Proč potřebujeme přítlačnou sílu? F1,Formule 1, construct, okruhy, závody, grand prix | Constructors F1

etina English Rusky

Proč potřebujeme přítlačnou sílu? F1,Formule 1, construct, okruhy, závody, grand prix | Constructors F1 Constructors F1

Proč potřebujeme přítlačnou sílu?

Miroslav Sanytrák | 2.6.04 | Přední křídlo

Proč potřebujeme přítlačnou sílu? - Obr. 1

Obr. 1

Zejména od závodního auta očekáváme schopnost rychlého projíždení zatáček. Na vozidlo jedoucí v zatácce pusobí odstredivá síla, v obr.1 oznacená OS. Proti pusobení této odstředivé síly působí třecí síly T mezi pneumatikami a vozovkou. V okamžiku, kdy odstředivá síla je větší než součet třecích sil pneumatik, vozidlo se dostane do smyku, nebo opustí vozovku, zkrátka, přestane se v zatáčce chovat ideálně. Třecí síla je vyjádřena vztahem T = f . NC , kde f je součinitel tření a NC je složka síly, vyplývající z váhy vozidla a přítlačné síly NA. Součinitel tření f je dán především složením směsi pneumatiky a velikost NC zase především aerodynamickým řešením spoileru a dalších detailů karoserie a podvozku. Složka, vyplývající z váhy stroje je obvykle dána předepsanou hmotností vozidla.



Proč potřebujeme přítlačnou sílu? - Obr. 2

Obr. 2

Složka váhy vozidla ovšem muže být zmenšena vztlakovou silou, vznikající za určitých podmínek zejména pod podlahou vozidla. Závodní vůz je obvykle velmi nízké stavby, kvůli poloze těžiště. Zjednodušeně – pod jeho podlahou dojde při určité – vysoké – rychlosti k jevu, který – opět zjednodušeně – nazveme aerodynamické ucpání (v obr.2 naznačeno bodem Z.) Je způsobeno tloušťkou mezní vrstvy, v níž obtékající médium "teče" menší rychlostí, ale vozidlo – svým výkonem – tuto "bariéru" překonává, proudění vzduchu se zpomaluje, tlak vzduchu pod podlahou roste, vzniká vztlaková síla, která má tendenci vozidlo zvedat. A právě proti této síle musí spoilery působit. Je-li aerodynamický přítlak větší, je třecí síla mezi pneumatikou a vozovkou větší a vozidlo se tudíž může v zatáčce pohybovat rychleji. Samozřejmě tento výklad je zjednodušený, protože čím větší přítlak křídlo vyvozuje, tím větší je jeho aerodynamický odpor, takže nemusí být vždy nejlepším řešením jeho největší přítlak v zatáčce. Může způsobit významné zpomalení stroje v nejrychlejších úsecích.



Proč potřebujeme přítlačnou sílu? - Detail nosu

Detail nosu



Proč potřebujeme přítlačnou sílu? - Opět nos jinak

Opět nos jinak



Proč potřebujeme přítlačnou sílu? - Jiný typ nosu

Jiný typ nosu



Proč potřebujeme přítlačnou sílu? - A další nos

A další nos



Proč potřebujeme přítlačnou sílu? - Detail dalšího nosu

Detail dalšího nosu

Václav Král

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com