Trofeje pro mistrovství světa superbiků v duchu českého sklářského umění Superbike, Autodrom, Most, 2022 | Constructors F1

etina English Rusky

Trofeje pro mistrovství světa superbiků v duchu českého sklářského umění Superbike, Autodrom, Most, 2022 | Constructors F1 Constructors F1

Trofeje pro mistrovství světa superbiků v duchu českého sklářského umění

Radek Laube/Autodrom Most | 26.7.22 | Aktuality

MS Superbike Most 2022

Mistrovství světa Superbiků v Mostě se nezadržitelně blíží a fanoušci se ve dnech 29. – 31. července 2022 mohou těšit na souboje elitních závodníků. Mezi nimi samozřejmě nebudou chybět ani domácí jezdci, ale Českou republiku budou navíc reprezentovat i díla českých designérů a sklářů v podobě trofejí pro vítěze jednotlivých závodů. 

MOTUL FIM Superbike World Championship 2022 nabízí oproti jiným šampionátům během závodního víkendu dva závody své hlavní série s litrovými superbiky plus jeden superpole race. První závod se jede v sobotu, druhý závod a superpole race v neděli. 

Toto specifikum Mistrovství světa Superbiků se rozhodli mostečtí organizátoři podtrhnout dvěma různými designy trofejí pro sobotní a nedělní závody. V obou případech se ovšem jedná o práci českých designérů a sklářů. 

V sobotním závodě získají nejrychlejší jezdci trofeje, které jsou oslavou tradičního českého sklářského umění. Jejich vzhled navrhl designér David Sobotka a se svým týmem vytvořil sklářský mistr Jiří Pačinek, který patří mezi nejvýznamnější současné umělecké skláře české i evropské scény a během své kariéry se podílel například na trofejích pro Tour de France. 

Trofej pro sobotní jízdu tvarem svého těla odkazuje na dynamicky se proměňující skupinu jezdců na závodním okruhu a linie ve vrchní části trofeje svou rotací navozují dramatičnost závodu. Hlavním prvkem trofeje jsou imaginární kola závodního motocyklu. Na výrobu trofejí pro jezdce na první a druhé pozici bylo použito čiré křišťálové sklo, kombinované se zlatou a stříbrnou slídou, zatavenou mezi dvě vrstvy skla. V trofeji pro třetího v pořadí byl použit měděný prášek, který díky teplotní proměně vytvořil bronzový efekt. Těla trofejí i kola usazená na nich jsou vyfouknuta do dřevěných forem a do konečné podoby je doladilo ruční broušení a leštění skla.  

Vítězové nedělních závodů budou oceněni trofejemi, které ukazují moderní tvář sklářského designu, přestože vznikaly ve sklárně s dvousetletou tradicí. Jejich vzhled navrhla mezinárodně oceňovaná designérka Lucie Koldová, která je držitelkou ocenění Red Dot a v roce 2020 získala nejvyšší tuzemské ocenění Grand designér roku cen Czech Grand Design. Realizaci trofejí zajistila Sklárna Janštejn, která se zabývá výrobou osvětlovacího skla a fouká pro firmu BROKIS, jejíž originální kolekce navržené předními českými i zahraničními designéry získávají ocenění po celém světě.

Tvar trofejí pro nedělní závody superbiků je inspirován pomyslnými řídítky motocyklu. Na výrobu těl těchto trofejí bylo použito čiré křišťálové sklo. Každé tělo v sobě nese zlatou, stříbrnou nebo bronzovou trubici

V pořadí šesté kolo závodů seriálu MOTUL FIM Superbike World Championship 2022 bude AUTODROM MOST hostit ve dnech 29. až 31. července. Fanoušci se mohou těšit na souboje elitních jezdců a nebudou chybět ani čeští zástupci. Kromě stabilních účastníků Olivera Königa s Ondřejem Vostatkem uvidíme také pět českých jezdců, kteří startují na divokou kartu a budou tak moci poměřit své síly se světovou špičkou.

Pod oficiálním názvem Prosecco DOC Czech Round nabídne poslední červencový víkend v Mostě závody série WorldSBKs nejrychlejšími produkčními motocykly značek Ducati, Kawasaki, Yamaha, Honda a BMW. Kromě nich pak budou probíhat i závody tříd WorldSSPWorldSSP300Evropský pohár Yamaha R3 bLU cRU a Northern Talent Cup.

Fanoušci se mohou vedle samotných závodů těšit i na řadu doprovodných akcí a atrakcí, z nichž lze zmínit vystoupení kaskadéra Martina Krátkého, velkoplošné obrazovky a show promotéra na diváckém svahu. 

AUTODROM MOST návštěvníkům navíc nabídne vstup do paddocku a procházku po pit lane s autogramiádou jezdců v ceně vstupenky. Potěšit může určitě i to, že návštěvníci do 18 let mají vstup zdarma.

Vstupenky na tuto výjimečnou akci lze zakoupit on-line: www.superbike-most.cz

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com