Tisková informace F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

Tisková informace F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

Tisková informace

Miroslav Sanytrák | 2.5.06 | World Series FV8 3.5.

Tisková informace k účasti Tomáše Kostky v 1. závodě World Series Renault 3,5 Zolder (Belgie), 29. a 30. dubna 2006

Také letos má Česká republika svého zástupce v jednom z nejprestižnějších světových formulových šampionátů – Světové sérii formule Renault 3,5. Jednadvacetiletý rodák ze Zlína Tomáš Kostka není v tomto mistrovství žádným nováčkem. V tomto roce však podepsal smlouvu s jedním z nejlepších týmů Draco Multiracing USA a tím také značně stouply jeho ambice.

Úvodní podnik Světové série se uskutečnil na belgickém autodromu Zolder. Problémy nastaly již v kvalifikaci, kdy pořadatelé pro 32 účastníků vyhradili jen půlhodinový časový prostor. Vzhledem k enormně silnému provozu došlo na dráze k řadě kolizí a většina seance proběhla pod žlutými vlajkami. Mnohým se nepodařilo zajet vůbec žádný čas. Kostka a jeho týmový kolega Venezuelan Pastor Maldonado měli větší štěstí, i tak však museli v sobotním závodě začínat ze zadních pozic. Kostka se dokázal prosadit na osmou pozici, zaskočila ho však prudká změna počasí: „V jednom úseku se náhle spustil déšť. Přišlo to úplně nečekaně, při předchozím průjezdu se mně na hledí přilby objevilo pár kapek vody, ale netušil jsem, že se z toho stane takový liják.“ Při nájezdu do šikany se tak na slickách jedoucí Tomáš bohužel dostal do smyku a musel pustit před sebe několik soupeřů. V cíli byl odmávnut jako čtrnáctý.

Nedělní kvalifikace byla na nátlak šéfů prakticky všech zúčastněných týmů rozdělena do dvou skupin. I teď všechny trápil déšť. Řada jezdců, včetně Tomáše, si kvůli němu v nouzi zkracovala průjezd jednou ze šikan a byla za to penalizována. Tím Kostka a zhruba deset dalších přišli o všechny „ostré“ časy. Po kolotoči protestů byli nakonec tito „hříšníci“ puštěni na start, stáli ovšem až na konci roštu. Kostkův tým se proto rozhodl pro strategii s velmi brzkou povinnou zastávkou na výměnu pneumatik. Český pilot začal dobře, byť ho chvíli zdržoval Francouz Jouanny. Do boxů zamířil již v šestém kole. Tam bohužel nastal zádrhel: „Na levém předním kole se zasekla matice a trvalo asi dvanáct sekund, než se jí podařilo uvolnit. Tím jsem se propadl zpátky na 14. místo, těsně za Japonce Šimodu.“ K pokusu o vylepšení své pozice se Kostka už nedostal. Pro změnu začalo totiž znovu pršet. Na okruh byl sice okamžitě vyslán safety car, v okamžiku jeho výjezdu však havaroval Angličan Hanley a jeho monopost zatarasil trať. Poničené auto se nepodařilo do konce závodu odstranit, takže všichni dokroužili za zpomalovacím vozem.

I přes nulový bodový zisk nepovažuje Tomáš Kostka své premiérové vystoupení za zcela neúspěsné: „Znovu musím potvrdit, že jsem teď v nejlepší stáji za celou moji kariéru. Pastor dojel po skvělém výkonu v neděli jako třetí, auta jsou skutečně dobře připravená a rychlá. Příhodu při výměně pneumatik neberu jako tragédii, to se stane i ve formuli 1. Teď už začínám přípravu na další závod, který se pojede v rámci VC Monaka F1 27. a 28. května.“

Výsledky : Sobota
1. Eric Salignon F 29:50,132 -
2. Christian Montanari I 29:52,513 + 2,381
3. Borja Garcia E 30:03,467 +13,335
14. Tomáš Kostka CZ 30:42,654 +52,522
Výsledky : Neděle
1. Eric Salignon F 39:08,295 -
2. Borja Garcia E 39:09,260 + 0,965
3. Pastor Maldonado YV 39:09,916 + 1,621
14. Tomáš Kostka CZ 39:24,232 +15,937

Informační servis poskytuje CDT and Partners prostřednictvím agentury Sport-Press.

Text i foto jsou určené k volnému použití.

zvětšit

zvětšit

zvětšit

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Pední ídlo Nos Závs pedního kola Brzdy Pední kolo Pedály Zrcádko Volant Páky Sedadlo Chladie oleje Nádre Vzduchu motoru Kamery Motor Výfuk Podvozek Tlumie Zadní kolo Závs zadního kola Zadní kídlo Svtlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com