Velká cena Itálie: Zažijte, jak fandí vášniví tifosi Itálie, Sport 1, Sport 2, Monza, okruh | Constructors F1

etina English Rusky

Velká cena Itálie: Zažijte, jak fandí vášniví tifosi Itálie, Sport 1, Sport 2, Monza, okruh | Constructors F1 Constructors F1

Velká cena Itálie: Zažijte, jak fandí vášniví tifosi

Jitka Pavlová/PRKONEKTOR | 31.8.17 | Aktuality

F1 2017

Chrám rychlosti. I takovou přezdívku si za necelých sto let, kdy se po něm pravidelně projíždějí formule, vysloužil italský okruh Autodromo Nazionale Monza.

A rozhodně právem. Světoznámá trať prošla za dobu své existence různými úpravami. Na několika částech se zakroutila do riskantních šikan, v jiných místech zakulatila do oblých zatáček. I přesto na 70 % okruhu drží jezdci pedál plynu pevně na podlaze. Své o tom ví stáj Ferrari, která si na italské trati připsala nejvíce výher. Potvrdí svá prvenství také letos? Sledujte závod rychlých strojů již tuto neděli na stanicích Sport 1 a Sport 2.

Velká cena Itálie se právem těší velké sledovanosti a oblibě fanoušků. Okruh měří 5 793 kilometrů a piloti po něm proženou své monoposty hned 53krát. Celkově tak ujedou vzdálenost přes 307 kilometrů. Rekordmanem okruhu je brazilský jezdec s italskými kořeny Rubens Barrichello s časem 1:21,046 minuty. Svého triumfu dosáhl ve formuli Ferrari F2004, kterou rozhýbal až na 249,320 km/h.

„Jedná se o nejrychlejší závod roku. Zatímco jinde se velká cena odjede za 80 až 120 minut, v Itálii uvidíme vítěze závodu v cíli za 75 minut,“ říká komentátor přenosů F1 na Sport 1 a Sport 2 Tomáš Richtr.

Letošní závody v Monze jsou jedinečné mimo jiné i tím, že ještě minulý rok nebylo jisté, kde se vlastně pojedou. Je obecně známo, že Italové už od přírody sdílejí smysl pro dramatično a vášeň. Tu dokázali právě v roce 2016, když odkládali podpis smlouvy rozhodující, zda se Velká cena pojede opět v Monze. Fanoušci však nemusí být nervózní, dohoda za odhadovaných 70 milionů euro byla nakonec podepsána a formule tak legitimně vyjedou na milánské trati hned tři roky po sobě. 

Na začátku byla jen silnice

Jeden z prvních závodů formulí se v Itálii uskutečnil v roce 1921. Velká cena se tehdy jela v lombardské provincii Brescia a piloti závodili na okruhu, který tvořily běžné silnice. S výstavbou specializované trati Autodromo Nazionale Monza začali Italové hned rok poté. Její základní kámen položili domácí hrdinové Vincenzo Lancia a Felice Nazzaro a díky spolupráci 3 500 pracovníků byl projekt hotový za rekordních 110 dní. Italský okruh se řadí k nejstarším tratím, po nichž se v rámci seriálů mistrovství světa monoposty proháněly.

Pomalejší vyhrává

Od svých prvopočátků prošel okruh řadou rekonstrukcí. Trať několikrát změnila svou délku a na různých místech vznikly zákeřné šikany či široké oblouky. Jako nejnebezpečnější je označován pověstný sled zákrut Rettifilo. Aby se pilotům povedlo ostré zatáčky projet bez úhony, brzdí z rychlosti až 300 km/h na pouhých 70 km/h. Druhá série rizikových zákrutů Roggia je k jezdcům milejší, monoposty ji zvládají vytočit v průměrné rychlosti okolo 100 km/h.  Nejdůležitější je pak široký oblouk Parabolica, v němž zkušení řidiči krotí své stroje na pouhých 160 km/h. Jen tak se jim totiž lépe povede čistý výjezd a budou mít volné pole v cílové rovince, kde dokáží vyvinout rychlost až 340 km/h. Pro zajímavost, rychlost vzletu některých lehčích letadel se pohybuje kolem 250 km/h.

