Vnější zpětná zrcátka F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

Vnější zpětná zrcátka F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

Vnější zpětná zrcátka

Miroslav Sanytrák / foto Jiří Křenek | 10.2.07 | Zrcátko

Vnější zrcátka podléhají bezpočtu požadavků FIA. Reflekční plocha musí být 150 mm široká a 50 mm vysoká, přičemž poloměry v rozích nesmí přesahovat 10 mm. Také umístění na voze podléhá přesným kritériím. Přestože zrcátka jsou vzhledem k velikosti vozu zanedbatelným prvkem, konstruktéři jim věnují mimořádně velkou pozornost. Vzhledem k tomu, že se podílejí na aerodynamickém odporu a ovlivňují i celkové proudění vzduchu kolem vozu vznikají za přispění počítačových simulací a pečlivým měřením a laděním v aerodynamickém tunelu. Důležitá je také redukce jejich hmotnosti, neboť jde o prvky umístěné vysoko nad těžištěm vozidla. Zrcátko je tedy vyrobeno z uhlíkového kompozitu, reflekční plocha s lehoučkého Perspexu a k uchycení je použito titanových šroubů. Stejně tak jsou důležité i vibrace způsobované prouděním vzduchu a chodem motoru.

zvětšit

Antivibrační upevnění k šasí je tedy kvůli dobrému výhledu nezbytné. Zrcátka nejsou uchycena jen k povrchovému dílu karoserie, ale jejich dlouhá podpěra prochází hluboko k šasi. Zrcátka nejsou důležitá jen kvůli výhledu dozadu na ostatní soupeře, ale i k vizuální kontrole zadních pneumatik. Proti ideální aerodynamice jdou i požadavky řidiče, kterému zrcátka mohou bránit ve výhledu na přední pneumatiky, což je nesmírně důležité například pro jízdu blízko bariér. Pro trať v Monacu, kde se jezdí velmi blízko bariér a rychlosti nedosahují až takových hodnot, jsou proto vozy často vybavovány jiným setem zrcátek. Jedno zrcátko váží přibližně 160 gramů a během jedné sezóny se spotřebuje obvykle až dvanáct setů.

zvětšit

zvětšit

zvětšit

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com