoho moc nepřekvapuje, protože problém s dvěma závody F1, jedoucími se v jedné zemi - což se odjakživa prezentovalo jako nepřípustné - právě dějiny samostatné GP Evropy provázejí od samotných počátků. Tedy od roku 1983. Tehdy se totiž jeden z GP F1 závodů měl jet v New Yorku. Ve Flushing Meadows, kde se hraje tenisový US Open. Tři měsíce před jeho startem však jeho organizátoři podnik zrušili a F1 zoufale hledala náhradu. Pomoci tehdy chtěl okruh v Brands Hatch, ležící nedaleko Londýna. Jenže protože britská GP už se konala v Silverstone, dostal nakonec závod v Brands Hatch status GP Evropy. Později sice byl nahrazen GP Maďarska, jenže po sedmi letech použila FIA tenhle trik znovu. To, když dal Japonec Tomonori Tsuramaki nedaleko Kamitsue postavit 4 574 m dlouhý okruh, na němž chtěl pořádat GP Asie, jenž měla nahradit závod v Mexiku. Tenhle tah sice nakonec nevyšel, ale protože v kalendáři F1 najednou zbyla zase díra, vytáhla se ze šuplíku na světlo boží opět GP Evropy. A - s výjimkou roku 1988 - v kalendáři kupodibu vydržela dodnes. Samozřejmě především zásluhou v roce 1984 nově postaveného Nürburgringu, na který se poté, co se německá GP přestěhovala na Hockenheimring, na který najednou žádný závod F1 nezbyl. I proto se právě pod Nürburgským hradem konalo dosud evropských Velkých cen zatím nejvíc - celý tucet. Přirozeně i zásluhou Michaela Schumachera, který dokázal na této trati zajistit už dopředu velmi slušnou návštěvu. Zbylé evropské Velké ceny se pak konaly v Jerezu a Brands Hatch (2), v Donington Parku (1) a samozřejmě ve Valencii (4).

Na tomto 5 419 m dlouhém španělském městském okruhu s 25 zatáčkami (14 vpravo), který vede i po mostě a na jehož design samozřejmě dohlížel Hermann Tilke, se jelo poprvé v srpnu 2008. A už v prvním závodě, jenž vyhrál Felipe Massa, bylo jasné, že trať je to sice bezpečná, ale velmi nudná. Takže za celý závod byly zaregistrovány jen čtyři předjížděcí manévry. A o rok později, kdy ve Valencii triumfoval Rubens Barrichello, se dokonce nepředjíždělo ani jednou!

Letošní závod je vypsán na 57 kol (308,883 km) a jezdci na této trati, která se dá ze 60 procent projet na plný plyn, řadí v průměru 73krát. Největší rychlost vozy dosahují před zatáčkami číslo 12 (317 km/h) a 8 (300 km/h), zatímco nejpomalejším místem okruhu jsou naopak zatáčky číslo 12 a 17, jež se na dvojku projíždí rychlostí 76 km/h. Ovšem největší přetížení na jezdce čeká v zatáčce číslo 6 (2,2 g). A jak vypadá GP Evropy z hlediska dosavadních statistik?

Vezmeme-li v úvahu všech dosavadních 21 „evropských" závodů, pak v nich samozřejmě kraluje Michael Schumacher a vozy Ferrari, protože sedminásobný mistr světa vyhrál GP Evropy šestkrát. Ale když se zaměříme jen na závody ve Valencii, kde od loňska patří nejrychlejší kolo Vettelovi (průměr 201,169 km/h), je všechno úplně jinak.

Tam právě 24letému Němci, jenž si nedávno jako první projel alespoň v civilním voze proponovaný americký GP okruh v New Jersey, totiž patří mnohé: nejvíc výher a pole position (2), největší počet kol ve vedení (113), stejně jako nejvíc získaných bodů. Těch pod tamní slunečnou oblohou získal už 53, zatímco Hamilton 46 a Alonso s Buttonem po 25. Pódiových umístění si ovšem ve Valencii prozatím nejvíc na své konto připsal Hamilton, který tam byl třikrát druhý.

Z vozů prozatím ve Valenci získaly nejvíc bodů vozy McLaren (79), před Redl Bullem (65) a Ferrari (48), z pohonných jednotek pro změnu motory Mercedes (108), před Renaulty (79) a Ferrari (63). Přičemž právě francouzským pohonným jednotkám patří i dosavadní prim v počtu pole position (2). Jak závod dopadne letos, je opravdu ve hvězdách a málokdo si to troufne odhadnout. Třeba už proto, že týmy budou na této trati jen poměrně složitě hledat vztah mezi pneumatikami Pirelli a svými podvozky. Jistotou se však zdá, že stáje HRT, Marussia a zřejmě ani Caterham na body nedosáhnout. Stejně jako se jim to nepodařilo v GP Evropy dosud...

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com