Italská vášeň na vlastní oči

Na okruhu v Monze vás nečekají jen skřípající brzdy nebo vrčící motory. Podívanou v Itálii tvoří také samotní krajané. Světoznámí fanoušci si říkají tifosi a dobře vědí, jak své jezdce pořádně povzbudit. Jejich tribuny poznáte hned na první pohled. Fandové bývají oblečení od hlavy až k patě do červené barvy, aby tak vzdali hold oblíbené stáji Ferrari. Rudý houf sem tam protrhne obrovská stejnobarevná vlajka s černým koněm, kterou tifosi náležitě mávají. Klubu Ferrari široký italský fanklub evidentně prospívá. Stáj s tmavým hřebcem ve znaku na tamější trati drží nejvíce vítězství (19). Poslední dobou se však pilotům v rudých uniformách na jednom z nejrychlejších okruhů Velké ceny moc nedaří. Zvládnou porazit stáj Red Bull, která v Itálii triumfovala posledně? Sledujte souboj monopostů i vy již tuto neděli na stanicích Sport 1 a Sport 2.

„Atmosféře závodů v temperamentním kotli fanoušků tifosi se vážně nevyrovná žádná jiná velká cena,“ říká komentátor Tomáš Richtr. „Letos to bude elektrizující více než jindy, protože pilot Ferrari vede průběžně pořadí šampionátu a italská vášeň pro jejich tým a F1 je na stejné úrovni jako ve fotbale. Závod v Belgii navíc ukázal, že Ferrari se nemusí svého největšího soupeře Mercedesu bát na žádné trati. Ani na té, která je na motory velmi náročná, což Monza bude. Velká cena Itálie je samostatnou událostí, podobně jako například Monako. Bez ohledu na celý šampionát. Dostane-li se pilot Ferrari na stupně vítězů a soupeři od Mercedesu budou za ním, pak si počkejte na to vášnivé peklo. Jeden z nejfantastičtějších zážitků vůbec.“


O AMC Networks International – Central Europe

AMC Networks International – Central Europe je součástí AMC Networks International, jednou z předních mezinárodních společnostní na poli televizního vysílání a distribuce tematických televizních stanic soustřeďujících se na Střední a Východní Evropu. Současné AMCNI – Central Europe portfolio čítá 12 televizních stanic ve čtyřech žánrech: sport: Sport1, Sport2, SportM, dětské: Minimax, Megamax, zábavně-vzdělávací: Spektrum, TVPaprika, Spektrum Home a filmové: AMC, Sundance Channel, Film Mánia, Film+ a Film Café. Obsah tematických stanic je vytvářen pro místní diváky, jazykové verze a trhy.  Je dostupný v celé řadě platforem včetně HD, služeb na vyžádání a verze pro mobilní telefony.

AMC Networks International (AMCNI) je globální divizí AMC Networks a dodavatelem uznávaných zábavních pořadů pro předplatitele ve více než 140 zemích a územích v Africe, Asii, Evropě a Latinské Americe. AMCNI zahrnuje jak globální značky Sundance Channel a MGM Channel, tak populární kanály s lokálním významem a různorodým žánrovým zaměřením. Více informací najdete na www.amcnetworks.com/amcni

 

O společnosti AMC Networks:

Společnost AMC Networks Inc. (NASDAQ: AMCX) se již více než 30 let věnuje produkci kvalitních filmů a pořadů, vlastní a provozuje několik populárních a oceňovaných značek v oblasti placené kabelové televize. AMC, IFC, SundanceTV, WE tv, a IFC Films produkují pořady, které jsou výrazné, zajímavé, kulturně relevantní a oslovující diváky napříč různými společenskými skupinami. Společnost také provozuje globální divizi, AMC Networks International. Více informací najdete
na www.amcnetworks.com

 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com