Zpráva z Mistrovství Evropy CIK-FIA Superkartů, Assen / NL, 1.-3. 8. 2014 Milan Šimák, MSkart, superkart,Adam kout, mistrovství Evropy | Constructors F1

etina English Rusky

Zpráva z Mistrovství Evropy CIK-FIA Superkartů, Assen / NL, 1.-3. 8. 2014 Milan Šimák, MSkart, superkart,Adam kout, mistrovství Evropy | Constructors F1 Constructors F1

Zpráva z Mistrovství Evropy CIK-FIA Superkartů, Assen / NL, 1.-3. 8. 2014

Milan Šimák!MSKART | 4.8.14 | Aktuálně ze světa Superkart

Superkart -mistrovství Evropy

První závod Mistrovství Evropy Superkartů se jel v holandském Assenu ve dnech 1.-3. srpna 2014. V letošním roce se konají pouze dva závody ME, z nichž každý má dvě samostatně bodované jízdy. To znamená celkem 4 finálové jízdy, z nichž se do celkového pořadí započítávají pouze 3. Ten nejhorší výsledek se jezdci škrtá.

Náš MS KART Racing Team se do Assenu vypravil jako vždy pod vedením šéfa týmu Milana Šimáka s továrním jezdcem Adamem Koutem, novopečeným vítězem letošního ročníku European Superkart Series. Adam startuje s podvozkem MS KART a italským motorem DEA. Na start se s podvozkem téže značky a českým motorem VM postavil rovněž náš smluvní jezdec Peter Elkmann z Německa. Oba tito piloti měli velké předpoklady obsadit přední umístnění. Dále se očekával dobrý výkon i od Holanďana Arjana Kievitsbosche (MS KART / VM). Arjan startuje za holandskou stáj Karting Paradise, jejíž vlastníkem je pan Jan Cramer, výhradní zástupce firmy MS KART v Nizozemí, který naši značku reprezentuje na holandském trhu již více než 20 let.

Na start nastoupilo celkem 49 jezdců, 11 z nich na podvozcích MS KART.  Obrovský dík za tak silnou účast podvozků české výroby, a to nejen v Mistrovství Evropy ale i v seriálu ESS a Mistrovství Francie, patří právě Janu Cramerovi, který provozuje velký superkartový tým, přičemž všichni jeho jezdci startují právě na MS KARTU. Janovi patří poděkování rovněž za spolupráci na vývoji nejnovějšího modelu povozku MS Superkart 2014, který je v současné době na absolutní světové  špičce. Hlavním favoritem závodu byl loňský Mistr Evropy Francouz Emmanuel Vinuales a druhý z loňského šampionátu Angličan Gavin Bennett. Oba s technikou ANDERSON / DEA.

Závod v Assenu měl jednu nepříjemnou zvláštnost a to, že nebyl žádný volný trénink a začínalo se v pátek dopoledne rovnou prvním kvalifikačním tréninkem. Na tuto skutečnost doplatilo hned několik jezdců, kteří se potýkali s technickými problémy přímo v kvalifikaci. Byl mezi nimi i Bennett,  jeho kolega Morleye a bohužel také Peter Elkmann. Všichni v první kvalifikaci zadřeli motor. Nejrychlejší čas v první kvalifikaci zajel hlavní favorit Emmanuel Vinuales, ale výborně jedoucí Adam Kout za ním zůstal pouze o 25 tisícin vteřiny. Adam jezdil výborné časy už v první polovině kvalifikace, kde dlouho vedl, pak ale loňský mistr Evropy zajel kolo rychlejší o 1,5 sekund než všichni soupeři. Byl to šok, ale Adam ihned kontroval a zůstal za ním pouze o zmíněných 25 tisícin. Třetí Peter Elkmann a čtvrtý Dán Henrik Lilja měli na Vinualese ztrátu celých 1,5 vteřiny. K tomu je však potřeba dodat, že Peter Elkmann měl ve druhé části kvalifikace problémy s motorem a nemohl tak využít výhody stále se zrychlující trati, která byla po celou první kvalifikaci dost znečistěná. Náš tým byl s umístněním velmi spokojen. Z loňského roku dobře známe sílu Vinualese a Bennetta, z letošní sezony zase rychlost a kvality Petera Elkmanna. I přes Adamovy vynikající výsledky dosažené v letošním roce v šampionátu European Superkart Series, kdy z osmi závodů 6 vyhrál, jednou byl druhý a jednou třetí, jsme na Mistrovství Evropy neodjížděli s přesvědčením, že by mohl porazit všechny soupeře.

