Zlatý volant za rok 2021 si odnáší Macík, cenu Osobnost světového motorsportu převzal Fittipaldi Zlatý volant, Fittipaldi, Baláž, 2021, ocenění, Emerson, 2022, březen | Constructors F1

etina English Rusky

Zlatý volant za rok 2021 si odnáší Macík, cenu Osobnost světového motorsportu převzal Fittipaldi Zlatý volant, Fittipaldi, Baláž, 2021, ocenění, Emerson, 2022, březen | Constructors F1 Constructors F1

Zlatý volant za rok 2021 si odnáší Macík, cenu Osobnost světového motorsportu převzal Fittipaldi

Radek Laube/Autodrom Most | 18.3.22 | Zlatá,ý,é, řídítka,volant, oko

Zlatý volant 2021 - 17.3.2022 předávání

Na slavnostním galavečeru ankety Zlatý volant převzali ocenění nejlepší současní čeští závodníci. Prestižní cenu v kategorii automobilů získal dakarský jezdec Martin Macík. Kategorii motocyklů ovládl další úspěšný účastník dakarské rally, Martin Michek. Cenu Elišky Junkové získala Gabriela Jílková a talentem roku byl zvolen Erik Cais.

Slavnostní galavečer, kterým tradičně vrcholí nejstarší česká motoristická anketa Zlatý volant, se uskutečnil v prostorách Autoklubu ČR za přítomnosti špiček českého motorsportu. Pro nejlepší tuzemské závodníky sezóny 2021 na internetu hlasovalo více než 40 tisíc fanoušků z řad široké veřejnosti a na konečném verdiktu se stejnou měrou podílela i odborná porota složená z předních motoristických novinářů. Nejvíce hlasů mezi automobilovými jezdci a ocenění Zlatý volant si odvezl pilot dakarského týmu Big Shock Racing Martin Macík, kterému se tak podařilo zopakovat loňské vítězství. „Mám velkou radost, že se mi podařilo zopakovat loňský úspěch a moc děkuji všem fanouškům i porotě za to, že pro mě hlasovali," říká Martin Macík, který v minulém roce vyhrál na Dakaru tři etapy a mezi kamiony skončil celkově čtvrtý. 

Ocenění Zlatá řídítka pro nejlepšího jezdce v kategorii motocyklů putuje za Martinem Michkem, který svým loňským desátým místem vyrovnal nejlepší výkon českého motorkáře v historii Rallye Dakar a se sedmi národními tituly a dvěma tituly mistra Evropy je naším nejúspěšnějším motokrosovým jezdcem za dobu existence samostatné České republiky. 

Galavečer českého motorsportu svou přítomností ozdobil dvojnásobný mistr světa F1 a vítěz z Indy 500 brazilský závodník Emerson Fittipaldi, který si do Prahy přijel převzít ocenění Osobnost světového motorsportu v kategorii automobilů. „Mým dobrým přítelem je Giacomo Agostini, který dostal ocenění před dvěma lety, pak jména jako Mika Hakinen, Michael Schumacher, Hans Stuck a další slavní šampioni. Být v takové společnosti je skvělé a je to pro mě velká čest,“ říká dnes pětasedmdesátiletý pilot F1. Ocenění převzal z rukou Tomasze Wiatraka, generálního ředitele ORLEN GROUP, která je hlavním partnerem ankety. „Jsem rád, že díky tradiční anketě Zlatý volant můžeme dnes ocenit nejlepší české závodníky a zároveň také osobnosti, které přispěly k popularizaci a rozvoji motorsportu, a jsou tak inspirací pro mladou generaci třeba jako loni oceněný Robert Kubica,“ dodává Tomasz Wiatrak.

Ocenění Osobnost světového motorsportu v kategorii motocyklů převzal slovenský jezdec a desetinásobný mistr Československa Peter Baláž, kterému předával cenu Radek Pokorný, jednatel společnosti Engine Group.

V sídle Autoklubu ČR se ale také vzpomínalo na ty, kteří nás v minulém roce opustili. Cena In memoriam byla udělena dakarské legendě a osminásobnému vítězi slavné rally Karlu Lopraisovi. Ocenění z rukou Milana Poživila, zástupce společnosti EVROFIN a partnera ankety Zlatý volant, převzal jeho syn Leo Loprais. 

Stejně jako v minulých letech se hlasovalo i o nejlepší závodnici a cenu Elišky Junkové s přehledem získala Gabriela Jílková, která minulou sezónu úspěšně reprezentovala Českou republiku na mezinárodních okruhových závodech kategorie GT. 

Fanoušci a porota letos volili také Talent roku a tím se suverénně stal rallyový jezdec Erik Cais. Ten má ve svých dvaadvaceti letech za sebou už slušnou řádku jak domácích, tak zahraničních, úspěchů. Že s ním je třeba počítat i do budoucna potvrdil naposledy hned na začátku letošní sezóny, když v Rally Monte Carlo získal stříbrnou pozici v kategorii WRC2.

K anketě Zlatý volant už několik let neodmyslitelně patří i fotografická soutěž Zlaté oko, v níž se vybírá nejlepší snímek z oblasti motorsportu. Porotu letos nejvíce zaujal snímek nazvaný „Kamikaze“ od Jana Froňka, který fotografii zachytil na finské rally

Anketa Zlatý Volant je nejstarší českou motoristickou anketou a existuje již od roku 1976. Trofej v rámci ankety v minulosti již převzali slavní jezdci jako Michael Schumacher, Mika Hakkinen, David Coulthard a mnozí další. O vítězích rozhoduje společné hlasování veřejnosti a odborné poroty. Kompletní výsledky 45. ročníku, včetně pořadí všech nominovaných, zveřejní pořadatel na webu ankety www.zlatyvolant.cz v průběhu následujících dní. 

Štítky

 


Konstrukce formule F1

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule Zadní kolo Brzdy Svtla Zadní závs kol Zadní kídlo Podvozek Výfuk Válce Kamery Skelet Sedadlo Pední kolo Volant Zrcádko Pední závs kol umák Pední kídlo

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com