V silničních motocyklech víc než sláva v Brně Zlatý volant, motosport, F1, formule 1, zlatá řídítka, soutěž, Pozitif | Constructors F1

etina English Rusky

V silničních motocyklech víc než sláva v Brně Zlatý volant, motosport, F1, formule 1, zlatá řídítka, soutěž, Pozitif | Constructors F1 Constructors F1

V silničních motocyklech víc než sláva v Brně

Kristýna Žitná /agentura Pozitif,s.r.o. | 8.8.18 | Zlatá,ý,é, řídítka,volant, oko

Zlatý volant, Zlatá řídítka 2018

Velká cena České republiky silničních motocyklů přinesla díky Jakubu Kornfeilovi velký úspěch českým barvám.



Neměly by ale kvůli tomu zapadnout i pozoruhodné výsledky silničářů ve vytrvalostních závodech.

 

Jakub Kornfeil je jediným jezdcem, který absolvoval všechny dosud odjeté velké ceny kategorie Moto3. Posbíral zde nemálo úspěchů, včetně dvou druhých a jednoho třetího místa v cíli. Jenže systematický posun mezi elitu se před rokem zastavil vstupem do továrního týmu Peugeot MC Saxoprint, který po úspěšné předchozí sezoně zastavil další vývoj s výhledem na ukončení činnosti. Letos už je tomu naštěstí jinak. Stroje KTM týmu Redox PrüstelGP patří k absolutní špičce. Marco Bezzechi se s ním po šestém místě v Brně dokonce ujal vedení v šampionátu. Po pomalejším rozběhu se dostal opět do tempa i Jakub Kornfeil. S výjimkou Velké ceny Itálie bodoval ve všech závodech. K ještě lepším výsledkům mu nicméně opakovaně chybělo lepší postavení na startu. To znamenalo, že navzdory výborným výkonům ty nejlepší už nestíhal dojet.

1

V Brně bylo konečně všechno jinak. Jakub Kornfeil jezdil rychle už v trénincích a nakonec vybojoval místo na čele startovního pole. Po startu rozjásal fanoušky kolem trati i u televizních obrazovek, když se ujal vedení a svým soupeřům ujížděl. Bylo jasné, že s takovým nasazením se nedá absolvovat celý závod. I když se posléze propadl až na 9. pozici, udržel se ve vedoucí skupině a znovu se probojoval do vedení. Škoda jen, že se nedokázal vyrovnat s problémem s brzdami v 10. zatáčce (Schwantzově) a opakovaně zde nabízel soupeřům šanci k útoku. Bylo tomu tak i v posledním kole. V následujícím stoupání, které naopak zvládal mistrovsky, už jen dokázal udržet třetí místo. Každopádně umístěním na stupních vítězů udělal všem našim fanouškům obrovskou radost. Současně se sám znovu přesvědčil o tom, že si to může směle rozdávat s těmi nejlepšími a bojovat s nimi i o vítězství.

2

Ve stínu Kornfeilova úspěchu v závodě Moto3 absolvoval svou premiéru v mistrovství světa Filip Salač. Se starším strojem v tréninku ukázal rychlost, ale chyba v kalkulaci ho stála lepší umístění na startu. Pak přišlo chybné rozhodnutí o změně nastavení motocyklu. S pomalým strojem nicméně odjel závod bez chyb a s vyrovnanými časy. To rozhodně stojí za povšimnutí. Vždyť většina startů na divokou kartu končí pádem. Šestnáctiletý mladík je v průběžném hodnocení na třetím místě v Red Bull Rookies Cupu.

Karel Abrahám sice ve své sedmé sezoně v elitní kategorii MotoGP jezdí v kvalitním týmu mnohonásobného mistra světa Ángela Nieta, ovšem jeho Ducati je jedním z nejstarších strojů ve startovním poli. To se samozřejmě v tak tvrdé konkurenci a při rychlém vývoji továrních strojů musí projevit. Loňské výsledky, tedy pravidelná bodovaná místa, jsou proto dosažitelné jen při problémech těch nejlepších nebo s pomocí nepříznivého počasí. Nejinak tomu bylo i v Brně, takže 18. místo v cíli je za daných okolností zřejmě maximem možného a zopakovat 13. místo z Barcelony nebylo reálné.

Poněkud komplikovaná je situace reprezentantů České republiky v mistrovství světa superbike. Do toho nastoupil Ondřej Ježek s Yamahou v barvách týmu Guandalini Racing. Jenže jeho stroj měl neustálé problémy s motorem. Optimismus rychle vzal za své. V době, kdy se jel závod v Brně, který měl být pro Ježka logickým vrcholem sezony, už bylo jasné, že mezi jezdcem a týmem panují velké neshody. Krátce na to tým s Ježkem rozvázal smlouvu a Autoklub ČR oznámil, že místo Ježka bude v týmu jezdit Karel Hanika.

Zkušební start Haniky na mimořádně náročné trati Laguna Seca v Kalifornii dopadl nad očekávání dobře ziskem bodů v obou jízdách. Hanika si jich připsal celkem pět, zatímco Ježek před tím jen dva. Jenže pár dní na to přišel Hanikův pád v tréninku, zlomená klíční kost a několikatýdenní pauza.

O tom, že mezi Ježkem a Hanikou není žádný osobní problém, svědčí to, že se společně vydali do Japonska, aby zde absolvovali jeden z nejvýznamnějších vytrvalostních závodů motocyklů - 8 hodin v Suzuce. Zde za řidítka továrních motocyklů usedají i hvězdy MotoGP a superbiků. Hanika a Ježek společně s Francouzem Barrierem dojeli se strojem BMW českého týmu Mercury Racing na pozoruhodném 14. místě, což byl pro úplné nováčky na této trati a v konkurenci továrních týmů vynikající výsledek. Díky tomu se tým Mercury Racing v mistrovství světa vytrvalců FIM EWC drží na skvělém pátém místě a vede klasifikaci soukromých týmů. V závodě 8 hodin na Slovakiaringu dokonce Hanika s bratry Smržovými dojeli na celkově šestém místě.

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com