Zahřívání F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1

etina English Rusky

Zahřívání F1,Formule 1, construct, konstrukce | Constructors F1 Constructors F1

Zahřívání

Miroslav Sanytrák | 6.7.05 | Motory

Podvozek a motor. Jako všechny spalovací motory, tepelná efektivita moderního motoru V10 je kolem 30%, což znamená, že pokud je hrubá síla 850 koní přenesena na zadní kola, přes 2000 koní potenciálního výkonu se vytratí ve formě tepla nebo dalšími způsoby (neshořené palivo). Zhruba 50% těchto ztrát připadá na teplo. Nějakých 120kW je absorbováno olejem a dalších 160kW vodou. Přes 30% zbývající energie je ztraceno jako odpadní teplo.

Spolehlivost vozu formule 1 proto závisí na jeho schopnosti chladit vnitřní části. Úkolem inženýrů je zajistit proudění vzduchu skrz bočnice a chladiče, ačkoliv rychlost proudění není vetší než 15% aktuální rychlosti vozu. Při 300 km/h tak vzduch proudí přes chladiče rychlostí pouhých 45 km/h. Chlazení je zajišťováno pečlivě navrženými vstupy a výstupy vzduchu. Bohužel, každý takový otvor znamená ztráty v časech na jedno kolo, neboť přítlačná síla se může měnit až o 5% - ekvivalent 4 desetin sekundy na kolo - podle toho jestli je použita maximální nebo minimální chladící konfigurace.

Aerodynamika. Horký vzduch je řidší než studený, proto produkuje méně přítlačné síly.

Zavěšení. Pokud jsou karbonové vzpěry vystaveny výfukovým plynům o teplotě až 900°C, mohou se porušit a způsobit vážnou nehodu. Proto tým používá periskopový výfukový systém, který vypouští vzduch nad krytem motoru.

Brzdy. Za teplot pod 400°C je účinek disků a destiček omezený, zatímco maximálního účinku je dosaženo od 650°C. Při ještě vyšší teplotě ovšem karbon prochází oxidací, která sebou nese velmi vysoké opotřebení.

Piloti. Za horkého dne teplota v kokpitu přesahuje 60°C. "Často je jediným řešením drobné odklopení hledí helmy na rovinkách, abych se trochu ochladil", odhaluje Jarno Trulli. Některé týmy otevírají ventil v nose vozu, což ovšem trochu zmenšuje účinnost.

Obr. 1,2 Chladiče jsou skloněné s ohledem na aerodynamický tvar bočnic. Vzduch je veden postraními komínky (1) a křidélky (2) aby se celkový výkon zhoršil co nejméně.

zvětšit

F.Alonso 2004

zvětšit

Renault R24

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com