Tlumič F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

Tlumič F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

Tlumič

Miroslav Sanytrák/Boris Dacko/foto J.Křenek | 10.2.08 | Tlumiče

Úkolem tlumičů je tlumit nárazy vznikající od nerovností vozovky a zabránit jejich přenosu na šasi, které by tímto bylo namáháno, a dále udržovat kmitání neodpružených částí v nejmenší míře aby byl zajištěn nepřetržitý styk kola s vozovkou. Tím je dosaženo nejen lepšího přenosu brzdných a hnacích sil, ale také bočních sil při průjezdu zatáčkou. Tlumič je tedy absrobérem jak nárazů tak i kmitání. Z fyzikálního hlediska tlumič odebírá mechanickou energii a proměňuje ji na energii tepelnou, tedy stejně jako je tomu u brzd. Rozdíl však spočívá v tom, že brzdy maří onu mechanickou energii třením a tlumiče hydraulickým odporem. Tlumiče pochopitelně úzce souvisí se samotným pružícím prvkem, kterým je u monopostu obvykle vinutá pružina nebo torzní tyč. U předního zavěšení se můžeme nejčastěji setkat se souosým uspořádáním vinuté pružiny a tlumiče, přičemž tyto prvky jsou z prostorových a aerodynamických důvodů umístěný uvnitř vozu a pohyb od náprav se na ně přenáší přes diagonální vzpěry pushrod. Pokud jde o zadní nápravu nejčastěji se zde využívá torzních tyčí a samostatně uložených tlumičů. Pochopitelně existuje řada dalších kombinací, tato konfigurace je však nejběžnější. Samotné odpružení doplňují také zkrutné stabilizátory. Pokud jde o samotnou koncepci tlumičů existuje rovněž celá řada koncepcí, avšak každý tým velmi pečlivě tají jejich konkrétní provedení i charakteristiku.

zvětšit

Tlumiče vozů F1 mohou být kapalinové, kde vznikající teplo pohlcuje olej. Velmi vysoké požadavky jsou kladeny nejen na samotnou techniku vnitřních ventilů, které vykonávají požadovaný odpor, ale také na olej. Oleje a kapaliny obecně jsou totiž velmi citlivé na teplo a v závislosti na něm mění svou viskozitu. Velká pozornost se proto věnuje vývoji olejů, které by na tepelné změny reagovali co nejméně. Existují také plynové tlumiče, které jako médium využívají dusík. Zde je však nutný přídavný zásobník plynu. Mezi důležité požadavky týmů patří i možnost nastavení tlumícího účinku jak pro fázi nárazovou, tak odrazovou. V tomto směru nabízejí závodní tlumiče opravdu velmi široké nastavení. Pracují vždy s dvojí předvolenou charakteristikou, přičemž ta pomalejší je určena pro tlumení sil a kmitání vznikající při zrychlování, brzdění nebo průjezdu zatáčkou, zatímco rychlejší charakteristika je určena pro rychlé kmitání vznikající nerovností povrchu. Dvojí charakteristika je možná díky dvojici ventilů v tlumiči. Mechanici tak musí před každým závodem nastavit charakteristiku „pomalých i rychlých“ ventilů.

zvětšit

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com