Na druhou kvalifikaci jsme změnili systém chlazení, vrátili jsme se k původní verzi. Zcela nový systém odvodu vzduchu za bočním chladičem a další s tím související úpravy připravené speciálně pro tento závod se v prvním kvalifikačním tréninku neosvědčily, ukázaly se být málo účinné. Odpracoval jsem na modelech a karbonových dílech mnoho hodin, bohužel však zbytečně. Teplota v první kvalifikaci byla až 66 stupňů, což znamená ztrátu až deseti koní v motoru. Ideální je teplota 52 až 54 stupňů. Také jsme doladili nastavení karburátorů a podvozku. Adam vyjel na použitých pneumatikách a dokázal zajet téměř shodný čas jako v první kvalifikaci na nových gumách, byl velmi rychlý. V závěru  druhé kvalifikace jsme obuli novou sadu pneu. Adam vyrazil na trať a okamžitě zajel suverénně nejrychlejší čas v prvních dvou měřených sektorech. Při průjezdu třetím sektorem však byly vyvěšeny žluté vlajky a Adam byl nucen zpomalit, jinak by byl diskvalifikován. V tom okamžiku upadl pravý zadní držák sedačky. Adam zajel do Pit Line. Následně byl vyvěšen červený prapor a kvalifikace byla zastavena kvůli havárii. Do konce scházelo pouhých 5 minut. Adam se domníval, že s upadlým držákem sedačky se již nedá pokračovat dál. Přesvědčil jsem ho, že pokud ho vzpěra nebude tlačit do žeber, může to zkusit. Jet s uvolněnou sedačkou je pro jezdce sice velký problém, ale naděje umírá poslední. Adam vyrazil, odjel jedno kolo a celá Pit Line rázem  oněměla. S upadlou sedačkou, kterou si přimačkával pravou rukou, zajel čas 1:35.785 ......  o 1.35 vteřiny rychlejší než Vinualesův vítězný čas z první kvalifikace. Dosáhl rovněž nového traťového rekordu ! Pořadí po kvalifikacích tedy bylo: 1. Adam Kout  1:35,785. 2. Emmanuel Vinuales  1:37.111, 3. Peter Elkmann  1:37140,  4. Gavin Bennett  1:37.689, 5. Andreas Jost  1:37.835 a 6. Arjan Kievitsbosch 1:37.855. Mezi prvními šesti byly  3 podvozky MS KART.

První závod se jel v sobotu dopoledne a začal nešťastně pro Adamova největšího soupeře Vinualese, který vůbec nenastartoval motor. Adam na startu nechtěl riskovat, protože v první zatáčce často bývá písek, na což oba dva s s Vinualesem doplatili v loňském roce. Odjel až jako třetí, ale již během prvního kola se propracoval na vedoucí pozici a neustále zvyšoval náskok. Po 11 kolech měl v cíli závodu na druhého Kievitsbosche najeto 12 vteřin ! Jako třetí projel cílem Peter Elkmann. Všichni jezdci na stupních vítězů jeli na podvozcích MS KART. Byl to zatím největší úspěch v historii účinkování MS KARTU v Superkartech. Pak na nás čekal šok: Adam byl vyšetřován za to, že z jeho motokáry odlétl uvolněný kus tepelné izolace předního výfuku. Musíme přiznat, že tomu Adam napomohl, aby se koule za výfukem zbavil, což je však v rozporu s předpisy. Po dvouhodinovém čekání dostal Adam penalizaci 10 vteřin. Štěstí, že měl tak velký náskok a nepřišel tím pádem vítězství.

Do druhého závodu jsme už nechtěli riskovat a z obou výfuků tepelné izolace raději odstranili, protože se stejným problémem jsme se potýkali už během kvalifikací.  Adam odstartoval jako první, ale  Francouz byl rychlejší a Adama po pár kolech předjel. Pak si několikrát pořadí vyměnili, ale nakonec si Vinuales vytvořil malý odstup. V předposledním kole však udělal chybu, když přebrzdil a vyjel do ochranné zóny. Adam toho využil a dostal se do vedení. Do posledního kola najížděl s náskokem 200 metrů. Bohužel ani to nestačilo k tomu, aby dosáhl dvojího vítězství. Musel předjet dvě skupiny jezdců o kolo zpět, čímž se velmi zdržel. Vinuales se těsně před cílem dostal před něj a vyhrál druhý závod o 16 setin vteřiny. Třetí dojel loňský vicemistr Evropy Gavin Bennett z Anglie se ztrátou 9.2 sekundy. Byla to velká smůla, i když musíme sportovně přiznat, že tentokrát byl Francouz  rychlejší. Adamův motor bez tepelných izolací na výfuku už nepracoval na plný výkon a také jsme měli problém s jednou zadní pneumatikou, která se obrušovala a neroztekla se stejně jako ty ostatní. Podvozek trošku pokluzoval a jízdní vlastnosti nebyly optimální. I Adam měl být v posledním kole při předjíždění jezdců o kolo zpět důraznější a neměl dát Vinualesovi šanci na vítězství.

Prvotní zklamání, že Adam nevyhrál i druhý závod, však po zralém zhodnocení vystřídalo obrovské  nadšení z celkového výsledku, který MS KART Racing Team v Assenu předvedl. Adam vede přesvědčivě průběžné pořadí šampionátu a má velkou šanci na získání titulu Mistra Evropy. Musíme ale počítat s tím, že Vinuales bude na podzim na domácím okruhu ve Francii velmi silným soupeřem...

Děkuji celému týmu za stoprocentní výkon a také všem příznivcům, kteří nám drželi palce. Doufám, že nám budou věrni i nadále a budou Adamovi fandit i první říjnový víkend při druhém závodě Mistrovství Evropy CIK/FIA ve francouzském Val de Vienne. 

 

Milan Šimák

Šéf MS KART Racing Teamu

Štítky

 


Superkart

Klikněte na část, která vás zajímá

Formule

Do dalšího závodu Formule 1 zbývá

dní
hodin
minutt
sekund

Kalendáře GP F1

Copyright © (2024) Copyright © (2011) Constructorsf1.com