Tyč řízení F1, formule 1, grand prixm tyč | Constructors F1

etina English Rusky

Tyč řízení F1, formule 1, grand prixm tyč | Constructors F1 Constructors F1

Tyč řízení

Miroslav Sanytrák | 16.8.05 | Volant

Ve sportu, kde setiny vteřiny mohou znamenat rozdíl mezi pole position a postavením ve středu pole, je schopnost dobře řídit auto naprosto prvořadá. Jak říká Phil Gallagher, vedoucí konstrukční inženýr v McLaren Racing, systém řízení poskytuje řidiči první indikaci toho, jak se vozidlo chová. Tyč řízení je základním článkem v sérii úkonů od pootočení volantu na jedné straně po natočení kol na straně druhé.

Tyč řízení je na jedné straně připojena na volant, na druhém konci pak k hřebenu s pastorkem. To znamená, že tyč řízení se táhne od okraje kokpitu k přední přepážce.

zvětšit
Obr. 1

Zjednodušeně řečeno, když řidič otočí volantem, tyč otáčí pastorkem, který způsobí posun hřebenu do strany. Ten uvede do pohybu táhla, která natočí kola.

Tyč řízení, vyrobená především z karbonu, sestává ze dvou trubek. Jsou spojeny stejnoběžným kloubem, který zajišťuje, že se obě části pohybují stejnou rychlostí. Přináší také vysokou tuhost a malé tření, což jsou, jak říká muž odpovědný za jejich konstrukci, dvě jeho hlavní starosti.

"Pokud je velké tření nebo nedostatečná tuhost, pak to zhorší řidičovu schopnost ovládat auto," říká. Na volantu je také konektor spojující kabelem elektroniku ve volantu s řídící jednotkou podvozku.

Tento konec tyče má také zařízení pro rychlé vyjmutí, což znamená, že řidič může volant vyndat ve spěchu. Existuje pravidlo FIA, nařizující, že pilot musí být schopen opustit vozidlo do 5 sekund, a proto je možnost rychlého odepnutí velmi důležitá.

Na konci s hřebenem řízení je spojující kloub se zakončením pro drážkový hřídel, který je napojen na ventil posilovače řízení a na pastorek. Bez posilovače, pracujícího pod tlakem 200 bar, by řidič musel působit na volant asi dvakrát větší silou. Dalším požadavkem FIA je také hliníková deformační trubka. "Musíme provést test, při kterém pustíme na konec tyče závaží a měříme zpomalení," říká. "Maximální zpomalení musí být méně než 80g při nárazu."

Vyrobit tyč řízení zabere asi 10 hodin a tým si bere tři náhradní na každý závod. Po 1500 km jdou na prohlídku a po 3000 km na povinnou údržbu. Typická údržba pak zahrnuje úplné rozebrání a následnou kontrolu trhlin kritických součástí. Pak se znovu složí - s novými částmi tam kde je potřeba - a provede se finální test na testovací stolici než je možné ji poslat k použití na závodním okruhu.

Protože její konstrukce dosáhla stavu, kdy je lehká a pevná, ale spolehlivá, Gallagher vysvětluje, že tyč řízení se nemění pravidelně. Přesto se její konstrukce často reviduje a používají se nové návrhy, pokud se podstatně změní monokok. Současný model se používá již dva roky s minimálními změnami. Pokud jde o řízení, tým McLaren Mercedes jde vždy správným směrem.

zvětšit
Obr. 2

zvětšit
Obr. 3

zvětšit
Obr. 4

TECHNICKÁ SPECIFIKACE
DÉLKA : cca 950 mm
PRŮMĚR : cca 35 mm
MATERIÁL : karbonová vlákna, titan, ocel, hliník

Děkujeme za poskytnutí článku významnému časopisu ve Formuli 1 - časopisu Racing Line

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com