Tělo modelu formule pro světové finále F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

Tělo modelu formule pro světové finále F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

Tělo modelu formule pro světové finále

Pavel Lojda Miracle Engineers | 6.6.18 | Kokpit, tělo, podvozek

F1 ve školách 2018

Tělo modelu pro světové finále

Pro tvar těla je výhodné brát inspiraci v přírodě, například u mořských živočichů. Dalším skvělým zdrojem inspirace jsou vojenská nebo dopravní letadla a v neposlední řadě také vozy formule jedna a další závodní i sériové vozy. Inspiraci lze čerpat i ze zcela obyčejných věcí – tvar kapky je vhodný pro svůj nízký součinitel aerodynamického odporu (0,04).

Konstrukce těla musí splňovat veškerá pravidla zadaná organizátorem. Aerodynamiku vozu je proto nutno skloubit s pravidly soutěže. Toto se týká zejména tvaru bočnic křídel vozu, kde může snadno dojít ke zbytečným bodovým ztrátám. Během konstruování je třeba brát v potaz, jaké možnosti obrábění těla jsou k dispozici. Vymodelovat lze téměř vše, ale daný tvar musí být obrobitelný na CNC frézce, případně CNC obráběcím centru nebo jiném CNC stroji.

Tvar modelu vycházel z reálného vozu formule 1, který byl upraven do tvaru šipky pro lepší odtok vzduchu za předními koly. Pro komoru bombičky byl vytvořen kónický válec, který pomalu mizí v ploché části předku těla. Při konstrukci byla věnována pozornost minimalizaci hmotnosti těla. Tělo vážilo cca 16,5 g.

1

Jednotlivé prototypy byly testovány ve větrném tunelu. Na základě výsledků analýz proudění jsme vybrali finální tělo.

2

Dalším krokem byla tvorba drah nástrojů pomocí CAM softwaru. Z těchto drah byl následně pomocí postprocesoru vygenerován NC kód pro obrábění.

3

Dalším krokem byla příprava polotovarů. Ta spočívala ve zvětšení původní díry v polotovaru, do které byl následně umístěn upínací čep. Na druhé straně byla vytvořena soustředná díra, do které byl zalepen druhý čep, sloužící k upnutí do univerzálního sklíčidla dělícího zařízení.

4

Po obrobení těla následovalo odříznutí přebytečného materiálu. Tím bylo tělo připraveno pro nalepení jednotlivých plastových dílů.

5

Štítky

 


F1 ve školách

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com